10 tipp, hogy mit csináljunk otthon, esőben

A szeptember beköszöntével van, hogy még hetekig tart a nyár, ilyenkor a család hétvégente könnyen talál kikapcsolódást a kinti programok között, azonban ha esik az eső, már nehezebb a helyzet, hiszen a benti környezet jóval szűkösebb lehetőségeket kínál. Vagy mégsem?

Annak érdekében, hogy a rossz időben se kelljen az egész famíliának a szürke szobában unatkoznia, összegyűjtöttünk 10 tippet, hogy egy borongós napon mivel dobhatjuk fel szabadidőnket az otthon melegében.

10 tipp, hogy mit csináljunk otthon, esőben

Forrás: Pixabay.com/tatlin

Vegyük be magunkat a konyhába!

Kicsik és nagyok is szeretnek a konyhában tenni-venni, no persze nem a kötelező „Mi legyen az ebéd?” kérdés keretein belül. Hívjuk össze a családot és készítsünk el valami olyan finomságot, amiben mindenki segíthet, mindenki örömét leli benne, mint például egy színes, habos-babos, unikornisos tortacsoda, vagy mindenki kedvenc palacsintája – lehet édes, sós, a lényeg, hogy a töltelékekből készítsünk elő annyi félét, hogy legyen miből kísérletezni, díszíteni, vidámkodni.

Mozizásra fel!

Senkinek semmi kedve megmozdulni, mindenki inkább bevackolódna egy meleg takaró alá? Ezt se tegyük magányosan, inkább válasszunk egy filmet, lehetőleg több részeset, amit mindenki szeret és már indulhat is a hétvégi filmmaraton. Ennek valamivel meghittebb változata, amit mindannyian nagyon élvezünk, a diafilmvetítés.

Olvassunk!

Végre senki nem akar semmit, mindenki elvan a szobájában? Itt az idő, hogy elővegyük kedvenc olvasnivalónkat, akár egy magazint, akár egy jó könyvet, amit már hetek óta szerettünk volna elolvasni. Garantáltan pihentető lesz a hatás.

Milyen társasjáték is van otthon?

A klasszikus családi, társas tevékenység, ha valami izgalomra vágynának a résztvevők, egy kis társasozás. Persze sokaknak számára unalmas lehet, a „dobj egyet a kockával és lépj előre” mechanizmus, ezért ne féljünk kicsit megkavarni a szabályokat, vagy variálni a társasokat. Egy kis kreativitással a legegyszerűbb játékból is csudaizgalmas kalandpálya varázsolható, sőt, akár magatok is találhattok ki új játékot.

Nézegessünk régi fényképeket!

Esőprogram - Fényképnézegetés

Forrás: Pixabay.com/jarmoluk

A sok ezernyi kép közül, amiket manapság készítünk, ritkán nézünk vissza akár csak egyet is, nem ám az összeset. Néha azonban olyan jól esik kicsit elkalandozni a múltban és megnézegetni a régebbi fotókat a nyári élményekről, kalandokról. Ilyenkor akár át is tudjuk válogatni a gyűjteményt és kiszanálni a rosszul sikerült képeket, kigyűjteni pedig az igazán jól elkapott pillanatokat.

Hozzuk be az elmaradt házimunkákat!

Nem túl élvezetes program, ám, ha nem nagyon van kedvünk máshoz, ez is megteszi és még hasznos is. Biztosan van a lakásban egy letörölni való polc, egy kimosásra váró adag ruha, egy átültetni való növény, vagy egy kipucolandó hűtő, de átellenőrizhetjük a gyógyszeres- és pipere-szekrényt és kiszanálhatjuk a lejárt szavatosságú termékeket.

Kreatív programok kicsiknek és nagyoknak

Esőprogram - Színezés

Forrás: Pixabay.com/rawpixel

Ilyenkor feleleveníthetjük az óvodai, vagy napközis foglakozásokat, melyek igazán produktívvá varázsolhatják a napot. Fessünk kavicsokat, vagy élményképeket, készítsünk tésztaképeket, krumplinyomdát, színezzünk, rajzoljunk, vagy akár összerakhatunk egy kis bábszínházat is, a lehetőségek száma végtelen.

Tartsunk wellness-napot!

Egy kis kényeztetés mindenkire ráfér időnként és erre a legtökéletesebb egy esős nap. Akár családdal, akár egyedül, mindenkinek igazi kikapcsolódás lehet egy habos, illatos fürdő, egy kis extra kényeztetés, masszázs, ha nincsenek gyerekek, akár egy romantikus program is kerekedhet a napból, kicsikkel pedig igazi mókázás lehet egy fürdőszobai pancsolás, buborékfújás.

Hívjunk át néhány barátot!

Együtt „szenvedni” mindig élvezetesebb, így ne hagyjuk ki barátainkat sem a buliból. Kérdezzük meg, nincs-e kedvük együtt nézni az esőt, kicsit beszélgetni, esetleg meginni néhány színes koktélt és kibeszélni az ismerősöket.

Húzzuk a fejünkre a takarót és végre aludjuk ki magunkat!

Esőprogram - Alvás

Forrás: Pixabay.com/Free-Photos

Az esőnap egyik legnagyobb előnye, hogy ilyenkor általában elcsendesül a világ és senkinek nincs kedve hangoskodni. Ezt kihasználva végre mi is aludhatunk egy kicsit tovább, sőt, ha úgy tartja kedvünk és lehetőségeink is engedik, akár egész nap is.

Seres-Nagy Katalin

2019. szeptember 09.