hirdetés

A 3 feltételezhetően legmérgezőbb kígyófaj a Földön

hirdetés

A világon mintegy 2 500 kígyófaj él, melyek közül több mint 600 fajnak mérgező a marása. De vajon mely 3 kígyóféle az, amely messze földön a leghalálosabb méreggel rendelkezik?

Közönséges karit (Bungarus caeruleus)

Közönséges karit (Bungarus caeruleus)

Közönséges karit (Bungarus caeruleus)

hirdetés

A világ 3. legveszélyesebb mérgű kígyófaja, mely India dzsungeleiben őshonos és a mérges siklófélékhez tartozik. Átlagos hossza 1 méter, de találtak már 1,75 méteres példányokat is. Kis szemekkel és kerek pupillákkal rendelkezik. A kígyó alapszíne általában fekete, vagy kékesfekete, fehér keresztsávokkal. Más kígyókkal, gyíkokkal és rágcsálókkal táplálkozik, sőt, még a kannibalizmus is megfigyelhető náluk. Mérge rendkívül mérgező, neurotoxikus, izomparalízist okoz.

Tigriskígyó (Notechis scutatus)

Tigriskígyó (Notechis scutatus)

Tigriskígyó (Notechis scutatus)

A világ 2. legveszélyesebb mérgű faja, Ausztrália déli részén és Tasmánia szigetén őshonos. Nagyon változatos színezetű állatok, mely nehezíti a felismerést. Általában a tigris mintázatához hasonlóan sávozottak, megjelenésük régiótól függő. Egyedei akár 2,1 méteresre is megnőhetnek. Tojásaikat a testükben költik ki, azaz álelevenszülők. Főként vízparti környezetben fordul elő, ahol általában kisemlősökre és apróbb hüllőkre vadászik. Idegmérge az egyik legveszélyesebb toxin a világon. A legtöbb Ausztráliai államban veszélyeztetett fajnak számít.

hirdetés

A kispikkelyű tajpán (Oxyuranus microlepidotus)

Kispikkelyű tajpán (Oxyuranus microlepidotus)

Kispikkelyű tajpán (Oxyuranus microlepidotus)

A világ legveszélyesebb mérgű kígyója, a kispikkelyű tajpán, mely Ausztrália száraz, belső területein honos. Mérge 200-400x erősebb a legtöbb csörgőkígyó fajénál, a kobrák mérgénél pedig 50x! A kígyó mérge neurotoxikus hatású, vagyis az idegrendszert támadja és ez által 1 órán belül képes egy felnőtt ember halálát előidézni. Szerencsére, 2009 óta létezik mérge ellen antiszérum, s az óta nem is volt mostanáig dokumentált haláleset marási miatt. Átlagos, karcsú felépítésű kígyó, évszaktól függően az állat színárnyalatai a sötétbarnától a világos olajzöldig változhatnak, s egyedei akár 2,5 méteresre is megnőhetnek. Főleg rágcsálókkal táplálkozik, földbevájt üregekben és sziklarepedésekben él.

hirdetés

2013. január