7 hely, ahova egy igazi Harry Potter rajongónak el kell jutnia

Bár a Harry Potter és a halál ereklyéi már 2007-ben megjelent nagysikerű könyvként, és 2011-ben az utolsó Harry Potter-filmet is leforgatták, még most is hatalmas érdeklődés övezi a témát világszerte. A könyvek rengeteg újrakiadást érnek meg, rengeteg pletyka kap szárnyra, érdekességek jelennek meg a médiában esetleges elméletekről. Ennek és a Budapesten nem is olyan rég megnyílt Harry Potter tematikájú kávézó hatására nézzünk néhány érdekes helyet, ahova mindenképpen el kell menned és megnézned, ha igazi Harry Potter fan vagy.

Harry Potter helyszínek

Forrás: pixabay.com; Fotó: Jason Bishop; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/cathedral-cloisters-harry-potter-2286910/

1. Georgian House Hotel, London

Ha esetleg Londonban járnánk és hotelszobát bérelnénk rengeteg lehetőségünk van. Viszont, ha olyan helyen szeretnénk aludni, ami tökéletes mása a Harry Potterből jól ismert Griffendél-toronynak, akkor a Georgian House Hotelben a helyünk. A hotel egyébként egy 19. századi épületben van, így remekül illik az összképhez. A különleges témájú szoba egy varázslatos világba viszi az ide látogatókat. A szoba egy könyvespolc mögül nyílik és a szálloda egyik alsó szintjén kapott helyet. A Roxfort hangulatát utánzó portrésoros kis folyosó gyertyafénnyel van megvilágítva, ami csak még inkább átadja a varázsvilág hangulatát.

hirdetés

A szoba titokzatos és gótikus hangulata egyedi és szinte utánozhatatlan. Helyet kapott sok olyan kellék is, ami a filmre emlékezteti a turistát. Ilyenek például az ólomüveg ablakok, kőfalak, boltívek, üstök, négyoszlopos baldachinos ágyak. De a legszebb és leghangulatosabb talán a fatüzelésű kandalló, melyet fali kárpit vesz körül és a pattogó tűz mellett akár a Bölcsek kövét is elolvashatjuk. A teljességet a díjnyertes, varázslatos angol reggeli teszi felejthetetlenné. Egy szó, mint száz, nem érdemes kihagyni a lehetőséget.

2. Harry Potter varázsló világa, Florida

Az Orlando-i Universal Studióban tekinthető meg a Harry Potter filmek tökéletesen élethű mása. Megtekinthető itt az Abszol út kanyargó utcája, a Gringotts Varázslóbank. A szomjasabbak megihatnak egy kellemes vajsört a Szárnyas vadkanban, miután végignézted Roxmorts kicsiny települését. Ezen túl rengeteg, jobbnál jobb program vár kicsiket és nagyokat. Az egyik legnépszerűbb újdonság a Hagrid tematikájú hullámvasút, melyen felülhetünk szeretett félóriásunk mögé a motorbiciklijére és hatalmas sikítások között élvezhetjük a varázslatos hurkokat, kanyarokat.

A vár alapvetően klimatizált, így itt is kényelmesen nézhetjük végig a látványos attrakciókat, melyeket a park szolgáltat. Vonatkedvelők akár a Roxfort Expresszre is felszállhatnak, mely soha nem látott világba repíti őket. És, ha már repülésről beszélünk, Harry repülését se hagyjátok ki, ahol kicsik és nagyok is átélhetik, milyen egy hippogriff hátán repülni. Ezeken kívül is rengeteg szórákozás vár minden ide látogatót, tehát érdemes legalább egyszer ellátogatni ide.

3. Harry Potter varázsvilága, Japán

Akik esetleg Ázsiába vágynak, netalántán a titokzatos Japánba, azoknak sem kell félniük, ugyanis az itteni rajongók is megkapták Osakában a saját Harry Potter témájú varázsvilágukat. Itt megtalálható a roxforti tó, Roxmorts és még a Tiltott rengetegben is bolyonghatunk egyedül vagy a családdal egyaránt.

hirdetés

Ez a vidámpark a Tokiói Disneyland után a második leglátogatottabb hely az országban, nem hiába. Itt ugyanis rengeteg más Universal által működtetett parkhoz hasonlóan remek a kiszolgálás Harry Potteres élmények terén. Ha egy dolgot kellene kiemelni, a dementorokkal való harcnak helyet adó, Harry Potter és a tiltott utazás címet viselő kaland volna az, amely az egyik legjobban kivitelezett ilyen témájú szellemvasút.

4. A Warner Bros. Studio Tour, London

A híres londoni stúdió hivatalos varázsvilág túrája okkal vonz évente rengeteg turistát az angol fővárosba. A Harry Potter tárlatok közül talán ez a legélethűbb. Minden egyes külön terem, egy-egy helyszínnek van berendezve a filmből, így teljesen olyan érzést kelt az ide látogatókban, mintha ők is a híres Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába járnának.

Mint az eddig említett parkokban, itt is hatalmas attrakciók kapnak helyet. Nem csupán a varázsiskolát, de akár a híres könyvek egyéb ikonikus helyeit is bejárhatjuk. A 6 órás túrát angol nyelvű idegenvezetéssel járhatjuk végig, így még akár eddig nem hallott érdekességekre, tudásra is szert tehetünk, amivel felvághatunk ismerőseink körében.

5. Kviddics Világ kupa, Észak-Karolina

Lehet, hogy sok embert meglepetésként ér, de igen a kviddics létezik. Sőt nem csupán létezik, van saját világkupája is. A könyvvel és filmmel ellentétben a játékosok itt nyilván nem repülnek seprűiken, de hatalmas izgalmakat hozó meccseket játszanak egymással. Ha érdekel valami új sport és netán Amerikában jársz, ezt az eseményt neked találták ki.

6. The Lockhart Bar, Toronto

A The Lockhart a Harry Potter és a titkok kamrája híresen nagyotmondó sötét varázslatok kivédése professzoráról kapta a nevét. Kanadában két bárjuk nyílt eddig Torontóban és Montrealban. A hely maga nagyon ötletes, a díszletek a film jeleneteiből vett kellékeket mintázzák, ezzel adva meg a hangulatot a szolid iszogatáshoz.

hirdetés

Egyedül is remek élmény, de baráti társasággal egyenesen kihagyhatatlan hely. Az itallapon is sok könyves vagy épp filmes utalás fog visszaköszönni a rajongókra. A mágikus koktélok feltöltik az ember varázserejét és egy mágikus világba repítik az itt elidőzőket. Ételeknek sincs híján a hely, illetve az alkoholt nem fogyasztók is megtalálják saját elixírjüket.

7. Repülő Seprű Élmény és Varázs Kávézó, Budapest

A Repülő Seprű lett Magyarország első és eddig egyetlen Harry Potter-tematikájú kávézója, melyre hatalmas kereslet van. Az Óbudán nyílt üzletben már nyitáskor (január 30.) hatalmas tömeg várta érdeklődve, hogy a hely megmutassa arculatát. Ezt az is mutatja, hogy az asztalfoglalás már most hetekre előre be van táblázva. A kávézó berendezése egy az egyben J.K. Rowling mesevilágára utal, az ételekkel és italokkal egyetemben. A hely kialakítása annak részletessége miatt közel fél évet vett igénybe, de megérte. Ha kedvünk tartja és van türelmünk heteket várni érdemes asztalt foglalnunk erre a varázslatos helyre, ahol rengeteg varázslény, a Teszlek süveg, hóbagoly, házimanók szobrai kaptak helyet. Ha a kávéjuk és egyéb italaik annyira igényesen elkészítettek, mint a dekoráció, akkor biztosan nem kell csalódnunk a helyben.

Brezovszky Tamás

2020. március