Mit tudunk az Omikron variánsról, mely globális riadalmat váltott ki?

Omikron - a koronavírus egy szupervariánsa

Az Omikron variáns (B.1.1.529) egy a WHO szerint igen veszélyes koronavírus mutáció, mely fertőzőképesebb és jobban ellenáll a vakcináknak, mint az eddigiek. Ennek egyik fő oka, hogy a koronavírus evolúciója következményeként ebben a változatban már annyira sok mutáció jött létre, hogy meglehetősen eltér az alapváltozattól, ráadásul a tüskefehérjéje is jelentős változáson ment keresztül, ami ellen a vakcinák eredetileg ki lettek fejlesztve, többek között innen az eddigi oltásokkal szembeni nagyobb ellenálló képessége is.

Férfi koronavírus járvány idején

Az elsőként Dél-Afrikában észlelt Omikron variáns mindenkire veszélyt jelenthet. - Forrás: pixabay.com; Fotó: Gerd Altmann; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/illustrations/man-window-corona-coronavirus-4957154/

Az Omikron variánsról - röviden

A WHO (World Health Organization) hivatalos, 2021. november 26-i nyilatkozata szerint a koronavírus Onikronnak nevezett variánsát, mely a B.1.1.529 változatot takarja, először 2021. november 24-én jelentették Dél-Afrikából. Az első ismert megerősített, e mutáció által okozott fertőzés egy 2021. november 9-én gyűjtött mintából származott.

A jelek arra mutatnak, hogy a Dél-Afrikában, 2021. novemberében ugrásszerűen megnövekedett esetszámok miatt, a Delta variáns mellett, ezen mutáció terjedése a felelős, ami a Egészségügyi Világszervezet szerint világszerte aggodalomra adhat okot.

Ahogy írják,

"ez a változat nagyszámú mutációt tartalmaz, amelyek közül néhány aggályos. Az előzetes bizonyítékok azt mutatják, hogy a többi változathoz képest megnövekedett az újrafertőződés kockázata ezzel a változattal."

Úgy tűnik, hogy Dél-Afrika szinte minden tartományában növekszik az Omikron változat okozta esetek száma (2021. november 30-ai megállapítás), sőt, a világban, köztük már Európából is több országban jelentettek fertőzéseket.

A jelenlegi SARS-CoV-2 PCR diagnosztika alkalmas ennek a mutánsnak is a hatékony kimutatására. Számos dél-afrikai laboratórium jelezte, hogy a széles körben használt PCR-teszteknél a három célgén közül az egyik nem mutatható ki az Omikron esetében (ez az úgynevezett S-gén kiesés, vagy S-gén hiba), ezért a tesztek jól használhatóak ehhez a változathoz, amíg a szekvenálás minden kétséget kizáróan be nem igazolja a fertőzött szervezetében a kórokozó jelenlétét.

Ezzel a módszerrel ezt a változatot jól nyomon tudják követni, s mivel úgy tűnik, hogy rendkívül gyorsan terjed, sőt, gyorsabban mint a korábbi fertőzéseket okozók, ebből

arra jutottak a kutatók, hogy ennek a változatnak evolúciós előnye lehet a többivel szemben, ami szintén nem jó hír a világnak.

Koronavírus tüskefehérjék

A védőoltások a koronavírus tüskefehérjéje ellen, az emberi szervezet által termelt ellenanyagok által fejtik ki hatásukat, az Omikron esetében azonban éppen ebben következett be az egyik, markáns mutáció. - Forrás: pixabay.com; Fotó: Gerd Altmann; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/illustrations/coronavirus-virus-covid-19-pandemic-6826309/

Ami azonban a leginkább aggodalomra ad okot az Omikron mutánssal kapcsolatban, az, az hogy minden jel arra utal, hogy a tüskefehérjéjében olyan mértékű mutáció következett be, ami már akkora változást okozott, hogy a jelenlegi védőoltások hatékonysága jelentősen kisebb vele szemben, mint az eddigiek esetében, így

azok is ismételten nagyobb veszélynek vannak kitéve általa, akik felvették a védőoltásokat és megfelelő védettséggel rendelkeztek a legtöbb mutációval szemben.

Koronavírus oltás

Forrás: pixabay.com; Fotó: Gerd Altmann; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/illustrations/injection-virus-covid-corona-6816630/

Ennek megfelelően az országokat a következőkre kéri a WHO:

  • Fokozzák a megfigyelési és szekvenálási erőfeszítéseket a keringő SARS-CoV-2 változatok jobb megértése érdekében.

  • A teljes genomszekvenciákat és a kapcsolódó adatokat nyújtság be egy nyilvánosan elérhető adatbázisba, például a GISAID-be.

  • Jelentsék a változattal való első fertőzéses eseteket/klasztereket a WHO-nak az IHR-mechanizmuson keresztül.

  • Ahol van kapacitás, a nemzetközi közösséggel együttműködve, helyszíni vizsgálatokat és laboratóriumi értékeléseket végezzenek a VOC COVID-19 epidemiológiájára, súlyosságára, a közegészségügyi és szociális intézkedések hatékonyságára, diagnosztikai módszerekre, immunválaszokra, antitestekre gyakorolt lehetséges hatásainak jobb megértése érdekében.

A WHO az egyéni védekezés felelősségére is felhívja a figyelmet, így az embereket arra kérik, hogy fokozottan tegyenek meg mindent a koronavírus fertőzés kockázatának csökkentése érdekében, beleértve a bizonyított közegészségügyi és szociális intézkedéseket, mint például a jól illeszkedő maszk viselését, a kézhigiéniát, a fizikai távolságtartást, a beltéri helyiségek szellőztetésének rendszerességét, a zsúfolt helyek kerülését és a védőoltások felvételét.

Mindebből tehát az következik, hogy akár oltott, akár oltatlan az ember, nem szabad könnyelműen hozzáállnia továbbra sem a járványhoz, sőt, éppen ellenkezőleg - mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy Magyarországon mostanra már 34 521 (2021. november 29-ei adat) áldozatot szedett a koronavírus. Vonatkozik ez különösen a fokozottan veszélyeztetett csoportokra.

Ugyanakkor, azt is érmesen megjegyezni, hogy arról sajnos még szintén nincsenek megfelelő információk, hogy az egészségügyi dolgozók esetében, akik fokozottan vannak kitéve a fertőzésnek, ráadásul kulcsszereplői a koronavírus okozta COVID-19 betegség gyógyításának, milyen esetleges további, fokozottabb védelmi intézkedéseket követel meg az új szupervariáns.

SNR

2021. november 30.