Rendezzünk szűkösből kényelmes erkélyt!

Az erkélyeket gyakran elég szűkkeblűen szabták a panellakásokhoz, vagy éppen az emeletes társasházakhoz, amitől függetlenül mégsem kell feltétlenül lemondanunk az ingatlannak erről a - sajnos sok esetben eléggé elhanyagolt és nem hasznosított - részéről sem...

Egy kis erkély, tágasra berendezve

Egy kis erkély, tágasra berendezve

hirdetés

Az erkélyek sajnos sokszor korántsem festenek úgy, mint egy pihenésre alkalmas hely, sőt, sokan egészen le is mondanak róla, és egyfajta tárolóként, nyáron esetleg a ruhák teregetéséhez hasznosítják csak. Pedig, ahogyan a lakás többi részét, ezt is be lehet rendezni úgy, hogy az otthon részét képezze. Az alábbi néhány ötlet segíthet abban, hogy a gyakran rendkívül apró erkélyek is élhető részei legyenek a lakásnak.

Ha az erkély legalább részben fedett, nyugodtan használhatunk egy színesebb szőnyeget, amely kiemeli és hangsúlyozza a területet, és emellett otthonos érzetet kelt az erkélyre lépőben.

hirdetés

Amennyiben viszont az időjárási elemek nagyon károsíthatnák a textíliát, és nem szeretnénk a szőnyeget folyton ki-be szállítani, érdemes lehet más, látványos burkolattal lefedni az erkélyt. Lehetőleg kerüljük a túl apró mintás padló kialakítását, de a nagyon nagy "darabokból" álló burkolat is kellemetlen látvány lehet. Különösen szépen mutathatnak viszont a fa járólapok, néhányan pedig a műfüvet kedvelik az erkélyen.

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen bútorokat használunk! A parányi erkélyen egy íves vagy kör alakú asztalka indokolatlanul sok helyet foglalhat el úgy, hogy eközben még csak érdemi tárolóhelyet sem biztosít - hiszen így olyan üres "sarkok" is kialakulhatnak, amelyek semmi egyebet nem eredményeznek, mint a szükségtelen helypazarlást. Ellenben, jó ötlet lehet az L alakú kanapék, ülőhelyek kihelyezése, amelyeket - ha megfelelő méretűek - szépen az erkély oldalaihoz igazíthatunk.

A lecsukható asztalka is remek megoldás lehet, hiszen például egy kávé, tea, vagy könyv ideiglenesen ezen is tökéletesen elfér. Hasonló a helyzet az összecsukható székekkel is, amelyek használatukon kívül alig foglalnak helyet. A bútorokat érdemes továbbá úgy megválasztani, hogy azok egyben tárolóként is alkalmazhatóak legyenek.

Bátran dekoráljuk az erkélyt olyasmivel, amely nem foglal el sok helyet - így például a virágokkal teli virágládák pompás látványt mutatnak, de lényegében egyáltalán nem foglalnak helyet az erkélyen belül. A növények függőleges ültetésével ugyancsak intimebbé, rejtettebbé válhat az erkély, hiszen ezek is elválasztják a külső teret az erkélytől.

hirdetés

A fényekről se feledkezzünk meg! Az apró hangulatfényekkel, szép izzósorokkal még otthonosabbá tehetjük az erkélyt, nem is beszélve arról, hogy nagyobbnak is érezhetjük a teret, ha este a sok kis fényforrást látjuk ragyogni az erkélyen. Persze, ha túlzásba visszük, a hangulatfények is lehetnek zavaróak, akár nyomasztóak is!

Diós Anita

2017. november