hirdetés

Szájhigiénia, legyünk alaposak

A szép, fehér fogsor, kellemes lehelet nem csupán esztétikai kiegészítő, hanem egészségünk vonatkoztatásában is meghatározó tényező. A szájhigiéniájára, a fog- és szájápolásra, már egészen kisgyermekkortól, mondhatni, a fogak megjelenésétől kezdve, sőt, már előtte is figyelmet kell, hogy fordítson a szülő. A fogak és száj egészségére aztán egész életen át is ügyelni kell és csak a fogkefe, fogkrém, vagy fogpor használat szinte sosem kielégítő!

Szájhigiénia, fogápolás

hirdetés

A száj tisztántartásába beletartoznak a fogak, fogíny, nyelv és az egész száj belső része, így tehát a fogmosáson kívül további nagy segítséget nyújt a fogselyem, valamint a különböző szájvizek. Ezek mellett továbbá külön érdemes kihangsúlyozni a rendszeres, minimum fél évenkénti fogorvosi vizsgálatot is. A sokakban félelmet keltő fogorvos elejét veheti számos kialakulóban lévő problémának, így, ha időben fordulunk hozzá, garantáltan szenvedés nélkül megússzuk a dolgot. Fő mondatunk legyen: meg szeretném előzni a problémát! Annál is inkább, mivel a száj vagy fog betegségek többsége nagyon kellemetlen és fájdalmas, gyakran hosszabb ideig elhúzódó kór.

Fogmosás helyesen!

Lényeges tudnivaló, hogy bizony, vannak olyan lépések melyeket nem mindegy, hogyan teszünk és mivel fogmosás közben.

A megfelelő fogkefe kiválasztása fontos, hiszen nem mindegy, milyen kemény sörtéjűt, mennyire hajlékonyat és mekkora fejűt választunk. Ebben a fogorvostól is nyugodtan segítséget kérhetünk. Ha például vérzékeny és érzékenyebb az ínyünk, mindenképpen a puha sörtéjűek közül válogassunk. A fogkefénket ajánlatos 3 hónap után lecserélni, mert baktériumok telepednek meg rajta és az elhasználódott fej sérülést okozhat az ínyünkben.

Fogkrém választása esetén, természetesen, legfontosabb a tartalom. Általánosságban elmondható, hogy a legjobbak a gyógynövényes fogkrémek. A színe vagy íze nem lényeges, bár jobb a színezék nélküli, illetőleg a nem túl erősen mentolos, de ez ízlésünkre van bízva, válogassunk hát kedvünkre. Ami még megemlítendő, hogy számos gyógy fogkrémek, kifejezetten egy-egy probléma lefedésére fejlesztettek ki, így, ha panaszunk van, fogorvosunktól mindenképpen kérjünk tanácsot, hogy ezek közül esetünkben melyiket is érdemes alkalmazni.

hirdetés

Ha meg van e két alapvető kellék, vagyis a fogkefe, fogkrém, a megfelelő fogtisztítási technika elsajátítása a következő lépés. Az sajnos nem elegendő ugyanis, ha gyorsan egyet jobbra, egyet balra, majd le-fel súrolunk a fogakon, ugyanis minden fogat át kell tisztítanunk többféle mozdulattal. Próbáljuk meg tehát minél jobban és alaposabban fogat mosni, ne ezen spóroljunk időt. Ne csak az első, hanem a hátsó fogakra is kellően fejtsünk ki tisztító hatást, ez is nagyon fontos. Az ajkainkkal kb. 45 fokosan, vagyis párhuzamosan tartva fogkefénk, mossuk meg elsőként a fogak külső oldalát és köröket leírva haladjunk végig az összesen. Ezután következhet a rágófelület, a fogak belső oldala és a nyelv, hiszen azon számos baktérium tanyázhat. Az íny gyengéd átmasszírozása jótékonyan hat a fogak vérkeringésére. Az öblögetés is fontos szerepet játszik. Nincs előírás hányszor érdemes öblíteni, de a legjobb talán, ha addig csináljuk, míg el nem gyengül teljesen a fogkrám íze a szánkban. Ami az időt illeti, egy jó fogmosás minimum 3 perces. A fogmosási "ceremónia" lezárásaképpen pedig használhatunk különböző összetételű szájvizeket, melyek elpusztítják a még megmaradt kórokozókat, amik a lepedékképződésért vagy fogszuvasodásért felelhetnek és üde, friss szájérzetet hagynak maguk után, akár hosszú órákon át.

Akinek szükséges, vagy még tisztább fogakat szeretne, használhat fogmosás előtt fogselymet is. Ezzel szinte maradéktalanul és egyszerűen eltávolítható az ételmaradék a fogak közül, ami a hely szűke miatt nem is olyan könnyű nélküle. Általában szabálytalan fogsor, illetve fogszabályozás alatti időszakban javallott fogselyem használata, de persze mindenki más is használhatja, aki igényt érez rá.

Gyakorta kialakuló betegségek

A nem megfelelő szájhigiénia, illetve öröklött hajlam okozhat különböző fogászati betegségeket. Leggyakrabban a fog szuvasodása, fogágyi vagy fogínybetegségek alakulhatnak ki és ezek következményei, például fogérzékenység, fogfájás, ínysorvadás, kellemetlen lehelet, rágási nehézségek. Míg előbbi során ásványi anyagok kerülnek ki a fogból, utóbbinál ásványi anyagok épülnek rá a fogra, lepedék, fogkő stb. formájában, s ez okozza a problémát. Időben észrevett betegség esetén még megmenthető a fog, illetve a fogíny, sőt, a talán egyik legsúlyosabb következmény, a fog kihullása is elkerülhető.

hirdetés

A rossz fogak nem csupán az ínyben, szájüregben okoznak problémát, hanem az egész emésztőrendszerre veszélyt jelentenek, hiszen emésztésünk első állomása a száj. A nem megfelelően megrágott étel emésztési problémákat, hosszú távon pedig emésztési zavarokat okozhat. Ezenkívül a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása is már a szájban elkezdődik és a nyálban lévő emésztő enzimek segítenek a jobb lebontásban a gyomornak, de, ha nincs elég ideig az étel a szájban, vagy nincs jól megrágva, ez a rend felborulhat.

Egyéb betegség lehet még az afta, bár nem feltétlenül a rossz szájhigiénia miatt alakul ki. Felettébb kellemetlen és fájdalmas betegség, lefolyása pár naptól, akár hónapokig eltarthat, méretétől függően. Szinte minden embert élete folyamán egyszer érint. Nem vírus okozza, viszont gyakorta keverik a herpesszel, ami viszont vírus következménye és kizárólag külsőleg található meg. Az afta csak a szájon belül, nyelven, ínyen, pofahúson, nyelv alatti területen, gyakorlatilag a szájbelső bármely részét érintheti. Szinte minden esetben egy szájban keletkező sebből indul ki, ami elfertőződik és fekélyesedik. Ilyen esetben kerülnünk kell a savas ételek, italok, paradicsom, csokoládé, allergén ételek (mogyoró) fogyasztását, mert ezek felmaródást okoznak az afta felületén, fájdalmat okoznak, elnyújtják a betegség idejét, elmélyítik a fekélyt. A kisebb sebek, gyorsabban, heg nélkül gyógyulnak, a nagyobbak viszont veszélyesebbek és nehezebben, hegesen húzódnak össze. Gyógyítani nem lehet, a betegség idejét és mértékét azonban jól le lehet csökkenteni boraxos, vagy glicerines készítményekkel, melyek réteget képezve felületükön óvják a felmaródástól, egyéb további baktériumoktól a sebesedést. Ilyen szájhigiéniás szert homeopatikákban, illetőleg gyógynövényboltokban lehet beszerezni, eléggé kedvező áron.

Az ápolt külsőhöz és jó megjelenéshez szorosan hozzátartozik a fogak ápoltsága, a kellemes lehelet. Az ilyen jellegű problémák nem csupán testileg, lelkiekben is megviselőek lehetnek, hiszen a rossz szájszag miatt sokan elfordulnak embertársaitól. Arról nem is szólva, hogy a szép, magabiztos mosoly az első benyomás pozitív megerősítését is magával hozhatja, érdemes tehát mind egészségünk, mind pedig szociális igényeink miatt különös figyelmet szentelnünk a szájhigiéniának.

2014. április