10 bájos, otthon is elkészíthető húsvéti dekoráció

Az ünnepek alkalmával gyakran szeretnénk az otthonunkat is az ünnephez méltóan feldíszíteni. Emellett az alkotás is remek élmény lehet a kicsiknek és nagyoknak egyaránt, így aztán nem is csoda, hogy sokan szeretik saját készítésű díszekkel ünnepivé varázsolni a lakást. Ehhez mutatunk néhány egyszerű, nem költséges ötletet.

10 bájos, otthon is elkészíthető húsvéti dekoráció

Minden bizonnyal a dekoráció terén is a különféle nyuszik a húsvét sztárjai

Vászon nyuszis terítő

Ez a vászonból készült nyuszis terítő/asztali futó egy egészen átlagos asztalt is feldobhat, ráadásul a maga természetességével igen sokféle lakásba beilleszthető.

Vászon nyuszis terítő

Vászon nyuszis terítő (Forrás: Eclectically Vintage)

Elkészítés:

1. Nyomtassunk egy nyuszi-sziluettet viszonylag nagy méretben, hogy jól mutasson a terítőn.

2. Vágjuk ki egy szikével a sziluettet úgy, hogy a papírt később sablonként használhassuk, vagy, ha túl nagy ehhez az ábra, akkor például egy kartonra másoljuk át a mintát, és itt vágjuk ki belőle a nyuszit.

3. A festés előtt takarjuk le az asztalt.

Vászon nyuszis terítő

Forrás: Eclectically Vintage

4. Egy festékspray-vel fújjuk le a sablont.

5. Ha megszáradt a festék, készítsünk pompomokat, vagy a már meglévőket ragasszuk fel egy erősebb ragasztóval a vászonra. Itt vigyázzunk, nehogy az asztalra ragadjon a vászon! Ehhez akár papírt is tehetünk alá, amit később legrosszabb esetben körbevághatunk a pompom alatt.

Cuki nyuszis girland!

Ez egy újabb rendkívül aranyos kis dísz, aminek az elkészítése rendkívül egyszerű, és még túl sok alapanyag sem kell hozzá. Itt egy olyan nyuszi sziluettet nyomtassunk, ahol a nyúl "háttal" van.

Cuki nyuszis girland

Cuki nyuszis girland

Ezt vágjuk körbe, és a formát másoljuk át kartonlapra, annyi példányban, ahány elemből szeretnénk, hogy a girland álljon.

A kivágott nyuszikra pompomokat ragaszthatunk, magukat a nyuszikat pedig vagy szintén ragasszuk erős ragasztóval egy zsinórhoz (természetesen azzal az oldalukkal, amelyen nincs pompom), vagy pedig lyukasszuk ki a fülüket, és ezen fűzzük át a madzagot.

Tojásfa

A tojásfa egy egészen klasszikus húsvéti dekorációs elem, amellyel a kifestett tojásoknak is hasznát vehetjük. Nagyon fontos, hogy ehhez kifújt tojást kell használni, de egyébként szabadjára engedhetjük a kreativitásunkat, hiszen a klasszikus festés mellett akár dekupázzsal, csipkézéssel, mártással is díszíthetjük a tojásokat.

Tojásfa

Tojásfa (Forrás: Peanut Blossom)

Ha feltűnő díszt szeretnénk, érdemes hozzá valamilyen vidám vázát választani, ha pedig kevésbé hivalkodó dekorra vágyunk, akkor a visszafogott, fehér váza tökéletes lehet, hiszen ennek hatására a tojások élénk színeit is "tompábbnak" láthatjuk.

Színes nyuszis befőttesüvegek

A szép dekorációnál már csak egy jobb van: a szép és édességekkel teli dekoráció! Márpedig ezek a festett nyuszis befőttesüvegek éppen ilyen célra születtek.

Színes nyuszis befőttesüvegek

Színes nyuszis befőttesüvegek (Forrás: Happiness is homemade)

Az elkészítésükhöz szükség lesz egy matricalapra, de akár úgy is megoldhatjuk a dolgot, hogy egy gyenge ragasztóval (pl. a technikaórákon is használatos ragasztórudakkal) ideiglenesen az üvegre rögzítjük a kartonpapírból kivágott mintát ügyelve arra, hogy a ragasztó ne érjen túl a papíron. Ezután festékspray-vel fújjuk le a tiszta befőttesüveget, majd pedig, ha már megszáradt a festék, vegyük le a matricát/papírt.

Ha ez után ragacsos maradt a befőttesüveg felülete, óvatosan törölgessük le – ha akrilfestékkel fújtuk le, akkor vizet is nyugodtan használhatunk ehhez. A befőttesüvegbe ezek után töltsünk – lehetőleg minél látványosabb, színes – cukorkákat, pici csokitojásokat, édességeket, aztán csavarjuk rá a tetejét. Ha szeretnénk, tovább díszíthetjük szalagokkal, masnikkal. Sőt, akár az üveg fedőjét is érdekessé tehetjük, rögtön mutatunk is egy példát arra, hogyan!

Állatfigurás befőttes üvegek

Az apró műanyag játékok igazán látványos dekorációvá varázsolhatóak már némi festék segítségével is, ha pedig egy befőttes üveget szeretnénk érdekesebbé tenni, szintén felhasználhatunk ilyen figurákat.

Állatfigurás befőttes üvegek

Állatfigurás befőttes üvegek

Ehhez mindössze akril festékre (a spray-vel gyorsabban elkészülünk és nem látszódnak utána ecsetvonások sem), erős ragasztóra és persze egy tetszetősebb befőttes üvegre lesz szükségünk. Lehetőleg a húsvéthoz illő figurát válasszunk, így például nyuszit, csibét, bárányt. Az elkészítés rendkívül egyszerű: először ragasszuk a befőttesüveg tetejére az állatfigurákat, aztán fessük be valamilyen színes, illetve effektfestékkel. Érdemes alaposan letakarni a használt felületet, főleg, ha spray-t használunk, mert az akril festék száradás után vízzel már nem mosható le. Ha megszáradt a festék, akkor megtölthetjük valamilyen édességgel az üvegeket, majd a tetejére csavarhatjuk a fedelet.

Fonalból készült tojások

Újabb színes és vidám ötlet, amit némi tapétaragasztó, lufik és fonal segítségével el lehet készíteni. A fonal-tojásokat számtalan célra felhasználhatjuk, így például koszorút állíthatunk össze, vagy akár édességet csomagolhatunk bele.

Fonalból készült tojások

Fonalból készült tojások

A tojások elkészítéséhez először tegyünk egy edénybe tapétaragasztót, majd ügyelve arra, hogy a fonal ne gabalyodjon össze, kezdjük kis körökben a tálba mártani. Amint mindenhol érte a ragasztó a fonalakat, és azok magukba is szívtak abból, fújjunk fel egy lufit akkorára, amekkora tojásokat szeretnénk készíteni. Ezután csavarjuk a lufi köré a fonalat, ha később édességet szeretnénk tölteni bele, akkor minél sűrűbben, de egy kis rést kihagyva, ahol bele tehetjük a - például - kis csokitojásokat. Ha nem tervezzük ilyen célra használni, akkor teljesen tetszőleges sűrűségben csavarhatjuk körbe a fonalat. Amint a ragasztó megszáradt, egy tűvel szúrjuk ki a lufit, és szedegessük ki a réseken.

Gombtojás

Sokaknak van otthon egész kupacra való, különböző színű gombja, amit talán nem is tud már mire használni. Pedig egy kevés erősebb ragasztó, mintás kartonlap és egy tetszetős üveges képkeret segítségével akár a gombokból is lehet szép húsvéti dekoráció is.

Gombtojás

Gombtojás (Forrás: A Cultivated Nest)

Ennek a képnek az elkészítéséhez sok színes (lehetőleg részben egyszínű) gombra lesz szükség a ragasztó mellett, amelyeket egy előre kivágott tojássablon alapján ragaszthatunk a kartonlapra. Lényegében olyan egy kicsit, mintha mozaikot készítenénk, csak annyival egyszerűbb, hogy itt akár részben egymásra is ragaszthatjuk a gombokat, akár több rétegben is, ha másként nem töltik be a mintát. Ha elkészültünk a gombok felragasztásával és a festék is megszáradt, egy régi fogkefével óvatosan eltávolíthatjuk a gombok felületén maradt ragasztót. Végül vegyük le az üveglapot a keret elejéről, majd a képet helyezzük a keretbe, és tegyük vissza elé az üveget.

Zokninyuszi

Egészen imádni valóak ezek a zokninyuszik is! Egy már nem használt zokni, némi rizs, filc anyag, egy nagy pompom, műanyag szemek, egy dekorszalag és befőttes gumi kell az elkészítéséhez.

Zokninyuszi

Zokninyuszi

A zokninyuszit akár nagyobbacska gyerekekkel is elkészíthetjük, hiszen nem kell hozzá sokat koszolni, és nem is igazán rejt veszélyforrásokat.

Elkészítés:

1. Töltsük meg kb. egy bögre rizzsel a zoknit (nyilván a zokni méretétől függően ennek mértéke változhat).

2. Nagyjából a felénél kössük össze a zoknit egy befőttes gumival, aztán a fej felső részének kialakításához újból kössünk rá egy gumit úgy, hogy egy nagyjából gömb formát kapjunk. A fülekbe nem kell rizs, igyekezzünk ennek megfelelően rendezni azt a kötözésnél.

3. Vágjunk ki a filcből egy "hasat" a nyúlnak, és ragasszuk fel rá.

4. Ragasszuk fel a szemeket és kis, filcből kivágott fogakat is. A nyúl „hátsó felére” pedig a pompomot ragaszthatjuk fel.

5. A dekorszalag segítségével kössünk masnit a nyuszi nyakába.

6. A fej felett megmaradó zoknirészt vágjuk ketté, és csinosítgassuk kicsit, hogy valóban nyuszifülre hasonlítson!

Drótnyuszik

Ez a húsvéti dísz már akár kifejezetten elegáns is lehet, viszont az elkészítése is picivel bonyolultabb. Szükség van hozzá drótra, fogóra, egy fa lemezre, szögekre és persze egy kinyomtatott nyuszi mintára.

Drótnyuszik

Drótnyuszik

Az elkészítéséhez először is helyezzük a falemezre a kinyomtatott nyuszi mintát, majd üssünk szögeket a vonalra úgy, hogy köréjük hajlíthassuk a drótot. Az elkészült nyuszinak egy dekorszalagból kis masnit is készíthetünk.

Tojásnyuszi

Akár műanyag, akár valódi (főtt vagy kifújt) tojásból készítjük el, ezek a tojás-nyuszik igazán aranyos dekorációvá válhatnak. Ragasztó, rózsaszín akril vagy textilfesték, tojás és filc anyag kell az elkészítéséhez.

Tojásnyuszi

Tojásnyuszi (Forrás: Littleredwindow)

A képeken látható módon vágjunk ki láb- és fül formákat, amelyeket fessünk be tappancsnak, füleknek a rózsaszín, esetleg piros festékkel. Ha elkészültünk a filc formákkal, ragasztgassuk fel a tojásokra. Alkoholos filctollal kis "arcot" is készíthetünk a nyulaknak.

Diós Anita

2017. április