Csendes zóna titka

A világon meglepően sok olyan rejtélyes hely létezik, melyek esetében olyan természeti, környezeti rendellenességek tapasztalhatóak, amiket (legalábbis egyelőre) a tudomány nem tud érdemlegesen megmagyarázni, vagy egész egyszerűen nem ért. E helyek gyakran jelennek meg már az ősi civilizációk kultúrkörében is, misztikus, szent helyekként emlegetik őket. Paranormális tevékenységekről, földön kívüli istenségekről tesznek említést e térségekben. Az egyik ilyen terült a Mexikóban lévő úgy nevezett "Csendes Zóna".

Csendes zóna titka

Zona del Silencio

Észak-Mexikóban, Ceballos városától körülbelül 40 km-re nyugat, északnyugati irányba van egy elhagyatott félsivatagos terület, melyet "Zona del Silencio"-nak (angolul: Zone Of Silence, vagyis "Csendes zónának") neveznek. A terület elnevezése abból adódik, hogy a zónán belül a rádióhullámok nem továbbíthatóak, feltételezhetően a környéken tapasztalható különösen nagy mágneses erőnek köszönhetően. A sivatag ezen elhagyatott része azonban nem csak ettől különleges.

Csendes zóna titka

Csendes Zóna

A beszámolók szerint a környéken számos ritka, mutáns állatfaj él, melyek kizárólag csak itt találhatóak, mint például egy lila kaktuszféle, vagy a sivatagi teknősnek egy mutálódott változata, továbbá a megfigyelések alapján kiemelkedően magas a világűrből becsapódó meteoritok aránya is más területekhez képest, mintha valami "odavonzaná" őket a körzethez.

Elsőként a sivatag ezen részén tapasztalható furcsa jelenségekről 1930-ban Francisco Sarabia mexikói pilóta számolt be, akinek a terület felett repülve minden ok nélkül egyik pillanatról a másikra kikapcsolt a rádiója. Ezt követően azonban a figyelem középpontjába akkor került tartósan a zóna, amikor 1970. július 11-én az Egyesült Államok légierejének Utah állambeli Green River-i katonai támaszpontjáról a NASA fellőtt egy Athena hordozórakétát. A rakétának 1100 km megtétele utána az új-mexikói White Sands Rekéta Lőtéren kellet volna földet érnie, ám máig tisztázatlan okokból, több száz kilométernyire eltért a céltól és végül a zónában csapódott be, ezzel igencsak letérve pályájáról és jócskán túlrepülve eredeti érkezési pontjától. Lényegében tehát úgy viselkedett, mintha odavonzotta ("odahúzta") volna valami a zónába.

Ezt az esetet egyes feltételezések szerint az okozhatta, hogy voltaképpen a Csendes zóna nem más, mint egy nagy erejű energiaörvény, mely mágneses erejével magához vonzza a fémtartalmú, nagyobb méretű komplexumokat, mint például a magas vastartalmú meteoritokat, az űrszemetet, vagy a rakétákat. A tudomány mai állása szerint a Föld mágneses mezeje a bolygó különböző pontjain néhány százalékkal eltér, mely magyarázatként szolgálhat a rendkívüli jelenségekre. Ténylegesen tapasztalható, hogy erős mágneses tér uralkodik a környéken, az iránytű nem működik megfelelően, csakúgy, mint a mobiltelefonok, rádiók, stb., melyek lényegében használhatatlanok a zónán belül. Az itt élő endemikus fajok, mint például a lila sivatagi kaktusz szokatlan módosulásainak is magyarázata lehet a körzetet érő erősebb napszelek hatására intenzíven elhasználódott rétegek elszíneződése.

Csendes zóna titka

Csendes Zóna

Ez azonban nem minden. Az 1900-as évek elejétől kezdődően egyre gyakoribbak a térségben az UFO észlelések is, melyek oka egyes elképzelések szerint az, hogy a terület lényegében egy tájékozódási pont, vagy kapu a földönkívüliek számára. Az idegen bolygóról érkező látogatók a Föld felszínén való tájékozódáshoz könnyedén használhatják a Föld mágneses terének eltéréseit, csakúgy, mint mi a "normál" helyeken az iránytűt.

Csendes zóna titka

Zona del Silencio - UFO

További érdekesség, hogy a Zona del Silencio a huszonhatodik és a huszonnyolcadik szélességi körön található, tehát pontosan egyvonalban a Bermuda-háromszög belső területeivel és az egyiptomi piramisokkal, melyek szintén bővelkednek megmagyarázhatatlan rejtélyekben, paranormális tevékenységekről szóló beszámolók sokaságában.

2012. március