Zeneterápia

Avagy a zene hatása lelkünkre

A zeneterápia aktív zenéléssel, illetve zenehallgatással és egyéb, művészetterápiás eszközökkel kombinálva, a segítségnyújtás egyik professzionális módja. Olyannyira igaz ez, hogy a kutatók szerint a megfelelő hangok enyhíthetik a bajokat, szerelmi bánatot éppúgy, mint a fájdalmakat!

Zeneterápia

Nézzük néhány konkrét példát és zeneterápiás tanácsot. Christoph Rueger berlini zeneprofesszor "Zenei házipatika" című könyvében például a következőket ajánlja:

Álmatlanság ellen: talán a gyógyszereknél is hatásosabb Schumann Álmodozások című műve.

Reggeli levertség esetén hamarabb leszünk éberek például Bach Brandenburgi koncertjével vagy Beethoven zongoraszonátáival.

Magányra olyan művészek műveit ajánlja, akik maguk is magányosak voltak, mint például Liszt Ferenc (Faust szimfónia) vagy Richard Strauss művei.

Kiegyensúlyozatlanság esetén a teljes harmóniát kínálja, úgy mint Beethoven 6. szimfóniáját, illetőleg Mendelson-Bartholdy 1. zongorakoncertjét.

Szerelmi bánat ellen a professzor szerint a legjobb mód, ha ússzunk a fájdalmunkban, hogy megéljük ezeket a nehéz pillanatokat, hiszen a csalódás is az élet része. Olyan érzéki melódiákkal tehetjük meg mindezt a legjobban, melyek például a szép napokra emlékeztetnek, ilyen Debussytől: A vidám sziget. Akinek pedig nem megy eléggé a szerelem, annak érdemes Ravel Boleróját elmélyülten hallgatni és átérezni.

Bárhogy is legyen, tény, hogy a zene valóban kedvező, illetőleg élénkítő hatással van bizonyos agyi területekre, tehát stimulálja azokat, így eme javaslatok egy próbát mindenképpen megérnek!

Dr. Gálik Ágnes - Természetes Gyógyítás, elérhetőség: galikdr@gmail.com

2014. február