5 tipp különböző méretű nappalik berendezéséhez

Hogyan rendezzünk be egy nappalit megfelelően? Csak néhány jó ötletre van szükség ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a nappali teréből.

A különböző szekrények, polcok és dekorációk elhelyezése mellett a tér kihasználása szempontjából sarkalatos pont egy megfelelő méretű – akár egy hosszú kanapé - ideális helyének meghatározása. Persze a kanapé mellett más ülőbútorok, például fotelek, zsámolyok, pihenőfotelek is szolgálhatják a kényelmet.

Ha van lehetősége és kedve játszani az ülőalkalmatosságokkal vagy bútoraival, vagy ha a nappalija összetettebb elrendezésű, és inspirációt keres, olvassa el tippjeinket!

Férfi modell kanapén

Forrás: pixabay.com; Fotó: StockSnap; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licence link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/living-room-sofa-couch-2569325/

1. A legnagyobb bútorral kezdjen

A berendezést a legnagyobb bútor elhelyezésével kezdje. Ennek oka, hogy minden nappaliban szükség van egy központi elemre, és ez lesz a berendezés legmarkánsabb része. Kisebb nappalik esetében fotelek helyett vásároljunk zsámolyokat és párnákat, amelyek nem foglalnak helyet, és egyszerűen elrejthetők. Jól jönnek majd, ha társaság érkezik. Ha a nappaliban a kanapé a legnagyobb tárgy, akkor a tévével szemben álljon, hogy a rajta ülők jól lássák a képernyőt. A karosszékeket és minden további ülőhelyet vagy párnát lehetőleg a kanapé két oldalán, nyitott U vagy L alakban helyezze el. Arra törekedjen, hogy az ülőbútorok ne egy zárt zónát képezzenek az amúgy is kis térben, hanem próbálja minél jobban kinyitni azt. A bútorok méretét illetően a szoba adottságait szem előtt tartva válasszon. Egy nagy kanapé jól nézhet ki, de nem egy kis nappaliban. Két kis fotel viszont nem fog jól mutatni egy tornaterem méretű szobában.

Szürke nagy kanapén

Fotó: Novo Home / ADA

2. Hagyja a teret szabadon lélegezni

Nem szabad úgy éreznie, hogy nem tud mozogni a nappalijában. A szobának legalább részben üresnek kell maradnia, hogy az egyik oldalról a másikra át tudjon menni anélkül, hogy a bútorok között cikcakkban kellene közlekednie. Helyezze a tároló bútorokat az ülőbútorok közelébe. Jó tipp, ha egymásba rakható bútorokat vásárol, így több asztalt kap egyben, amelyek nem foglalják a helyet, és szükség esetén variálhatóan elrendezhetők. Arra is ügyeljünk, hogy kényelmesen körbe tudjuk járni az asztalt. Ha a nappali mérete megengedi, próbálja a kanapét a faltól távolabb, középre helyezni. Ezáltal a nappalit nyitottabbnak fogja érezni, és vizuálisan megnöveli a helyiséget. A kanapé mögötti helyet okosan kihasználhatja, ha olyan bútorokat helyez el, amelyeknek egyébként nem lenne hely - például egy komód, egy bárpult, vagy egy könyvespolc.

Drapp kanapén

Fotó: Novo Home / ADA

3. Legyen egy fókuszpont a nappaliban

Bármilyen méretű nappali berendezésekor fontos az ülőhelyeket egy fókuszpontra irányítani. Ez általában a televízió, de persze más tárgyat is választhatunk: például romantikus hangulat teremthető, ha a kényelmes ülőhelyeket a kandalló felé orientálja. Ez a trükk a teraszokon is alkalmazható, ahol az ülőhelyeket a szép kilátás felé helyezzük.

Az egyes ülőalkalmatosságoknak a tévé vagy kandalló felé, de kissé egymás felé is (például félkörívben) kell irányulniuk. Ezzel azt érjük el, hogy a nappali vizuálisan irányt kap és "nyugodtnak" tűnik. Ráadásul otthonos lesz, így minden helyzetben kényelmesen érezheti magát - akár egy izgalmas sorozat új epizódjait nézi, akár egy lángoló tűz mellett pihen, vagy gyönyörködik a kilátásban.

4. Próbáljon meg többfunkciós bútorokat használni

Szinte minden bútordarabnak valamilyen módon multifunkcionálisnak kell lennie, ami azt jelenti, hogy nem lehet csak egy álló "dekoráció". Egy ideális kanapé alapvető funkciója mellett legalább minimális tárolóhelyet is biztosít, szükség esetén alkalmi alvásra is használhatónak is kell lennie. A zsámolyoknak tárolási funkcióval is rendelkezniük kell: a vendégek számára takarók vagy papucsok tárolására szolgáló helyként is használhatók. Egyébként az ilyen rejtett tárolóhely kiválóan alkalmas azoknak a dolgoknak a tárolására, amelyeket nem tudunk "rendezetten" elhelyezni egyetlen polcon sem.

Kanapén

Fotó: Novo Home / ADA

5. Megfelelő színek használata

A bútorokat és a dekorációt igazítsa a tér méretéhez és színéhez. Nem mindegy, hogy a nappali falai fehérek vagy színesek, az ablak mérete és az egész tér mérete is sokat számít. Általánosságban azonban ajánlott világos és semleges színárnyalatokat választani - így nem kell attól tartani, hogy a sötét árnyalatok optikailag kisebbé teszik a teret. Míg a semleges bútorokhoz különböző színű kiegészítők és dekorációk illenek, addig a merészebbekhez nehezebb dekorációt találni. Kivételt képez ez alól a kanapé - mint a szoba domináns eleme, egy merész színnel is felkeltheti a figyelmet.

Piros kanapén

Fotó: Novo Home / ADA

2022. november 20.