Rejtély, miért épült a tekintélyes város az "óceán közepére"

Meglehetős fejtörést okoz a kutatóknak és régészeknek az a felfedezés, amelyet közel egy évszázada tettek talán a lehető legfurcsább helyen - az óceán közepén egy apró szigeten!

Nan Madol

Nan Madol rejtélyes romjai.

Az óceán közepén rejtőző elhagyatott, ősi város iránti megújult érdeklődés annak köszönhető, hogy a régió teljes környezetét bemutató műholdas felvételek készültek, és egy dokumentumfilm készítésébe is belekezdtek a hellyel kapcsolatosan.

A Pohnpeitől valamivel távolabb fekvő Nan Madol gyakorlatilag lakhatatlan terület, amelyre feltehetőleg az első vagy a második században kezdtek építkezni.

A "Nan Madol" kifejezés egyébként nagyjából annyit tesz, hogy "a köztes tér", és a kis sziget valóban a Nan sziget és a fősziget - Pohnpei - között helyezkedik el. A különös ősi város Ausztráliától 1600, Los Angelestől 2500 mérföldre található.

Az első európai felfedezők az ősi várost a világ nyolcadik csodájaként is emlegették. A város építői egykor 90 geometrikusan kifinomultan megmunkált elemet helyeztek egymásra, amelyeket egyenes "vízcsatornák" választanak el.

Sajnálatos módon semmi arra utaló feljegyzés vagy más emlék nem maradt fenn, amely megmagyarázná, miért is hozták létre egykor a - feltehetőleg a korabeli technológia mellett meglehetősen sok munkát igénylő - építményt.

A város témájával a Science Channel egy műsora is foglalkozni kezdett. Patrick Hunt régész a dokumentumfilmben feltette a kérdést:

"Miért építene valaki egy várost az óceán közepére? És miért pont ide, ilyen messzire minden más ismert civilizációtól?"

Mark McCoy, a kutatás vezetője azt mondta, a terület valószínűleg a szigeten élő vezetők temetkezési helyeként szolgált, de az sem kizárt, hogy vallásos szertartások, esetleg politikai események helyszíne volt.

A várost alkotó falak 7,6 méter magasak, és több mint 5 méter szélesek, vagyis bármi volt is a megépítésének oka, sok erőforrást és energiát áldoztak a létrehozására.

A környéken élők mindenesetre lehetőségük szerint tartózkodnak attól, hogy az "elátkozott" város közelébe menjenek... Nem úgy a város rejtélyeire kíváncsi régészek és kutatók, akik már azóta igyekeznek a különös hely titkának megfejtésén, hogy a 20. század elején az első nyomaira rábukkantak.

Diós Anita

2017. november