A farsang egyik "leghagyományosabb" étele a fánk, amelyből számtalanféle létezik, kezdve a jól ismert szalagos fánkkal, vagy éppen a sütőben süthető változatokkal. Ezek között mindenki megtalálhatja a neki tetszőt - az alábbi válogatás pedig talán segíthet meghozni a döntést, hogy melyik is az igazán hozzánk, életmódunkhoz illő fánk...
Ha nagyon szeretjük a fánkot, kapva az ünnepen, érdemes több receptet is kipróbálni
A hagyományos szalagos fánk
A hagyományos farsangi fánk sokaknál alapvető "kelléke" a farsangnak, mások azonban félnek attól, hogy nem sikerül majd elkészíteniük a fánkot, vagy igen, csak éppen nem lesz "szalagos", ami pedig ennek a desszertnek a különlegességét adná...
Szalagos fánk
Azért érdemes lehet megpróbálkozni ezzel a fánkkal is, az alábbi videó lépésről lépésre bemutatja, hogyan készül!
Hozzávalók (kb. 32 darabhoz):
600 gramm finomliszt
8 db tojás sárgája
100 gramm teavaj
30 gramm élesztő
3 dl tej
50 gramm porcukor
2 evőkanál rum (vagy aroma)
1 csipetnyi só
1 db citrom
2 csomag vaníliás cukor
0,5 liter olaj
Elkészítés:
Csörögefánk
A csörögefánk is sokaknak lehet ismerős, ugyanis egy kifejezetten hagyományos farsangi desszertről van szó. Semmivel sem nehezebb elkészíteni, mint a szalagos fánkot, viszont nagyon látványos, és egészen más ízélményt nyújt. Ha már "unjuk" a többi hagyományos farsangi fánkot, igazán érdemes ezt is kipróbálni legalább egyszer!
Csörögefánk
Hozzávalók (kb. 30 db fánkhoz):
250 g búzaliszt
150 ml tejföl (20%-os)
2 g porcukor
50 g vaj
3 db tojássárgája
1 csipet só
+ étolaj a sütéshez és 150 g porcukor a díszítéshez
Elkészítés:
Kevésbé olajos, nutellás sült fánkok
A hagyományos, olajban sült fánk ugyebár nem a legdiétásabb, és nem is kifejezetten egészséges, de azért néha megengedhetjük magunknak. Ha viszont úgy látjuk, hogy mégsem, vagy ha nem bírja a gyomrunk a nagyon olajos ételeket, akkor kipróbálhatjuk ezeket az egyszerűen elkészíthető és szép, nutellás fánkokat.
Nutellás sült fánk
Hozzávalók (kb. 14-15 darabhoz):
2 1/2 csésze (315 g) finomliszt
1/2 teáskanál (2g) só
1/3 csésze (66 g) cukor
15 g friss (nem szárított) élesztő
1 teáskanál (5 g) cukor
2 evőkanál (28 g) olvasztott vaj
2/3 csésze (160 ml) kézmeleg víz
1 tojás
A nutellás krémhez:
1/2 csésze (140 g) szoba-hőmérsékletű nutella
1/3 csésze (80 ml) tejszín
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sót és az egyharmad csésze cukrot.
Egy kisebb tálban (vagy bögrében) pedig nagyjából keverjük össze az élesztőt a cukorral és egyharmad csésze tejjel, később adjuk a lisztes keverékhez. Ezután a vajat, tojást, és a tej fennmaradó részét is adjuk hozzá a tésztához, majd gyúrjuk addig, amíg jól össze nem áll.
Csomagoljuk celofánba, és pihentessük kb. 1 órát szobahőmérsékleten, amíg nagyjából duplájára kel.
Lisztezett felületen nyújtsuk kb. 1 centiméter vastagra a tésztát, majd szaggassunk belőle 7,5 centiméteres kör alakú darabokat. A belső kört egy 3 centiméteres formával alakíthatjuk ki.
A megmaradt tésztát gyúrjuk újra, nyújtsuk ki, és az előző lépéshez hasonló módon járjunk el újra.
A kiszaggatott fánkokat helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, hagyjunk elég helyet közöttük. Fedjük le celofánnal, és hagyjuk állni a fánkokat kb. 30 percig.
Közben lassacskán elő is melegíthetjük a sütőt 190 fokra, majd a fél órás pihentetés után kb. 8-10 percig süssük a fánkokat, amíg szép aranybarnák nem lesznek.
Amíg sülnek, elkészülhet a nutellás krém. Ehhez egy tálban fokozatosan keverjük össze a tejszínt és a nutellát.
Végezetül a fánkokat mártsuk félig a nutellás krémbe, és dekoráljuk ízlés szerint őket.
Churros, a mexikóiak kedvenc fánkja - kissé felturbózva
A churros már önmagában is a világ egyik legnagyszerűbb fánkja - na de csokival töltve, és hagyományos, "karika" alakban meg aztán pláne. Az alábbi recept ugyan nem a leggyorsabb és legegyszerűbb, de érdemes lehet kipróbálni egyszer.
Churros
Hozzávalók:
1/4 csésze felkockázott vaj
2 evőkanál barnacukor
1/2 teáskanál só
1 csésze víz
1 csésze liszt
1 teáskanál vanília kivonat
3-4 tojás
1/2 csésze csokicsepp vagy csokidarabok
Olaj a sütéshez
Fahéjas cukor
+ habzsák és sütőpapír
Elkészítés:
Egy tálban közepes lángon keverjük el a vajat, barnacukrot, sót és vizet, majd forraljuk fel ezeket.
Amint teljesen elolvadt a vaj, és forrni kezd a keverék, vegyük alacsony fokozatra a lángot, és adjuk hozzá a lisztet.
Egy fakanállal kevergessük, amíg összeáll a tészta egy egyenletes gömbbé.
Ekkor vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni 5 percet.
Ha lehűlt, keverjük bele a vaníliakivonatot és a tojásokat (egyenként), majd keverjük el alaposan. Ha kész, az egész tésztát töltsük habzsákba.
A sütőpapírra készítsünk köröket a tésztából, majd erre helyezzük rá a csokidarabokat. Aztán – ügyelve arra, hogy a rétegek között ne maradjon hely - tegyünk újabb rétegnyi tésztát a karikák tetejére.
Ha kész, tegyük a mélyhűtőbe kb. 3 órára, vagy akár egész estére.
Melegítsünk fel viszonylag sok olajat kb. 175 fokra.
Egy vajazókéssel szedegessük ki a fagyott fánkokat, majd helyezzük a forrásban lévő olajba. (Ha egyszerre nem tudjuk az összeset kisütni, akkor addig a többit tegyük vissza a mélyhűtőbe.)
Süssük addig a fánkokat, amíg aranybarnák nem lesznek, aztán forgassuk fahéjas cukorba.
Beignet, egy mennyei és egyszerű francia fánk
Ettől a fánktól annak sem kell tartania, aki még soha nem készített hasonlót - de nem csak az egyszerűsége miatt, hanem az ízéért is érdemes nekilátni. Hagyományosan porcukorral fogyasztják, de természetesen ezt a fánkot is ehetjük lekvár és akár csokis szószok kíséretében is.
Beignet
Hozzávalók:
1/2 csésze (125 ml) víz
1 és 1/2 evőkanál (20 ml) cukor
2 teáskanál (10 ml) instant élesztő
1 és 1/2 csésze (375 ml) finomliszt
1/2 teáskanál (2 ml) só
1 nagy tojás
1 evőkanál (15 ml) olaj
+ 2 liter olaj a sütéshez és porcukor
Elkészítés:
Keverjük el a vizet, a cukrot és az élesztőt egy nagy tálban, majd hagyjuk állni egy ideig.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet és a sót, majd keverjük bele a tojásokat és a 2 evőkanál olajat az élesztős keverékbe. Ezután a két tálban lévő alapanyagokat keverjük össze, majd celofánnal fedjük le, és tegyük félre, amíg (kb. 1 óta alatt) megkel.
Egy alaposan belisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. egy centiméteres vastagságúra, és vágjunk belőle kis "téglalapokat".
Kb. 180 fokos olajban süssük ki a fánkokat, egyszerre ne tegyünk bele túl sokat, és várjuk meg, amíg a fánkok mindkét oldala aranybarna színű lesz.