Ramen leves

(Japán tésztaleves)

A Ramen, Rámen, vagy más néven japán tésztaleves, egy a felkelő Nap országában általánosan elterjedt, igen népszerű étel, mely elsősorban kínai típusú búzalisztből készített tésztából, valamint egy hús (sertés, vagy marha), vagy hal alapléből áll, melyet különféle módon ízesítenek. Az alábbi recept szűzpecsenyéből készített Ramen levest mutat be, mely Siitake gombával, gyömbérrel, szójaszósszal és újhagymával lett ízesítve.

Ramen leves - japán tésztaleves

Ramen tálalva (Forrás: bestofcafe.hu; Fotó: Seres-Nagy Katalin; Helyszín, idő: ramenka; 1075 Budapest, Kazinczy utca 9. - 2016. május 4.)

Hozzávalók:

1 db sertés szűzpecsenye

10 dkg Shiitake gomba

Wonton tészta

Gyömbér

Fokhagyma

2 db marhahúsleves-kocka

Szójaszósz

Szezámolaj

Friss újhagyma, vagy hagymás, szárított zöldségkeverék

Elkészítése:

A szűzpecsenyét vágjuk vékony szeletekre, majd keverjük össze a szójaszósszal úgy, hogy az egyenletesen oszoljon el a hússzeletek felületén. 2 gerezd apróra vágott fokhagymát és 1 evőkanál reszelt gyömbért futassunk meg szezámolajon, majd dobjuk rá a hússzeleteket és pirítsuk őket kifehéredésig. Ha a hús már jó, dobjuk rá a felaprított Siitake gombát is, majd az egészet öntsük fel 1-1,5 liter vízzel.

Végezetül rakjuk a levesbe a marhahúsleves-kockákat is, majd főzzük körül-belül 15-20 percig.

Ramen leves - japán tésztaleves

Forrás: bestofcafe.hu; Fotó: Seres-Nagy Katalin

Ha apróra vágott, friss újhagymával dolgozunk, akkor annak csak felét adjuk a forralás kezdetekor a leveshez, másik felét pedig, ha már kész a Ramen leves, frissen szórjuk bele, ha azonban szárított zöldségkeveréket használunk, elegendő csak a főzéskor ízesíteni vele a levest.

Amíg a Rámen fő, addig egy külön lábasban főzzük ki a Wonton tésztát is, amit aztán szűrjünk le és tálaláskor adagonként mérjük rá a levest.

Érdekesség: Ezt a népszerű levesféleséget Japánban igen rendhagyó módon, gyakran bögrében tálalják, pálcikával fogyasztják, majd, ha a sűrűjét már kiették, a levét egyszerűen megisszák.

Ramen leves - japán tésztaleves

Forrás: bestofcafe.hu; Fotó: Vali

Jó étvágyat kívánunk!

Gyenes Alex

2015. január