5 kevésbé ismert betegség 1. rész

Atópiás dermatitisz

Cikksorozatunk rögtön egy elég gyakori, ámde mégis alig ismert betegséggel kezdjük, az atópiás dermatitisszel. Nem is gondolnánk, hogy egy szimpla bőrgyulladás, bőrszárazság, intenzív viszketés, nem csupán különálló jelenségként értelmezhetőek, hanem lehetnek egy sokkal nagyobb baj előjelei is. Az atópiás dermatitisz tünetegyüttese például pont ezek ötvözeteiből áll, kellemetlenségeket okozva ezzel a gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt. Nézzük, miként működik és hogyan lehet ezt a mára már népbetegséggé váló betegséget megelőzni, kezelni.

Atópiás dermatitisz

Forrás: pexels.com; Fotó: Linda Prebreza; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Legal Simplicity (All photos on Pexels are free to use. Attribution is not required. Giving credit to the photographer or Pexels is not necessary but always appreciated. You can modify the photos. Be creative and edit the photos as you like.); Licenc link: https://www.pexels.com/photo-license/; Link: https://www.pexels.com/photo/applying-body-lotion-care-cosmetic-product-286951/

Az atópiás dermatitisz már csecsemőkorban, veleszületett hajlam mellett alakul ki, tehát örökletes betegségről van szó és Magyarországon is igen magas arányban élnek olyanok, akik hajlamosak e megbetegedésre. Számokban kifejezve, nagyjából majdnem minden ötödik ember születik atópiás hajlammal. A pontos számokat az bonyolítja, hogy egy atópiás személy családjában nem is biztos, hogy volt azelőtt atópiás hajlammal rendelkező, illetve, hogy olyan eset is előfordulhat, hogy a hajlam adott lehetett valamelyik felmenőjében, csak náluk végül az valamilyen allergiás megbetegedéshez vezetett.

Az atópiás alkatot úgy is leírhatnánk, hogy az illető szervezet védekező rendszere, annak labilitásának köszönhetően bőrérzékenységgel, bőrgyulladással és viszketéssel reagál különböző külső hatásokra.

Az atópiás alkat tehát önmagában még nem egy kóros állapot, ugyanakkor megnyilvánulhat atópiás betegségek formájában. Ilyenek az atópiás dermatitisz, bizonyos légúti megbetegedések, mint amilyen például a hörghurut, vagy a tüdőasztma, melyekre fogékonyabban az atópiás hajlammal élők.

A már említett külső tényezők, melyre a szervezet a tünetek formájában reagál, többfélék lehetnek. Az ilyen külső környezeti tényezők a klíma, vagy éppen a különféle allergének, irritánsok. A másik nagy csoportjuk az elfogyasztott élelmiszerek, melyek szintén befolyásolhatják a tünetek megjelenését és felerősödését, így talán már nem is olyan meglepő, hogy az atópiás dermatitiszben szenvedők körében gyakori az egyes ételek iránti túlérzékenység. Ezen kívül negatívan befolyásolhatja a betegséget a túlzott stressz, a túlszennyezett vagy éppen túlzottan száraz levegő, sőt a passzív dohányzás is.

A kialakulás és a külső tényezők megismerésének fényében nézzük meg mik is azok a tünetek, amik megjelennek és, amelyből gyanakodhatunk az atópiás dermatitiszre.

A tünetek már csecsemőkorban elkezdődnek, és legtöbbször maximum 5 éves korra már ki is fejlődik a betegség. A betegség 3 különböző formáját szokás elkülöníteni: a csecsemőkori, a kisded- illetve kisgyermekkori, továbbá az ifjúkori formát.

A korai, már csecsemőkorban sokszor hámló, viszkető, nedvesedő vörös foltok formájában jelentkeznek a tünetek. Ennek helye legtöbbször a gyermek arcán keresendő. Kisdedkortól ezek a foltok áttevődnek a test hajlataiba (térdhajlat, könyökhajlat, nyak), és gyakori az arcbőr és a szemhéjak vörössége és hámlása is.

A tünetegyüttes szépen fokozatosan megy át és nyeri el ifjúkori formáját. Ez a forma az idült hajlati bőrgyulladással jár együtt, de a tenyerek és talpak is érintetté válhatnak. Talán a legszembeötlőbb mégis a végtagokon fellelhető, erős viszketéssel járó vörös csomócskák, kiütések.

Az orvos dolga a betegség megállapításában akkor a legkönnyebb, ha a jellemző bőrtünetek, és az intenzív bőrviszketés fennáll. Legtöbbször a tünetek pontos oka meghatározható családi anamnézis, a bőrelváltozások korhoz kötött megjelenése és formájának vizsgálata, illetve az úgynevezett IgE szint vizsgálata alapján. Tudni illik ugyanis, hogy a legtöbb atópiás dermatitiszes ezen antitest képzése és ennek köszönhetően vérkoncentrációja sokszorosa egy nem atópiáshoz viszonyítva.

A betegségben szenvedőknek a kezdetektől fogva sokkal több figyelmet kell, hogy szenteljenek bőrük ápolására és a megfelelő táplálkozásra. A csecsemők esetében fontos az anyatejes táplálás, a táplálék-allergének kerülése és a megfelelő bőrápolás, kifejezetten nem szárító hatású tusfürdőkkel, fürdetőkkel. Érdemes továbbá kerülni a forró fürdőt, a dörzsölő textíliákat és a habfürdőt.

A legkellemetlenebb tünet mindenesetre biztos, hogy a viszketés, amit sokszor antihisztaminokkal érdemes kezelni, így elkerülve egy vakarás által keletkező felülfertőzés kockázatát, valamint ennek hatására megelőzhetőek a légúti tünetek kialakulása is. Kis mennyiségben használható még a gyulladások csökkentésére szteroidos készítmény is, ám ez fokozott óvatosságot igényel a mellékhatásai miatt. Gyakori fellángolások estén javasolt a fürdő-fény terápia. Viszont, ami a legfontosabb az egy jó és hozzáértő orvos, aki feladatként tekint a tünetek rendszeres gondozására és hasznos tanácsokkal, jól megválasztott kezelésekkel segíti a páciensét.

A lelki tényezők mellett sem mehetünk el szó nélkül, ugyanis mint mindenki tudja, aki máshogy néz ki, mint a többiek, azt elég gyakran kigúnyolják. Mivel a betegség fellángolását a lelki tényezők és a stressz is erősen befolyásolja, érdemes gyermekünk ilyetén megbetegedése esetén megfelelő szülő-gyermek kapcsolatot kiépíteni, szélsőséges esetben egy jó gyermekpszichológust keresni.

Bár a leghangsúlyosabban a tünetek gyermekkorban jelentkeznek, nehogy azt higgyük, hogy ez felnőttekre nem veszélyes. A felnőttkorban ugyanúgy megjelenhetnek a betegség tünetei, kevésbé súlyosan, de akár nagyobb mértékben is. Ilyenkor mindenképpen figyeljünk a külső tényezőkre, táplálkozzunk egészségesen, ápoljuk megfelelően a bőrünket és kerüljük az idegességet, stresszt.

Brezovszky Tamás

2020. március