Otthon is elkészítheted a kedvenc lazac nigiridet!

Ahogyan a nyugati országokban is megjelentek az ázsiai ételek, különös tekintettel a gyorséttermekre és a házhoz szállított menükre, úgy egyre több rajongójuk is lett egyben. Néhányan azonban ódzkodnak maguk is elkészíteni ezeket a finomságokat attól tartva, hogy nekik úgysem sikerülhet igazán jól – pedig ez nagy tévedés! Csak a megfelelő alapanyagokra és kellő elővigyázatosságra van szükség, és bárki élvezheti a saját készítésű sushiját is!

Lazac nigiri

Lazac nigiri (Forrás: pixabay.com; Fotó: Roberto Sitzia; Módosította (vágta): Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/photos/nigiri-sushi-salmon-tuna-shrimp-2409677/)

hirdetés

A sushi otthoni elkészítése viszonylag egyszerű, kiváltképpen ha már némi gyakorlatot szereztünk benne, a legfontosabb pedig minden esetben az, hogy megfelelő alapanyagokkal dolgozzunk. Az egyik fő szempont természetesen a jó minőségű sushi rizs, illetve ragacsos rizs, amelyet akár ázsiai alapanyagokat forgalmazó webáruházakból is be lehet szerezni.

Aki ebből a rizsből sem tud még szép gombócokat formálni, kipróbálhatja, hogy a kezeit víz és rizsecet 50-50 százalékos keverékébe mártja, s így próbálkozik ismét a formázással, s ha az első adag rizs túlontúl is ragacsos volt, legközelebb már ebből okulhatva főzés előtt le lehet öblíteni egy kis hideg csapvízzel, ezzel is megakadályozva, hogy ismét ugyanaz a kellemetlenség érjen. (Elsőre is ki lehet próbálni ezt a módszert, de fontos tudni, hogy nem minden rizs lesz túl ragacsos az öblítés hiányában.)

hirdetés

A másik olyan alapanyag, amely nagy körültekintést igényel, az a hal. Okkal lehet tartani mindenféle nyers hal fogyasztása esetén a parazitáktól és esetleges fertőzésektől, amennyiben nem megfelelő minőségű alapanyaggal dolgozik valaki. Ennek megfelelően érdemes külön ügyelni rá, hogy megfelelő forrásból származzon a hal, és érdemes a kereskedőt is megkérdezni róla, fogyasztható-e sütés nélkül az általa kínált hal. Ha nem lehetünk ebben biztosak, érdemes lehet inkább olyan füstölt lazacot választani, amely biztosan alkalmas a hőkezelés nélküli fogyasztásra is.

(Persze nem elég csak beszerezni a megfelelő minőségű halat: fontos az is, hogy azt otthonunkban is biztonságosan tároljuk, és persze lehetőleg mihamarabb fel is használjuk.)

Akinek valamiért nem sikerül megfelelő lazacot találnia, de menten kipróbálná, milyen a házi készítésű nigiri, akár egy szelet mangót vagy némi grillezett shii-take gombát is helyezhet rá a hal helyett.

Hozzávalók:

Negyed csésze natúr rizsecet

1 csésze gömbölyű, ragacsosra főlő rizs (a sushi rizs kiváló e célra)

1 evőkanál kristálycukor

350 gramm hőkezelés nélküli felhasználásra alkalmas nyers vagy füstölt lazac (a fent részletezetteknek megfelelően), vékony szeletekre vágva

Wasabi paszta

Szójaszósz

Elkészítése:

Keverjük össze az ecetet, sót és cukrot egy kisebb tálban, amíg minden tökéletesen eloldódik benne.

Öblítsük le kicsit a rizst hideg csapvízzel, majd főzzük meg a csomagon szereplő leírás szerint. Ha kész, egy nagy üveg sütőedényben terítsük szét a rizst, öntsük a tetejére az ecetes keveréket, majd óvatosan forgassuk egybe a rizst az oldattal.

hirdetés

A rizsből készítsünk kb. 7,5×2,5 centiméteres lapított gombócokat, és mindegyik tetejére helyezzünk egy-egy vékony szelet lazacot. Nagyjából 15-17 darab sushi lesz a fent megadott mennyiségű alapanyagokból.

Wasabival, szójaszósszal tálaljuk, és lehetőleg együk meg az egészet időben, különösen, ha esetleg nyers a hal, hiszen így nem tárolható biztonságosan hosszabb ideig.

Jó étvágyat kívánunk!

Diós Anita

2019. augusztus