5 európai törpeállam, ahova érdemes tavasszal elutaznod

Tippek, ötletek

A legtöbb ember nyáron szeret tengerpartra utazni, télen viszont egyesek inkább a hegyeket választják, mások pedig melegebb éghajlatokra vágynak. De felvetődik a kérdés, hová utazzunk tavasszal vagy éppen ősszel? Álljon itt az igazán kalandra vágyóknak öt izgalmas, ámde rendkívül piciny állam, ami szeretettel várja az aktív kikapcsolódásra vágyókat és a természet szerelmeseit, valamint egy kakukktojás, mely inkább a tudásra szomjazóknak és a múzeumok rajongóinak nyújt páratlan élményeket.

Monacói Hercegség

E kis városállam a francia Riviérán terül el és a világ második legkisebb állama, ami szinte csak Monaco városából áll. A mediterrán éghajlat, a gyönyörű hegységet és tengerpartot ötvöző látkép, valamint a kaszinók világa mindenkit képes megnyerni magának. A rendkívül kedvező adók miatt a cégek is előszeretettel választják központjuknak az államot. Nem is gondolnánk, de ez a piciny állam a világ legsűrűbben lakott országa. Mivel Monacót hatalmas fényűzés jellemzi, rengeteg meglátogatandó látványosság fogadja az ide látogatókat.

Monacói Hercegség

Forrás: pixabay.com; Fotó: Jan Vašek; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/monaco-city-bay-europe-france-410301/

Ilyenek például a ragyogó hercegi palota, a gyönyörű múzeumok, székesegyházak összessége, de a természetkedvelők sem távoznak majd csalódottan a városból, erről a gazdag botanikuskert gondoskodik. A tehetősebbek, akár a híres kaszinókban, például az egyik leghíresebben, a Casino de Monte Carloban is kockára tehetik pénzüket, miközben remekül szórakoznak, majd a nap lezárásául kilátogathanak a hatalmas jachtokkal, vitorlásokkal és luxushajókkal teletömött kikötőbe.

A gyönyörű, tiszta utcák, pompás épületek és a bűnözés szinte teljes hiánya mindenesetre már megér legalább egy rövid, pár napos kiruccanást a francia Riviérára. Tehetjük ezt akár a rendre megrendezésre kerülő Forma 1-es Monacói Nagydíj idején is, ha nyitottak vagyunk az autósport irányába.

San Marino Köztársaság

A világ 5. legkisebb országa a szépséges, csupán Olaszország által határolt állam. Sokan nem tudják, de San Marino a legelőször létrejött köztársaság, így nem is olyan meglepő, hogy sajátos báját és turisztikai vonzerejét saját történelme adja. Az ide látogató turisták imádják a gyönyörű kialakítású fővárost, amely anno egy kolostor köré épült a 300-as években. A történelmi városrészben mindenki megtalálja, amit keres.

San Marino Köztársaság

Forrás: pixabay.com; Fotó: Lucio Alfonsi; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/castle-of-san-marino-3880525/

A kolostorok, múzeumok, paloták és a múlt évezred művészeti jegyeit magukon viselő meseszép színházak rengeteget tudnának mesélni az elmúlt évszázadokról. Viszont talán a leginkább látványos épület a Guaita, azaz a pompás tornyokkal ellátott, látványos erődépület, ami a köztársaság zászlaját is díszíti érdekességképpen. Talán az UNESCO által védett erődnek, talán a történelmi fővárosnak köszönhető, de a törpeállam kb. évi 3 millió turistát vonz.

Liechtensteini Hercegség

A következő állomásunk az egyetlen olyan ország Európában, amely teljes egészében az Alpokban fekszik. Földrajzi elhelyezkedéséből adódik, hogy rendkívül keresett turisztikai központ. Ha szeretnénk valahova menni tavasszal, ahol gyönyörű környezetben, a világtól elvonultan ereszthetjük ki a fáradt gőzt, akkor Liechtensteint nekünk találták ki. Az ország rengeteg izgalmasabbnál izgalmasabb programmal vár minket a Liechtenstein Centrum jóvoltából. Itt mindenki talál kedvére való programot.

Liechtensteini Hercegség

Forrás: pixabay.com; Fotó: István Asztalos; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/liechtenstein-city-architecture-176116/

Tavasszal és nyáron talán a hegyi túrák és a kerékpározás a legkeresettebb, de a bátrabbak kipróbálhatják a sziklamászást is. Nyugalomra, elvonulásra vágyóknak a golf és a horgászat okozhat kellemes pillanatokat. Télen sí és snowboardozás várja az aktív kikapcsolódásra vágyókat. Érdemes meglátogatni a fővárost, Vaduzt is, ahol a főbb látványosságok a Parlament és a magasban épült Vaduzi Várkastély, a hercegi család székhelye is található.

Andorrai Hercegség

Kicsit visszásan hat ugyan, de Andorra Európa legnagyobb törpeállama, ugyanakkor még mindig kisebb Budapestnél. Elhelyezkedése festői és turistacsalogató, ugyanis a Pireneusokban fekszik, ahol az átlagos tengerszint feletti magasság megközelíti a 2000 métert. Ez természetesen jelentős mértékben vonzza is a turistákat, akik elsősorban a magashegyi turizmus és a szebbnél szebb hegyek miatt keresik fel Andorrát. A földrajzi adottságokat kihasználva télen sem kell félniük az itt élőknek, ugyanis a snowboard lehetősége miatt sok turista számára turisztikai célpont az állam.

Andorrai Hercegség

Forrás: pixabay.com; Fotó: Carmen Carbonell; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/people-andorra-stone-2651246/

Tavasszal és nyáron az alpinizmus és a trekking szenvedélyüknek hódolókat várja tárt karokkal az ország. Az államban ugyanakkor 3 nemzeti park is van, ahol a természetbolondok is könnyen megtalálják a lelki békét. A főváros, Andorra la Vella hangulatos városka kőből épült házakkal a kígyózó utcák mellett. Az állam parlamentje egy 16. században épült különleges kőépület, melynek neve Casa de La Villa. A modern világtól elvonulni vágyók paradicsoma ez a táj.

Vatikán

Végezetül a már említett kakukktojás következzen. Olaszország másik miniállama a Vatikán kevesebb mint 1 négyzetkilométerével a világ legkisebb állama, de népessége sem teszi ki az 1000 főt. Furcsaság, hogy sokan úgy gondolják nem élnek nők a Vatikán területén, pedig 1 szerzetesnő és kb. 30 világi hölgy tölti itt mindennapjait. Az állam egyébként a világtól egy teljesen elzárt univerzumot képez, ugyanis a híres Szent Péter teret leszámítva mindent fal övez, melyen 6 bejárat található. Leghíresebb a Múzeum felől nyíló kapu, mely a Vatikán Múzeumba vezet.

Vatikán

Forrás: pixabay.com; Fotó: Severin Herrmann; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/rome-italy-antiquity-st-peter-173472/

Itt az évszázadok során annyi tudást halmoztak fel, hogy egy nap is kevés lehet, ha mindent végig szeretnénk járni. Kiemelt látnivaló még a Szent Péter Bazilika, főként annak Panoráma kilátója, amelyből pompás kilátás nyílik Róma városára is. A város szintén az UNESCO védelmét élvezi.

Az 5 felsorolt miniállam bármelyike képes nagyszerű élmények tárházát nyújtani az oda látogató turistaknak, érkezzenek egyedül vagy akár családosan, biztos, hogy nem fogank csalódni.

Brezovszky Tamás

2020. február