Önéletrajz, az első benyomás

A számunkra legmegfelelőbb állásajánlatok nyújtotta lehetőségek megragadásának első és egyik legfontosabb eleme, a jól megírt önéletrajz, ami lényegét tekintve nem más, mint az akár mindent eldöntő első benyomás! Íme, néhány hasznos tanács, hogy is kezdjünk hozzá és mire is érdemes figyelni.

Önéletrajz - CV

Az első és legfontosabb dolog egy szakmai önéletrajz esetében, hogy legyen minél lényegre törőbb, jól áttekinthető és rövid, hiszen egy nívósabb állásra való jelentkezés során számos jelentkező önéletrajza közül válogatják ki azon személyekét, akik első pillantásra alkalmasnak bizonyulnak a munka kiemelkedő elvégzésére. Mindezen szempontok pedig akkor tűnnek fel legkönnyebben, ha világos és egyértelmű a beadvány.

A külalaki tanácsok tekintetében a leghasznosabb, ha egy normál, fehér színű lapra kinyomtatva készítjük el. Lehetőleg kerüljük a rikító, túlságosan is feltűnő színek használatát és az extrém, vagy oda nem illő alakzatokat.

A szerkezeti felépítést illetően mindenképpen érdemes feltüntetni elsőként a nevet például a jobb fölső sarokban a pontos címet, telefonszámot, esetleg születési adatokat, valamint pontos elérhetőséget illetőleg, amennyiben kérnek, egy kis igazolványkép méretű fényképet. Ezt követően a tanulmányokkal érdemes kezdeni szakmai bemutatkozásunkat, valamennyi iskolai végzettséget évszámmal és intézménnyel, jórészt felsorolás szerűen, majd a következő nagyobb blokkban az esetleges eddigi megszerzett szakmai tapasztalatokat szintén jól behatárolható, dátumos időintervallumokkal, korábbi munkahelyek felsorolásával, munkaköreink megnevezésével.

Végezetül pedig a lap alján beleépíthetjük röviden egyéb papírral ugyan nem feltétlenül igazolható (pl. felhasználó szintű számítógép ismeret, Word, Excel ismeret stb.) tudásunkat és ismereteinket, továbbá képességeinket (pl. kreativitás, rugalmasság, jó kommunikációs készség stb.) és ambícióinkat, motivációnkat, amely lényegében azt foglalja magába röviden, miért is szeretnénk az adott állást, mit tudnánk pluszban hozzátenni a feladatok ellátásához, ha minket választanak.

Természetesen, ez csak egy általános útmutató a leg egyszerűbb és célratörőbb önéletrajz összeállításához! A kiszemelt állás munkaadójánál lehetnek külön feltüntetve kérések a beküldött önéletrajzokkal kapcsolatban, mind formailag mind pedig tartalmilag, ezért mindenképpen érdemes ezeknek mielőbb utána nézni és a szerint elkészíteni önéletrajzunkat!

Sok sikert kívánunk az álláskereséshez!

2012. június