Vajbárány és csoki bilby csokinyúl helyett?

A húsvéti nyúl "szerves eleme" a húsvétnak, a legtöbben mégsem tudják, hogy pontosan melyik nyúl is hozza a tojásokat. Ráadásul nem is mindenhol a nyúl a húsvét "központi állat-szereplője"!

Kicsomagolt csoki bilby

Kicsomagolt csoki bilby

Milyen is a valódi húsvéti nyúl?

Húsvét alkalmával mindent ellepnek a cuki nyulakról készült képek, rosszabb esetben élő "húsvéti" kisnyuszit is vásárolnak a szülők a gyerekeknek.

Valójában azonban az észak-európai hagyományok szerint (ahonnan a húsvéti nyúl figurája ered) nem az üregi nyúl, vagy annak háziasított "utódja", a házinyúl hozta a gyerekeknek a tojást, hanem a mezei nyúl.

Később főleg az Egyesült Államokban kezdte a házinyúl átvenni a mezei nyúl szerepét, annak ellenére, hogy az angol nyelvben sokkal pontosabban megkülönböztetik a két fajt (lévén, a mezei nyulat "hare", a házit pedig "rabbit", illetve "bunny" névvel illetik).

Mezei nyúl alakú csokinyuszi

Mezei nyúl alakú csokinyuszi

Ma már a legtöbb húsvéti képeslapon is a házinyulakat láthatjuk viszont, ami annyiból egyébként nem is csoda, hogy - háziállatról lévén szó - sokkal egyszerűbben le lehet fotózni őket, ráadásul általánosságban "aranyosabbnak" is vélik az emberek, mint a mezei nyulat.

Mezei húsvéti nyúl egy korabeli képeslapon

"Mezei húsvéti nyúl" egy korabeli képeslapon

Azért akad néhány régebbi képeslap, amelyen még a "valódi" húsvéti nyúl látható, sőt, esetenként még csokifiguraként is viszontláthatjuk a mezei nyulat.

Vajbárány

Nem is kell messzire mennünk, hogy egy igen érdekes húsvéti állatkával találkozzunk. Természetesen, a húsvétnak nálunk is egyik "szimbóluma" a bárány, de Oroszországban, Lengyelországban és Szlovéniában van egy egészen különleges húsvéti étel is, amely történetesen bárányt formáz.

Házi készítésű vajbárány

Házi készítésű vajbárány

Ezekben az országokban főként a keresztény lakosság körében elterjedt akár a mai napig a húsvéti vajbárányok, esetleg cukorbárányok készítése, vásárlása és fogyasztása. Nem nehéz kitalálni, hogy miféle eledelről van szó: az ünnep alkalmából vajtömbből bárányformát faragnak ki, vagy akár bárányformába öntik a vajat a hagyomány gyakorlói. Az sem ritka, hogy a már elkészült vajbárányokat a boltokban vásárolják meg az emberek.

Vajbárány figurák

Vajbárány figurák

A New York-i Buffalo The Broadway Market nevezetű áruházában is nagy hagyománya van a vajbárányoknak, ahol minden évben a tavasz közeledtével jelennek meg "tömegesen" a vajszobrok.

A vajbárányokat gyakran díszítik is, a szemeiket például borsból készítik el, de keresztény szimbólumról lévén szó az is gyakori, hogy egy fogpiszkálóval piros keresztes "címert" rögzítenek a bárány-formába.

Elsősorban Oroszországban gyakran cukorbárány helyettesíti a vajból készült változatot.

Csoki bilby, az ausztrál húsvéti nyúl

Ausztráliában a nyúl nem "cuki", hanem kártékony, behurcolt állat, ami sok más, őshonos fajt akár a kihalás szélére sodort. Nem meglepő tehát, ha itt egy szintén rendkívül aranyos kis emlős, a bilby a húsvét jelképe.

Valódi és csoki bilbyk

Valódi és csoki bilbyk

A bilby egy apró erszényes állat, amely tökéletesen alkalmas a húsvéti nyúl szerepének betöltésére. Már csak azért is, mert "erszényes nyúlnak" nevezik, nyilván nem azért, mert bármilyen rokonságban állnának, hanem mert a küllemükben hasonlóak.

Csoki bilbyk

Csoki bilbyk

Először 1977-ben tűnt fel a húsvéti bilby, ráadásul nem is akárhogyan. Egy ekkor kilencéves kislány írt ugyanis egy mesekönyvet, aminek a "Billy The Aussie Easter Bilby" azaz "Billy, az ausztrál húsvéti bilby" címet adta.

A kislány ötlete aztán annyira megtetszett az ausztrál lakosságnak, hogy sorra jelentek meg a bilby főszereplésével készült húsvéti képeslapok és üdvözlőkártyák, ma pedig már széles választékban válogathatnak a vásárlók a különböző csokoládébilby-k közül is.

Húsvéti kakukk és húsvéti róka

Svájcban a gyerekek húsvét reggelén kosárral indulnak a tojáskeresésre, a színes tojásokat azonban számukra nem a nyúl, hanem a kakukk hozza el. Érdekes kérdés, hogy miért kedvelik ennyire Svájcban a kakukkokat - nem elég, hogy a kakukkos órából is "ő" köszön vissza, de még húsvétkor is ez a madár kapja a főszerepet...!

Húsvéti kakukk

Húsvéti kakukk

Németország bizonyos területein a nyúl előtt a róka hozta a tojásokat, a gyerekek pedig igyekeztek minél gondosabban előkészíteni számára a terepet.

Húsvéti róka

"Húsvéti róka"

Hagyományosan egy nappal húsvét előtt a tojást váró gyerekek mohából és szalmából készítettek egy kis "fészket", és gyakran még a háziállatokat is bezárták erre az estére, hogy azok ne zavarják a húsvéti rókát, ami másnap aztán temérdek nyalánksággal jutalmazta meg őket ennek fejében.

2017. április