Rosszullét várandósság alatt - mit tehetünk ellene?

Az ember életének egyik legszebb időszaka köszönt be, mikor megtudja, hogy kisbabája lesz. Azonban ez sokak életében nem egy kilenc hónapig tartó leányálom, van, akinél eme időszak első fele maga a rémálom. A folyamatos rosszullétek, émelygés, gyomor, és torokégés megkeseríti a 6-12-dik hét szinte minden pillanatát.

Várandós kismama

A várandósság nagy öröm, de az első trimeszter hetei bizony olykor igencsak gyötrőek lehetnek. (Forrás: pixabay.com; Fotó: StockSnap; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/photos/woman-people-pregnant-sleep-bed-2601847/)

Ilyenkor az ember lánya és annak empatikus kedvese megveszekedve keres olyan bevált taktikákat, amik enyhíthetik ezt a nyomorúságos helyzetet. Hiszen ez ma Magyarországon nem annyira egyszerű eset, mint külföldön, hogy az orvos felír egy, a baba és a mama számára is teljesen biztonságos, gyógykészítményt, mert ilyen nincs.

Vannak ellenben olyan valóban hatásos otthon is elérhető, nem milliókba kerülő „csodaszerek”, melyek valódi segítséget képesek nyújtani. Azt jó előre tudni, hogy olyan nincs, ami minden nap, minden pillanatban hat, és ha igen, a rosszullét okozta hányinger következtében a bevált ételektől is könnyen undort kaphatunk.

Mi is okozza a rosszullétet?

Jobb, ha tudjuk, hogy a rosszullétet nem az okozza, hogy a bennünk fejlődő kis élet nem szereti az adott ételt, ezért nem is kér belőle, egyszerűen annyi βHCG hormont termel a szervezet, ami a babának nagyon jó, hogy szervezetünk a hirtelen megnövekedett hormonszintet nem tudja megfelelően lereagálni, nehezen szokik hozzá a nagy mennyiségű, jelentős változást előidéző anyaghoz, ezért érzékenyebb lesz a szagokra, hőmérsékletre, ételek mennyiségére, ízére és ez vezet a kellemetlen tünetekhez.

Nem mindenkinél jelenik meg ez a szindróma, rájuk mondjuk, hogy jól viselik a várandósságot. Akiknél pedig kialakul valamiféle közérzeti változás, azoknál sem egyformák a tünetek és azok mértéke. Vannak, akik csak kicsit émelyegnek, és vannak, akik akár több kilótól is megszabadulnak az első trimeszter során a sok hányás miatt. Súlyos esetben ez akár kóros kiszáradáshoz is vezethet, amit sajnos csakis infúzióval lehet jól kezelni.

Egy másik fontos dolog is van, amit jó, ha előre tudunk, és nem ijedünk meg tőle, nem csak reggeli rosszullét létezik. A nap bármely szakában jöhet az áldás és ne bízzuk el magunkat, ha éppen jelenleg minden oké, ez nem azt jelenti, hogy most kell kipakolni a hűtőt, mert a nagy evés után jöhet egy hormonroham és akkor a rosszullét is sokkal erőteljesebb lehet.

Mit tehetünk a rosszullétek ellen?

Először is tudni kell, hogy csodaszer nincs, és ami van, azt is csak mértékkel érdemes kipróbálni, és ha bevált, használni, mert ebben az időszakban egyik pillanatról a másikra besokallhat a szervezet bármivel kapcsolatban, még azzal is, ami egész addig jó hatással volt rá.

A táplálkozás alapja legyen az, hogy folyamatosan, lassan, de mindig csak keveset együnk és ne össze-vissza, hol ezt, hol azt, hanem egy nap, csak néhány féle ételt. Folyamatosan – értsd: 10-20 percenként a főétkezések között ezzel segítve vércukorszintünk folyamatos egyensúlyát. Együnk úgy, mint ahogy a baba enne, tehát, mivel a pici folyamatosan vonja el a legkülönfélébb anyagokat, de a glükózt mindenképpen a vérünkből, így nekünk sem árt azokat rendre pótolnunk, hogy mindenki "jól járjon". Itt érdemes azonban megjegyezni, hogy a glükózt érdemes minél természetesebb forrásból, fokozatosan felszívódó formában pótolni, mint amilyen például a gyümölcscukor (fruktóz).

Emellett ne feledkezzünk meg a rendszeres vízivásról sem, hogy egy esetleges hányás kevésbé terhelje meg szervezetünket.

Sok helyen olvashatjuk, hogy ilyenkor mennyire fontos (lenne) a zöldség és gyümölcs, de általános esetben a kismamák többsége ezekkel sokall be először, így inkább ezt se vigyük túlzásba, együk, ha jól esik, de akkor is csak feleannyit, mint amennyiről úgy érezzük, hogy simán lemenne, ne erőltessünk semmit.

Citrom

Az egyik, sokak által magasztalt hányinger, émelygés és gyomorsav csökkentő étel a citrom. Enyhébb esetben elég csak kicsit nyalogatni belőle, de ha durvulni kezd a helyzet és semmit nem tudunk megenni, egy kiskanál mézzel keverjünk el 2-3 kiskanálnyi citromlevet, majd ezt a keveréket lassan nyalogassuk el.

Gyömbér

A gyömbértea is szinte mindenhol javasolt hányinger ellen, azonban az íze igencsak erős, így ember legyen a talpán, aki annyi megpróbáltatás után és undorral küszködve még magába tud diktálni egy kis gyömbérteát. Ám ha mégis, akkor kb. egy kiskanálnyi szárított gyömbért kell áztatni 3-4 dl forró vízben pár percig, majd ezt a teát iszogatni, de lassan, mert ha mégsem hatna, akkor ez is csak fokozza az undort.

Háztartási keksz

A folyamatos égő érzést a torkunkban könnyen kordában tudjuk tartani háztartási keksszel, ideálisabb esetben almával, bár ez utóbbi egyeseket inkább savasíthat. A keksz kellően száraz ahhoz, hogy felszívja a savat és édes, hogy a vércukorszintünk is rendben legyen, azonban nem a legegészségesebb nassolnivaló, így ezt se vigyük túlzásba, szükség esetét 2-3 darabot rágcsáljunk csak el belőle. Ha pedig valami sósat ennénk inkább, válasszuk a ropit.

A sok keksznek, illetve szénhidrátnak van egy nagy hátránya, iszonyúan árt a fogaknak, ezért figyeljünk fokozottabban a szájhigiéniára, ami azért is előnyös, mert kevesebb baktériumot is nyelünk le, valamint a fogmosás és a mentolos íz is ugyancsak enyhítheti émelygős tüneteinket.

Friss levegő

Szerencsés az, akit télen ér utol ez az állapot, de ha nyáron jelentkeznek a tünetek, irány a leghűvösebb sarok, a legkényelmesebb póz, és kitartás.

Üljünk egyenesen

Sok esetben egy enyhébb hányingeren már az is segíthet, ha a fejünket nem szegjük le folyton, hanem inkább egyenesen tartjuk. Az ülés emellett evés után is nagy segítségünkre lehet nagyfokú sav képződésekor. Étkezés után közvetlenül sose feküdjünk le, várjunk legalább 30 percet, hogy az ételnek legyen ideje kellően mélyre jutni, így ha utána le is dőlünk, nem fog annyira égni a torkunk.

Hideg víz, jég

A rosszullétek szaporodásakor esetleg megkívánhatunk egy kis hideg vizet, vagy jeget. Ez ideig-óráig hűsítheti a besavasodott nyelőcsövet, azonban hosszú távú enyhülést nem hoz, inkább csak még több savasságot vált ki az általuk esetlegesen okozott gyulladás. Ettől függetlenül, ha úgy érezzük, ez jól esne, akkor tegyük, de fokozott mértékletességgel.

Ne stresszeljünk

A gyomorégést még akkor is fokozza a stressz, ha semmi közünk a babaváráshoz, ám, ha benne vagyunk a sűrűjében, az élet nagy dolgaiban való döntéseket inkább hagyjuk a 12-dik hét utánra, mert nem hiányzik az amúgy is savas gyomrunknak még egy kis idegeskedés pluszba.

B-vitamin

Nagyon sok cikk javasolja savasság ellen a B6-vitamint, valamint a B6-vitaminban gazdag ételek, úgy, mint a banán, gesztenye, magvak, fogyasztását, ám jobb, ha tisztában vagyunk azzal is, hogy a B6-vitamin étvágyat csinál, amitől nem csak éhesebbek, de savasabbak is leszünk, tehát a jelszó ez esetben is a mértékletesség.

Figyelem! Fenti összegzésünk inkább azoknak szól, akiknek a rosszulléte az enyhébb kategóriába tartozik, még ha úgy is érzi, hogy ez már a vég. Amennyiben akár naponta többször is előfordul hányás, inkább közvetlenül orvosunktól kérjünk tanácsot!

Seres-Nagy Katalin

2019. június 12.