Tüdőfibrózis

A tüdőfibrózis egy olyan betegség, melynek lefolyása során a tüdő szövetét elfoglalja a kötőszövet, így a tüdő összezsugorodik és merevvé válik, ez által csökken az a felület, ahol végbemegy az oxigén és széndioxid cseréje. Kialakulásának számos oka ismeretes, amellett, hogy néha nem is lehet behatárolni, konkrétan mi is okozhatta.

Tüdőfibrózis

hirdetés

Magyarországon átlagosan 8-10-ezer beteg van. Főként autoimmun betegségek állnak a hátterében, de például az intenzív, sok porral és egyéb, tartós tüdőkárosító anyaggal való tartós érintkezés is okozhat tüdőfibrózist, ez utóbbi például a bányászoknál gyakori. Legtöbbször tehát olyan anyagok okozzák, melyektől a tüdő nem tud megszabadulni, mint amilyen a vaspor. Gyulladásos, krónikus tüdőprobléma szintén vezethet fibrózishoz. Mint már korábban említésre került, kialakulása "spontán", ismeretlen eredetű is lehet. A rendszeres dohányzás nem szerepel a közvetlen kiváltó okok között, de mindenképpen hajlamosít rá. Nem ritka a családon belül halmozódása sem, tehát örökölhető is a hajlam. Megjelenése az 50-70 év közötti férfiak esetében a leggyakoribb.

Tünetei sokszor nem egyértelműek. Legáltalánosabban, elsőként terhelésre, majd a betegség előrehaladtával nyugalmi állapotban is jelentkező nehézlégzés, szapora légzés, száraz, köpet nélküli köhögés és azonosítatlan eredetű, gyakori mellkasi fájdalom, esetleg láz utalhat rá. Ha tehát ilyesmit észlelünk magunkon, még, ha enyhén is, mindenképpen forduljunk orvoshoz, biztos, ami biztos.

Tünetek alapján csak gyanítani lehet, s mivel viszonylag ritka betegség, röntgennel, CT-vel vagy szövettani vizsgálattal lehet kimutatni és egyértelmű diagnózist felállítani. Sok esetben további problémát jelent, hogy nem veszik észre időben a gyanús tüneteket, ezért a betegséget is későn tudják diagnosztizálni, ami végül a tüdő átültetését teszi szükségessé. A tüdőtranszplantáció a legbiztosabb megoldás, tehát a túlhegesedett, beteg tüdő eltávolítása és egy új, egészséges beültetése. Gyakori tévedés, de megállapítható, hogy asztma, vagy tüdőgyulladás, esetleg szmog, nem vezet egyértelműen tüdőfibrózishoz.

hirdetés

2014. január