A fogszabályozás fontossága

A szép, íves fogsor bizony ritkán adatik meg természetesen, így a legtöbbünknek akadnak kisebb-nagyobb fogsori deformációi, ha azonban ezek egészen észrevétlenek és nem okoznak problémát, nem feltétlenül szükséges törődnünk velük, viszont a szabálytalanul álló, rossz helyre nőtt, torlódott, vagy épp hézagos fogakra érdemes odafigyelni.

Fogszabályozás, fogszabályozó

Miért fontos a fogszabályozás?

A fogszabályzásnál nem csupán az esztétikai látvány növelése lehet a fő cél, hanem annak orvoslása is, hogy a rágást nehezítő tényezőket kiküszöböljük, melyek idővel emésztési problémákat okozhatnak. A deformitások által a fogágy, fogak egészségnek fenntartása szintén nehezebbé válhat. Sok esetben a fogak egyenetlensége lehet a forrása a különféle beszédhibáknak, sőt, fogaink kapcsolatban állnak belső szerveinkkel is, így a velük kapcsolatos problémák idővel kellemetlen betegségek kialakulásához vezethetnek. Ha végiggondoljuk mindezeket, láthatjuk, hogy egészségünk bizony a fogaink állásától is nagyban függhet.

Nyugodtan dobjuk el tehát a sztereotípiákat, amiket-e témakör köré építettek, és ha szükséges, bátran döntsünk a fogszabályozó mellett. A mai modern fogászati rendelőkben nagyon diszkrét, szinte láthatatlan fogszabályozó készülékek is a rendelkezésünkre állnak, így némi (elviselhető) fájdalom és kellemetlenség mellett, de sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat általuk. Gondoljunk arra, hogy a fogszabályzással egy életre biztosíthatjuk magunk számára az esztétikus, egészséges fogsort, a szép beszédet és a könnyed harapás örömeit, mely tényezők mellett minden kellemetlenség eltörpül majd.

Hogyan is megy a fogszabályzás?

A rendelőkben először egy fogszabályozó tervet készítenek a fogorvosok, ami alapján eldöntik a szükséges lépéseket és javaslatot tesznek különböző fogszabályozó készülékekre, melyek ár és anyag szerint eltérőek lehetnek, így a felmerülő lehetőségekből végül aztán magunknak kell eldöntenünk, melyiket is válasszuk.

Általánosságban elmondható, hogy enyhe fájdalom és feszülés érzés társulhat a legtöbb fogszabályzó viseléséhez, főként eleinte, valamint a havi kontrolok utáni első egy hétben, de mindez hamar megszokható. Ami talán már kicsit nehezebb, hogy az étkezési szokásainkat is némileg át kell alakítanunk erre az időszakra, például a kemény ételeket (pl. magvak), kerülni kell, mert általuk sérülhet a fogszabályzó, illetőleg, a harapási nehézség miatt, a legtöbb ételt darabolni kell. Az idő előrehaladtával aztán, amikor már megszoktuk a fogszabályzónk, már lehet kicsit bátrabban étkeznünk, hisz a megfelelően rögzített készülék nem esik le, így természetesen attól sem kell tartanunk, hogy esetleg darabjait lenyelhetjük. A fogmosáskor fogkőtisztító, kis fejű keféket is érdemes készenlétben tartani, így a készülékbe szorult ételmaradék eltávolítása könnyebbé válhat, valamint szájvíz használata is szükséges lehet a fogszabályzás időszaka alatt. A rögzített készülék levétele után, általában kivehető fogszabályozót kell viselni, ez megakadályozza a fogak helyzetének visszamozdulását.

Egy fogszabályzás (s így a fogszabályzó viselés) általában 1,5-2,5 évet igényel a megfelelő eredmény eléréséhez, a kontrollok 3-8 hetenként követhetik egymást, ez az időszak tehát türelmet és odafigyelést igényel. A fogszabályozás gyermek és felnőttkorban is megkezdhető, ám itt is érvényes az az általános elv, hogy minél előbb, annál jobb. A megfelelő fogsor kialakítása után, már büszkén mosolyoghatunk, így fáradozásaink által végül elnyerjük méltó jutalmukat!

2014. június