Reflux

A reflux, vagy, ahogy a köznyelv hívja, a gyomorégés, nem más, mint a gyomor savas tartalmának a nyelőcsőbe (főként a nyelőcső alsó szakaszába) való visszaszivárgása, mely irritációt okoz és kellemetlen, égő, kaparó érzéssel jár. A gasztroenterológia mentén utánajártunk, hogy segíthetjük elő (a gyógyszeres kezelésen kívül/mellett) a panaszok enyhülését, múlását.

Reflux

A reflux igen kellemetlen tünetekkel jár

Természetszerűen gyomorégés időnként mindenkinél jelentkezhet, azonban reflux betegségről (további megnevezései: gastroesophagealis reflux; vagy GERD) csak akkor beszélhetünk, ha ez hetente többször is megtörténik és rendszeressé válik, ilyenkor viszont mielőbb érdemes orvoshoz fordulni a súlyosabb szövődmények (nyelőcső szűkület, daganatos megbetegedések) elkerülése érdekében, hisz ekkor már jelentős mértékben károsodhat a gyomorszáj (cardia) izomgyűrűje, a nyelőcső belső felülete, sőt akár a szájüreg is. Mint sok más megbetegedésnél, a reflux esetében is sokat segíthet a helyes életmód a megelőzésben és a tünetek enyhítésében.

Kerülendő étkek és italok

Az erősen fűszeres, savanyú, olajos, zsíros, vagy savban gazdag ételek, nagyban fokozzák a savasságot, tehát ezeket mindenképpen kerülni kell. Hasonló okból mérsékeljük a hagymás, a fokhagymás, és a csípős, erős ételek fogyasztást. Kerülendő továbbá az alkohol, a nagymennyiségű gyümölcssav (pl.: citrusos italok {módjával a C-vitamin miatt azért lehet}, paradicsomlé) és szénsav tartalmú ital, az erős kávé, tea, valamint a kakaó. Sajnálatosan a csokoládé különösen károsan hat a gyomorégésre, mert zsíros és tele van koffeinnel, ami segíti a nyelőcső alsó záróizomgyűrűjének ellazulását, s így a sav visszajutását a gyomorból a nyelőcsőbe. Ilyen eredményt produkál még a mentol, illetőleg bizonyos illóolajok, füstölők irritáló hatásuk révén ugyancsak negatívan befolyásolhatják az emésztőrendszer felső szakaszának regenerálódását. Mindezeken kívül néhány gyógyszer is fokozhatja a panaszokat (például egyes asztma elleni gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, antidepresszánsok, nyugtatók, stb.), ekkor érdemes szakember (orvos, gyógyszerész) tanácsát kérni.

A reflux kezelésében kulcsszerepet játszanak a könnyen emészthető ételek. Együnk inkább többször keveset, mint ritkán sokat és megterhelőt. (E módszer egyébként a puffadással szemben is igencsak hatékony!) Étrendünk legyen elsősorban fehérjében gazdag, mint zsírban. Fogyasszunk zsírszegény tejtermékeket, durumtésztából (nem tojásosból) készült ételeket, soványabb, szálkásabb húsokat (óvakodjunk azonban a bő olajban, vagy fritőzben való sütéstől, illetőleg a füstölt áruktól), halat, zöldségeket, teljes kiőrlésű, vagy durumlisztből készült pékárukat, valamint kásaféléket (pl.: zabkása!).

Hasznos életviteli tanácsok

Ha túlsúlyban szenved valaki, mindenképpen érdemes megszabadulnia néhány fölös kilótól, ez a reflux tüneteinek enyhítésében is igen nagy segítségére lehet a szervezetnek, ugyanis a hason lerakódott zsír nyomja a gyomrot, aminek hatására abból (mint egy tubusból) sav passzírozódik ki a nyelőcső irányába. A megerőltető, gyakori emelgetéssel járó munkát végzők ugyanezen okból kifolyólag igyekezzenek inkább guggolásból, mint hajolgatva (derékból) emelni. Ami a ruházatot illeti, viseljünk mindenképpen bő, kényelmes öltözéket, kerüljük a szoros kelméket és öveket.

A dohányzást érdemes csökkenteni, majd idővel elhagyni, mert (többek között) rendkívül rossz hatással van főként a nyelőcsőgyulladás gyógyulására, s ezzel csak fokozza a kellemetlen tüneteket.

Lefekvés előtt minimum három órával együnk utoljára (ne is nassoljunk, vagy csipegessünk utána már), s, ha az éjszaka folyamán is jelentkeznek a tünetek, kb. 15 cm-re polcoljuk fel ágyunk fejünk alatti részét, ezzel is csökkentve a gyomornedvek felfelé áramlását. Éppen ezért kerülendő a közvetlenül étkezés utáni (1-2 órán belüli) alvás is (főleg vízszintes testhelyzetben), mert e tevékenység szintén eredményezheti a gyomor felőli visszaszivárgást.

Sikeresen alkalmazható gyógynövények

Aki alapvetően ódzkodik az azonnali gyógyszeres kezeléstől, annak enyhébb esetben a fentiek mellett érdemes próbálkoznia az alábbi gyógynövényekkel, melyek kivonatok és kapszulák formájában számos helyen beszerezhetőek:

Gyömbérgyökér: étkezés után ajánlott fogyasztani.

Tárnicsgyökér, üröm, aranygyökér (gyomorkeserűk): étkezés előtt fogyasszuk.

Ezen kívül hatékonyak a savasság kezelésében az aromás gyógynövények, a gyöngymenta és az édeskömény. Segítségünkre lehet még az almaecet (étkezés közben egy kávéskanálnyi), bár köztudott, hogy savas, de a benne lévő jótékony hatású sav különbözik a "rossz savaktól".

Összegezvén, tehát a reflux kezelésében is a legfontosabb életviteli szabály, mint ahogy sok esetben, a mértékletesség és a normális mennyiségű és jó minőségű ételek fogyasztása. Ha ezt megfogadjuk, módjával, alkalmanként szinte minden fogyasztható hosszútávon. S ne feledjük, ne annyit együnk, amennyit a szemünk, hanem amennyit a gyomrunk kíván!

2012. augusztus