Szegfűszeg a fogfájás ellen

Köztudottan az egyik legkínzóbb dolog, ha az embernek fáj a foga. De mit tehetünk házilag ellene, ha éppen nincs kéznél hathatós fájdalomcsillapítónk? Segítségünkre lehet, a szegfűszeg!

Szegfűszeg

Szegfűszeg (Fotó: Seres Katalin)

hirdetés

Egy kis történet...

A szegfűszeg (Syzygium aromaticum) eredetileg a Maluku-szigeteken őshonos mirtuszféle, melynek rendkívüli sokoldalúsága miatt a múltban igencsak nagy jelentőséget tulajdonítottak, olyannyira, hogy egészen a XVIII. századig halálbüntetéssel sújtották azt, aki megpróbálta kicsempészni a szigetekről. Napjainkra azonban mindez már a múlté, így Afrikában, Madagaszkáron és Zanzibárban is termesztik.

A legelterjedtebb felhasználása természetesen, mint fűszernövény történik, de a gyógyászatban is nagy hasznát venni, ugyanis a szegfűszegolaj eugenolban gazdag, ami rendkívül jó fájdalomcsillapító és nem utolsósorban kiváló fertőtlenítő és baktériumölő hatású szer. Ebből kifolyólag már régóta használja a népi gyógyászat a szegfűszeget a fogfájdalom csillapítására.

Szegfűszeg

Fotó: Seres Katalin

Alkalmazása

Olaj:

A legtöbb gyógyszertárban és gyógynövény boltban már lehet kapni kifejezetten szegfűszegolajt, mely közvetlenül a fájós fogra cseppentve, vagy esetleg a vele átitatott vattát a fogra helyezve, 10-15 percen belül kifejti jótékony hatását.

hirdetés

Az első pillanatokban eléggé csípni fog, majd zsibbadni kezd a fogunk környéke, végezetül pedig megszűnik a gyötrő fájdalom.

Egész szegfűszeg:

Ha éppen nincs kéznél szegfűszegolaj, akkor azt is megtehetjük, hogy néhány egész szegfűszeget a szánkba veszünk, majd várunk néhány percet, míg megpuhulnak.

Ezt követően, mivel jelen esetben is a jórészt a kidudorodó csúcsrészben található olajra van szükségünk, rágjuk alaposan össze a szegfűszegeket, majd az így kapott masszát helyezzük nyelvünkkel a beteg fogra. A hatás így sem várat sokáig magára!

hirdetés

Mindezeken túl, nem csak hogy elmulasztja a fájdalmunkat és fertőtlenít e fűszernövény, hanem még hosszan tartó kellemes leheletet is biztosít, tehát rossz leheletre is bátran alkalmazható. (Megjegyzendő azonban, hogy természetesen a szükséges szakszerű fogorvosi ellátást hosszú távon nem helyettesítheti!)

Szegfűszeg cserje

Forrás: Flickr.com; Fotó: Marcel Oosterwijk

2013. szeptember