A fantasztikus mirinda szelet titka
Ki ne ismerné a mirinda (más néven fanta) szeletet? Egy forró nyári nap nem is lehet jobb frissítőt választani, mint ezt az ínycsiklandó finomságot. Az elkészítése egy picit időigényes (körülbelül 60-70 perc), inkább már a sütés/főzés területén haladó szintet elért konyhatündéreknek ajánlott, azonban egy vendégváró vasárnapi délelőtt érdemes időt szánni elkészítésére, hogy ezzel az ellenállhatatlan nyalánksággal várhassuk a kedves látogatókat, ugyanis a sütemény sikere és így a háziasszony elismerése is garantált.
Mirinda, vagy Fanta szelet
Hozzávalók:
A tészta elkészítéséhez:
6 evőkanál liszt
6 evőkanál kristálycukor
6 egész tojás
1 dl étolaj
2 evőkanál kakaópor
1 csomag sütőpor
A krém elkészítéséhez:
50 dkg túró
20 dkg vaj vagy margarin
2 csomag vaníliás cukor
25 dkg porcukor
A narancsos krémhez:
8 dl szénsavas narancsos üdítő (például mirinda vagy fanta)
2 csomag vaníliás pudingpor
Elkészítése:
Első lépésként a tojássárgáját el kell választani a tojás fehérjétől, majd kemény habot verünk a tojásfehérjéből és folyamatos keverés mellet adagoljuk hozzá a cukrot. Következő lépésként a tojás sárgáját kell hozzákeverni a cukros fehérjéhez, majd a kakaópor, a sütőporral elkevert liszt és végül az étolaj következik. Ezt a keveréket egy sütőpapírral kibélelt, vagy vajjal kikent és lisztezett tepsibe helyezzük, majd 185 fokon előre melegített sütőben 20-25 percig sütjük.
Ha már úgy gondoljuk, hogy jó a tészta, akkor végezzük el a tűpróbát (szúrjunk a sütemény legvastagabb részébe egy hosszú, vékony eszközt, ez lehet egy hosszabb tű, esetleg villa vagy fogpiszkáló is). Ha a kihúzott tű száraz, akkor valóban készen áll a tészta, viszont abban az esetben, ha a tűn tésztamaradványok vannak, akkor további sütést igényel. Ha kész a tészta, akkor kivehetjük a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
Ezután a legcélszerűbb a narancsos krémmel folytatni a munkát. Az üdítőt fazékba töltjük, majd felfőzzük benne a vaníliás pudingport. Ha ezzel is készen vagyunk, hagyjuk langyosra hűlni a krémet.
Miközben arra várunk, hogy a tészta és a pudingpor lehűljön, nekifoghatunk a túrós krémet is elkészíteni. Talán ez a legegyszerűbb része az egész sütési folyamatnak, a teendőnk, hogy habosra keverjük a vajat vagy margarint a vaníliás cukorral és a porcukorral, majd a túrót is hozzákeverjük.
Végül a kihűlt tésztára rétegezzük a túrós krémet, majd a langyos üdítős krémet.
Ajánlott a sütemény felszeletelése előtt állni hagyni a hűtőben és csak azután felvágni, hogy már megdermedt a puding rajta.
Abban az esetben, ha valaki még jobban fel szeretné dobni az általa készített édességet, akkor díszítheti narancs, mandarin, de akár barack szeletekkel is.
Novák Donát
2017. május