Vajon tényleg megérzik az állatok a földrengések közeledtét?

Az embereket a természeti katasztrófák nagyon gyakran egészen váratlanul érik, sőt, ha nem volnának bonyolult számítógépes és egyéb modellek, illetve érzékelők, akkor talán máig úgy érne minket ezen csapások többsége, mint "derült égből a villámcsapás". Éppen ezért nagyon is rejtélyes lehet számunkra, hogy az állatok, gyakran úgy tűnik, "megérzik" valami módon a katasztrófák közeledtét. De vajon mi lehet az, amit mi, emberek, nem veszünk észre, az állatok viszont talán igen?

Fekete macska a paplan alá bújva

Forrás: Flickr.com

A földrengések előtt és után gyakran hallani arról, hogy a házi kedvencek viselkedése megváltozott órákkal a katasztrófát megelőzően, így például szokatlan izgatottság, szorongás lett úrrá rajtuk, netán elkószáltak annak ellenére, hogy ez korábban nem fordult elő velük.

Mondhatnánk, hogy az állatok gazdái az ilyen beszámolók alkalmával, felidézve az átélt szörnyűségek után a történteket, a saját érzelmeiket, félelmeiket vetítik a kis kedvenceikre, de éppen azért nem ez tűnik a legvalószínűbb magyarázatnak, mert nem csak a háziállatokkal kapcsolatosan figyelnek meg hasonló változásokat.

2008 májusában Kínát egy nagy erejű Földrengés sújtotta, amit megelőzően a földrengés által legnagyobb mértékben sújtott területeken napokkal a katasztrófa bekövetkezte előtt elárasztották az utcákat a varangyok. Ehhez hasonló persze történhet akkor is, amikor a békák az egyes évszakokhoz kötött vándorlásaikat megkezdik, de éppen azért, mert ez erősen az év egy időszakához kötődő jelenség, jól meg lehet különböztetni az olyan esetektől, amikor az állatok nem a "vándorútjukat" teljesítik.

Mindezek tetejébe órákkal a katasztrófa előtt az állatkertben élő állatok is különösen kezdtek viselkedni: a zebrák például a fejükkel a kifutójuk ajtaját kezdték lökdösni az epicentrumtól több mint 600 mérföldre keletre fekvő Vuhanban. Az elefántok a beszámolók szerint vadul lóbálták ormányaikat, a húsz nagymacska - oroszlánok és tigrisek - pedig, amelyek nappal általában alszanak, azon a napon fel-le járkáltak. Éppen öt perccel a földrengés bekövetkezte előtt pedig a pávák is megszólaltak jól ismert, érces hangjukon.

Érdekesség, hogy az állatok állítólagos földrengés-megjósló képessége olyannyira elterjedt vélekedés, hogy amikor 2015 áprilisában Japánban mintegy 160 delfin vetődött partra, a DailyMail szerint az emberek attól kezdtek tartani, földrengés közeleg. Ennek előzménye, hogy a 2011-es, több ezer ember halálát okozó földrengés előtt is hasonló jelenség történt - akkor néhány nappal előzte meg az állatok tömeges partra vetődése a pusztító katasztrófát.

Mindezek után felmerülhet a kérdés, hogy vajon tényleg megérzik-e, megtapasztalják-e valamilyen módon az állatvilág legalább bizonyos képviselői a földrengések előjeleit?

Fontos megjegyezni, hogy eddig semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, hogy az állatok képesek volnának "megjósolni" a földrengéseket, s mindezt a Brit Földtani Intézet szeizmológusa, Roger Musson is kiemelte a kínai földrengést követően újságíróknak.

Mindez azonban nem jelenti, hogy ne volna lehetséges, hogy bizonyos fajok képviselői valamilyen módon észleljék a földrengést megelőző folyamatokat. Így például elképzelhető, hogy a föld alatti kövek mozgása elektromos jelet generál, és ezt bizonyos állatok megérzik. Mások feltételezik, hogy akadnak olyan állatok, amelyek már az egészen gyenge, az ember által nem is észlelhető rengéseket is érzékelik a nagyobb rengés előtt.

Diós Anita

2018. március