Szádvár

Szádvár romjai Magyarország északkeleti részén, az Aggteleki Nemzeti Park területén, Szögliget közelében találhatóak. A romok hűen idézik a középkor letűnt hangulatát, s a közel 460 méter magas várdombról páratlanul szép kilátás nyílik a környező hegyes-völgyes vidékre. Mindenképpen kiváló célpont a korai történelmi örökségek iránt érdeklődők és/vagy a csendes környezetben kirándulni vágyók számára egyaránt.

Szádvár romos falai

Szádvár romos falai

hirdetés

Története, érdekességek

Szádvár megépítésének pontos dátuma ismeretlen, első említése V. István uralkodása idejéből származik, egy 1268-ban íródott oklevél lapjain. A vár többek között azért is épülhetett itt, hogy általa ellenőrizhető legyen az erre haladó, a középkorban jelentős kereskedelmi útvonal, melynek óriási forgalmára az is utal, hogy az úton lévő sziklák a mai napig őrzik a számos, egykoron erre haladó lovas kocsi keréknyomait!

További érdekesség, hogy e szakaszon, a könnyebb haladás érdekében a szekerek kerekeit kikötötték, hogy ne károsodjanak, így a fém abroncsokon csúszott a kocsi, amikor aztán túlhaladtak e részeken, kiengedték a kocsik kerekét, ez által újra gyorsan haladhattak tovább, innen ered a "kereket old" kifejezés. A várból továbbá könnyen belátható az egész völgy és a körülötte elterülő vidék (nem is csoda hát a csodálatos panoráma).

Szádvári panoráma

Szádvári panoráma

IV. Béla és fia, V. István civódása és háborúskodása során a várat védő Bács ({Baach}; Tekus ispán testvére) kaput nyitott Béla seregei előtt, ezért István a terület visszafoglalását követően megfosztotta vagyonától őt. az árulót, és egész családját. Nem is kapták vissza birtokaikat egészen IV. László idejéig, aki 1273-ban Tekus fiainak aztán visszaadta apjuk idején elvesztett örökségüket. A XIV. század első éveiben királyi kezelésbe került a váruradalom, egészen 1406-ig, amikor is Luxemburgi Zsigmond király Bebek Györgynek adományozta, amiért trónra kerülését többedmagával elősegítette.

hirdetés

A XV. század közepe táján cseh husziták támogatásával a lengyel Peter Komorowsky kezére került a vár, aki azt bázisként használva fosztogatta a környező vidéket. 1454-ben aztán visszakerült a Bebek család tulajdonába, akik egy házassági szerződés égisze alatt a Szapolya családra hagyományozták 1470-ben. Az 1526. augusztus 29-i vesztes Mohácsi csatát követő zűrzavaros időszakban a Bebek család visszaszerzi az erődítményt, amely így Bebek Ferenc és fia, György idején elnyeri végleges formáját. 1567-ben a Bebekek végleg elveszítik a Schwendi Lázár kassai főkapitánnyal vívott csatában Szádvárat, ami hamarosan kamarai kezelésbe kerül.

A legutolsó harci események a Thököly-féle kuruc hadjáratok alatt zajlottak le, amikor is a várat elfoglaló kurucoknak sikerült ugyan Sobieski János lengyel király katonáit visszaverniük, azonban Caprara osztrák tábornok császári csapataival szemben már nem tudták védeni. A vár sorsa 1686-ban egy Bécsben hozott döntés során aztán végleg megpecsételődött, ugyanis annak megfelelően 1688-ban felgyújtották és sorsára hagyták az osztrákok, hogy ne válhasson többé erősséggé.

Szádvár romjai

Szádvár romjai

Napjainkban a sokat megélt, azóta is jelentősen pusztuló Szádvár megmentésére rendszeresen vármentő napokat és hétvégéket rendeznek, melyeken bárki részvételét szívesen veszik, s minden bizonnyal nem hétköznapi elfoglaltságot és élményt jelenthet az érdeklődőknek.

hirdetés

Megközelíthetőség

Autóval Miskolctól a 26-os főúton kell haladni Sajószentpéterig, ahonnan aztán a 27-es főút vezet Szögliget községbe. Innen aztán már gyalog nekiindulva kapaszkodhatunk fel egy kellemes hegyi túra keretében a 460 méter magas várdomb tetejére, melynek hajdan teljes fennsíkját elfoglalta a vár.

Szögliget

Szögliget

Amennyiben nem kocsival szeretnénk utazni, az esetben a Szögligethez legközelebbi távolsági buszmegállók: Szögliget, autóbusz-forduló, illetőleg Szögligeti elágazás (1,5 kilométer a községtől). Vasúton a Miskolc-Edelény-Jósvafő-Aggtelek-Tornanádaska vasútvonal Jósvafő-Aggtelek állomása van legközelebb a faluhoz (kb. 2 kilométerre). Alkalmasint érdemes lehet a megközelíthetőségi nehézségek miatt egy közeli nagyobb településen biciklit bérelni, esetleg vasúton magunkkal vinni, így lényegesen megkönnyíthetjük az odajutást.

2012. november