A boldogság három alappillére

A boldogság az egyik legrelatívabb fogalom, szinte mindenki másban látja, ráadásul mindemellett gyakorta összetéveszthető más érzelmi impulzusokkal. Megélése tehát korántsem egyértelműen köthető bármihez is. Megpróbáltuk általánosan mégis összegyűjteni azt a 3 alapvető körülményt, melyek, ha teljesülnek, valószínűleg révbe értünk.

A boldogság három alappillére

Forrás: pixabay.com; Fotó: Alfonso Cerezo; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/happiness-joy-pure-air-freedom-1866081/

1. Szeretni és szeretve lenni

Kétségtelen, hogy a legtöbb ember életében kulcsszerepet játszik a szeretet. Fontos, hogy szeressenek minket, és hogy mi is viszont szerethessünk, hiszen a viszonzatlan szeretet súlyos lelki megpróbáltatást és fájdalmat is jelenthet. A szeretet mély és semmivel sem pótolható érzése szinte napi szükségletnek számít és hosszú távú hiánya a lelki és mentális egyensúly kibillenéséhez és ez által boldogtalansághoz vezethet. Ügyeljünk tehát arra, hogy minél gondosabban ápoljuk kapcsolatainkat a számunkra igazán fontos emberekkel, családunkkal, párunkkal, barátainkkal, hogy ne kelljen nélkülöznünk a szeretetet. Ezen kívül ne feledjük: A szeretetnél nagyobb tett nincs!

2. Megbecsülés, megfelelés

Bár kevésbé erőteljes igény, mint az előző, de mégis kiemelkedő szerepet játszik a belső és külső harmóniánk elérésében az, hogy megfeleljünk a legtöbb olyan belső és külső elvárásnak, amit magunkra vonatkozónak tartunk, legyenek bármilyenek is. Ez azért lehet fontos tényező életünk során, mert ez által nyerhetjük el a körülöttünk élők megbecsülését és elismerését, ami sokban hozzájárulhat mindennapjaink pozitív megéléséhez.

Ne hagyjuk tehát, hogy elhatalmasodhasson rajtunk a lustaság (hacsak nem pont ez a célunk) és küzdjünk meg keményen, ha kell, apróbb és nagyobb céljaink eléréséért, s végül meglátjuk, meghozza gyümölcsét fáradozásunk. Arra azonban érdemes azért figyelni, hogy ne csapjunk át törtetésbe, mert azzal sokakat megbánthatunk, s ha nem vigyázunk, végül már nem csak az irigy nyelvek illetnek minket intrikával megbecsülés helyett.

3. A kívánt életkörülmények elérése

A kívánt életkörülmények nem mások, mint azon tényezők összessége, melyek egész egyszerűen ahhoz kellenek, hogy jól érezhessük magunkat és kellőképpen élvezni tudjuk életünket. Mindenkinek mást és mást jelentenek, például, van, aki egy kis hegyi viskóban képzeli el életét, s van, aki egy nyüzsgő nagyváros forgatagában. Van, aki egy szép, üde zöld fűszál látványának, vagy a nap ragyogásának is örülni tud, s van, akit kifejezetten az extrém helyek és dolgok hoznak csak lázba. Sorolhatnánk napestig, de tény, mindenki akkor érzi igazán jól magát, ha megfelelő körülményei és elegendő ideje van kicsit azzal is foglalkozni, amivel valóban szívesen tölti idejét, hisz elsősorban nem azért vagyunk csak a világon, hogy mindig csak dolgozzunk, hajtsunk, vagy éppen másoknak megfeleljünk. Egy parányi "önzőség" tehát időnként nem árthat!

Ha nem is minden esetben, de alapvetően, ha a fentiekre törekszünk, mindenképpen közelebb kerülhetünk az igazi, tartós boldogság állapotához. Lényeges tudni, hogy, ha nem is mindig úgy alakul életünk, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, ha csalódás, vagy fájdalom ér minket, akkor se csüggedjünk, hiszen mindezek ugyanúgy természetes részei az életnek, és általuk meg tanulhatjuk sokkal jobban becsülni, élvezni és kihasználni boldog napjaink minden egyes percét. Végezetül nem elhanyagolható, hogy, ha látszik rajtunk, hogy boldogok és kiegyensúlyozottak vagyunk, az hosszú távon környezetünkre, szeretteinkre is kihat, ez által téve teljesebbé saját és a minket körülvevők életét!

2012. június