HIRDETÉS

3 fantasztikus reggeli recept, ha már unod a klasszikus rántottát

Meglepő, hogy hány féle elkészítési módja van a tojás alapú reggelinek, a legtöbben mégis a klasszikus rántottát választják. Most mutatunk 3 olyan egyszerű receptet, melyek nemcsak rendkívül ízletesek, de könnyedén el is készíthetőek.

Shakshuka

Shakshuka tálalva

Shakshuka tálalva. - Forrás: pixabay.com; Fotó: DanaTentis; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/kagyana-strapatsada-gdarta-2955466/

A shakshuka egy rendkívül népszerű, Észak-Afrikai és Közel-Keleti étel: lecsószerű, fűszeres fogás, benne buggyantott vagy sült tojással, mellé pedig meleg török kenyeret, vagy pitát esznek.

Elkészítése: Vágjunk apróra egy fej hagymát, valamint néhány gerezd fokhagymát és kezdjük el sütni kevés olajon. Ezt követően vágjunk nagyobb darabokra 4-5 paradicsomot (mérettől függően). A hagymát dinsztelődés közben fűszerezzük pirospaprikával, majd adjuk hozzá a felszeletelt paradicsomot. Fedő alatt főzzük addig, amíg a paradicsomdarabkák szinte teljesen szétfőnek. Ha szeretjük a csípős ételeket, akkor adjunk hozzá chili port. Amikor már szósz állaga van az ételnek, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd törjünk bele 5-6 tojást. Fedő alatt főzzük még néhány percig és késszen is vagyunk.

Tamagoyaki

3 fantasztikus reggeli recept, ha már unod a klasszikus rántottát

Tamagoyaki

A Tamagoyaki a japán omlett. Rendkívül egyszerű az elkészítése, viszont annál sokszínűbb étel. Összetételét folyamatosan változtathatjuk aszerint, hogy éppen milyen zöldségeket találunk a hűtőben, így a maradékokat sem kell kidobni.

Elkészítése: Szükségünk lesz néhány tojásra, attól függően, hogy hány éhes száj várja a reggeli fogást. Kutassunk fel otthon legalább háromféle zöldséget, ami lehet például hagyma, répa, újhagyma, vagy brokkoli, paprika, lilahagyma, de ha van a hűtőben egy negyedik féle zöldség is, ami megmaradt egy előző főzésből, akkor azt is nyugodtan használjuk fel. A tojásokat verjük fel ugyanúgy, mintha rántottát csinálnánk. Adjunk hozzá egy evőkanál tejet, sózzuk, és ismét keverjük át. A japánok szeretik a kapott keveréket átszűrni, hogy még homogénebbé váljon a tojás. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott zöldségeket, borsozzuk és keverjük össze a hozzávalókat.

Megolajozott serpenyőbe merítsünk a keverékből egy merőkanálnyit, és amikor szépen átsült, egy lapát segítségével kezdjük el felgörgetni az egyik szélét a palacsinta közepéig, húzzuk kicsit arrébb, majd a felszabadult helyre öntsünk még egy kis adag tojást, ismét hengergessük fel, majd ismételjük addig a folyamatot, amíg el nem fogy az alapunk. Az így kapott rollnit pedig kisebb nagyobb darabokban, felszeletelve tálalhatjuk.

Francia pirítós

3 fantasztikus reggeli recept, ha már unod a klasszikus rántottát

Francia pirítós

A francia pirítós nem más, mint a bundás kenyér, azonban attól lesz francia, hogy ebben az esetben nem egy sós, hanem egy édes ételről van szó és kipróbálása után valószínűleg pont ugyanolyan kedvenc lesz, mint sós ízű rokona.

Elkészítése: 6 szelet toast kenyérhez 2 nagyobb méretű tojásra, 1 csésze tejre és 1 teáskanál cukorra lesz szükségünk. A tojásokat törjük egy tálba, adjuk hozzá a tejet, a cukrot, egy csipet sót, ízesítsük egy kis fahéjjal, és ha van, vaníliával, majd keverjük össze. Olvasszunk vajat egy serpenyőben, és ha felolvadt kezdjük el a tojásos keverékbe mártott toastszeleteket kisütni benne. A kész pirítósokat mézzel, vagy juharsziruppal tálaljuk.

2016. október