hirdetés

5 kevésbé ismert betegség 1. rész

Atópiás dermatitisz

Cikksorozatunk rögtön egy elég gyakori, ámde mégis alig ismert betegséggel kezdenénk, az atópiás dermatitisszel. Nem is gondolnánk, hogy egy szimpla bőrgyulladás, bőrszárazság, intenzív viszketés nem csupán különálló tünetként értelmezhető, hanem lehet egy sokkal nagyobb baj előjele is. Az atópiás dermatitisz ugyanis pont ezeket ötvözi, kellemetlenségeket okozva ezzel a gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt. Nézzük, miként működik és hogyan lehet ezt a mára már népbetegséggé váló tünetegyüttest megelőzni, kezelni.

Atópiás dermatitisz

Forrás: pexels.com; Fotó: Linda Prebreza; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Legal Simplicity (All photos on Pexels are free to use. Attribution is not required. Giving credit to the photographer or Pexels is not necessary but always appreciated. You can modify the photos. Be creative and edit the photos as you like.); Licenc link: https://www.pexels.com/photo-license/; Link: https://www.pexels.com/photo/applying-body-lotion-care-cosmetic-product-286951/

Az atópiás dermatitisz már csecsemőkorban veleszületett hajlam alapján alakul ki, tehát örökletes betegségről van szó és Magyarországon is igen magas arányokban élnek együtt vele az emberek. Azt is mondhatnánk, hogy majdnem minden ötödik ember születik atópiás hajlammal. Ezt még bonyolítja az is, hogy egy atópiás személy családjában nem is biztos, hogy volt atópiás személy, ugyanakkor a hajlam adott volt valamelyik felmenőjében, melyek náluk például allergiás megbetegedések formájában jelentkeztek.

hirdetés

Az atópiás alkatot úgy is leírhatnánk, hogy az illető szervezet védekező rendszere, annak labilitásának köszönhetően bőrérzékenységgel, bőrgyulladással és viszketéssel reagál különböző külső hatásokra.

Igazából az atópiás alkat önmagában nem egyfajta betegség, ugyanakkor megnyilvánulhat atópiás betegségek formájában. Ilyenek az atópiás dermatitisz, bizonyos légúti betegségek, melyekre fogékonyabban az atópiás alkatok, például a hörghurut, tüdőasztma.

A már említett külső tényezők, melyre a szervezet a tünetek formájában reagál, többfélék lehetnek. Az egyik ilyen a külső környezeti tényező, mint például a klíma, allergének, irritánsok. A másik fontos tényező az elfogyasztott ételek, melyek szintén befolyásolhatják a tünetek felerősödését. Így nem is olyan meglepő, hogy az atópiás dermatitiszesek körében gyakori egyes ételek iránti túlérzékenység. Ezen kívül negatívan befolyásolhatja a betegséget a túlzott stressz, a túlszennyezett vagy épp túlzottan száraz levegő, sőt a passzív dohányzás is.

A kialakulás és a külső tényezők megismerésének fényében nézzük meg mik is azok a tünetek, amik megjelennek és, amelyből gyanakodhatunk az atópiás dermatitiszre.

hirdetés

A tünetek már csecsemőkorban elkezdődnek, és legtöbbször maximum 5 éves korra már ki is fejlődik a betegség. A betegség 3 különböző formáját szokás elkülöníteni: a csecsemőkori, a kisded- illetve kisgyermekkori, továbbá az ifjúkori formát.

A korai, már csecsemőkorban sokszor hámló, viszkető, nedvesedő vörös foltok formájában jelentkeznek a tünetek. Ennek helye legtöbbször a gyermek arcán keresendő. Kisdedkortól ezek a foltok áttevődnek a test hajlataiba (térdhajlat, könyökhajlat, nyak), és gyakori az arcbőr és a szemhéjak vörössége és hámlása is.

A tünetegyüttes szépen fokozatosan megy át és nyeri el ifjúkori formáját. Ez a forma az idült hajlati bőrgyulladással jár együtt, de a tenyerek és talpak is érintetté válhatnak. Talán a legszembeötlőbb mégis a végtagokon fellelhető, erős viszketéssel járó vörös csomócskák, kiütések.

Az orvos dolga a betegség megállapításában akkor a legkönnyebb, ha a jellemző bőrtünetek, és az intenzív bőrviszketés fennáll. Legtöbbször a tünetek pontos oka meghatározható családi anamnézis, a bőrelváltozások korhoz kötött megjelenése és formájának vizsgálata, illetve az úgynevezett IgE szint vizsgálata alapján. Tudni illik ugyanis, hogy a legtöbb atópiás dermatitiszes ezen antitest képzése és ennek köszönhetően vérkoncentrációja sokszorosa egy nem atópiáshoz viszonyítva.

A betegségben szenvedőknek a kezdetektől fogva sokkal több figyelmet kell, hogy szenteljenek bőrük ápolására és a megfelelő táplálkozásra. A csecsemők esetében fontos az anyatejes táplálás, a táplálék-allergének kerülése és a megfelelő bőrápolás, kifejezetten nem szárító hatású tusfürdőkkel, fürdetőkkel. Érdemes továbbá kerülni a forró fürdőt, a dörzsölő textíliákat és a habfürdőt.

hirdetés

A legkellemetlenebb tünet mindenesetre biztos, hogy a viszketés, amit sokszor antihisztaminokkal érdemes kezelni, így elkerülve egy vakarás által keletkező felülfertőzés kockázatát, valamint ennek hatására megelőzhetőek a légúti tünetek kialakulása is. Kis mennyiségben használható még a gyulladások csökkentésére szteroidos készítmény is, ám ez fokozott óvatosságot igényel a mellékhatásai miatt. Gyakori fellángolások estén javasolt a fürdő-fény terápia. Viszont, ami a legfontosabb az egy jó és hozzáértő orvos, aki feladatként tekint a tünetek rendszeres gondozására és hasznos tanácsokkal, jól megválasztott kezelésekkel segíti a páciensét.

A lelki tényezők mellett sem mehetünk el szó nélkül, ugyanis mint mindenki tudja, aki máshogy néz ki, mint a többiek, azt elég gyakran kigúnyolják. Mivel a betegség fellángolását a lelki tényezők és a stressz is erősen befolyásolja, érdemes gyermekünk ilyetén megbetegedése esetén megfelelő szülő-gyermek kapcsolatot kiépíteni, szélsőséges esetben egy jó gyermekpszichológust keresni.

Bár a leghangsúlyosabban a tünetek gyermekkorban jelentkeznek, nehogy azt higgyük, hogy ez felnőttekre nem veszélyes. A felnőttkorban ugyanúgy megjelenhetnek a betegség tünetei, kevésbé súlyosan, de akár nagyobb mértékben is. Ilyenkor mindenképpen figyeljünk a külső tényezőkre, táplálkozzunk egészségesen, ápoljuk megfelelően a bőrünket és kerüljük az idegességet, stresszt.

Brezovszky Tamás

2020. március

hirdetés
szürke
hirdetés