6 természetes módszer a köhögés ellen

Bár az ok megannyiféle lehet, de a köhögés mindenképpen kellemetlen és irritáló tünet, különösen hosszútávon. Zavarja a koncentrációs képességet, s így a teljesítményünket, valamint elősegíti a betegségek terjedését, tehát ajánlatos tőle mielőbb megszabadulni.

6 természetes módszer a köhögés ellen

A köhögés igen kellemetlen lehet. (Forrás: pixabay.com; Fotó: Skitterphoto / Rudy and Peter Skitterians; Módosította: Seres-Nagy Katalin; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/drinking-tea-studying-woman-home-2293892/)

Érdemes ezt viszont természetes módszerekkel megtenni, mielőtt különféle pirulákkal esnénk neki magunknak egy kis köhögés miatt, gyűjtöttünk tehát 6 egyszerű, kíméletes és természetes módszert a gyötrő köhögés csillapítására!

Kakukkfű

A kakukkfű hivatalosan is elfogadott köhögéscsillapító. Teája erőteljesen keserű ízű, de hatása garantált. A leveleiben lévő flavonoidok nyugtatják a légcső izmait és csökkentik a gyulladást.

Hatását növelhetjük, ha lándzsás utifűvel kevert változatban készítjük teánkat, melybe körülbelül 2-3 teáskanál gyógynövény kerüljön, hagyjuk ázni 10 percig, szűrjük le, majd gyorsan igyuk meg, mert, ahogy hűl, úgy lesz egyre keserűbb az íze.

Len, méz és citrom

1 csészényi vízbe forraljunk fel 2-3 evőkanál lenmagot, addig, amíg a víz be nem sűrűsödik. Adjunk hozzá 3 evőkanál mézet és citromlevet ízlés szerint. A méz és a citrom egyfajta enyhe antibiotikumként viselkednek. A leszűrt (persze nem muszáj szűrni) keverék hatásos toroknyugtató szirup. Szárazköhögés esetén a gélből egy kanál segíteni fog.

Feketebors tea

A nedves, nyákos köhögés eredményesen kezelhető az angol és kínai gyógyászatban egyaránt ismert feketebors főzettel, mely serkenti a vérkeringést és oldja a torkunkon tapadt nyálkát. A következő képpen készíthetjük el. Tegyünk egy teáskanál fekete őrölt borsot és 2 evőkanál mézet egy csészébe. Töltsük fel forró vízzel és hagyjuk ázni 15 percig, amíg kioldódnak a borsból az értékes olajok. Szűrjük le és igyuk meg. Szárazköhögés esetén nem alkalmazható.

Citrom

A citrom önmagában is rendkívül hatékony, tele van C-vitaminnal, ami baktériumölő, így akár önmagában fogyasztva is csökkenti a meghűlés okozta panaszokat. Ám, ha vágunk egy negyedet, megszórjuk egy kis sóval és borssal és úgy esszük meg, gyorsan enyhíti a köhögést.

Meleg tej

A mézes meleg tej segít a nyálkaképződésben szárazköhögés esetén, így torkunk a köhögés leküzdését követően hamar megnyugszik a méznek és a tejnek köszönhetően.

Mandula

Keverjünk őrölt mandulát egy pohár narancslébe és kortyolgatva igyuk meg. Ez a tipp segít, hogy felszakadjon a nyák, és enyhüljön a köhögés.

Jobbulást és mielőbbi gyógyulást kívánunk!

2014. január