Tippek a használt teafilter újrahasznosítására

A már egyszer forrázott teafüvet vagy teafiltert nem kell mindjárt kidobnunk, hiszen értékes funkciókat találhatunk a tápanyagban gazdag és továbbra is aromás tealeveleknek nemcsak a kertben, de például a konyhában is!

Teafilter

Forrás: Pixabay.com

hirdetés

Második forrázat

Voltaképpen különösen a szálas fekete és zöld tea esetében lehet igaz, hogy kifejezetten pazarló szokás az első forrázat után megválni a teafűtől, hiszen a második forrázatnak egészen másféle, kellemes és lágy íze lesz, amelynek ugyanúgy magas élvezeti értéke lehet, mint a jóval erősebb ízű első forrázatnak.

Emellett akár kipróbálhatjuk azt is, hogy az első csésze teához használt filtert az újabb filter mellé a csészébe helyezzük, és így egy különösen erőteljes ízű italt kapunk.

hirdetés

Ez már inkább a gyógynövényteák és más, koffeinmentes keverékek és filterek esetében ajánlatos, hiszen a napi koffeinbevitelünkre is fontos ügyelni.

Tészta, rizs és zab ízesítése

Különös ízvilágot kölcsönözhetünk a tésztának, rizsnek és zabnak, ha a használt teafiltert egy kisebb lábas vízbe helyezve áztatjuk, amíg az felforr, majd még az előtt kivesszük, hogy a vízbe helyeznénk a főzni való élelmiszert.

A jázmin- és kamillatea a rizshez, a zöld tea a tésztához, a chai és fahéj tea pedig a zabhoz passzolhat.

Tápanyag a növények számára

Ha ismét leforrázzuk a filtert egy nagyobb adag vízzel, akkor az így keletkezett gyenge teát használhatjuk arra, hogy megelőzzük a növényeink esetében a gombafertőződést. Ugyanezt úgy is elérhetjük, ha a filtert szétválasztva kivesszük belőle a tealeveleket, és szétterítjük a föld tetején.

Kártevők ellen

Az egerek nincsenek oda a tea illatáért, így ha például a pincében vagy a padláson elhelyezzük a használt, kiszárított, de még illatanyagot tartalmazó filtert, azzal csökkentjük az egérinvázió kockázatát.

hirdetés

Persze, azt ne reméljük, hogy egyetlen egér sem látogatja majd meg az érintett területeket, de "egér-átjáróház" nagy valószínűséggel nem lesz. A borsmenta illóolajával permetezve a filtert még biztosabb eredményt érhetünk el.

A koszos tányérok zsírmentesítése

A zsíros edények elmosogatása elég bonyolult feladat tud lenni, de némileg segíthet, ha beáztatjuk őket – például olyan meleg vízbe, amelybe a régi teafiltereket áztattuk. Ez segít abban, hogy az edényen ragadt zsíros szennyeződés lejöjjön.

Diós Anita

2018. február