Zoltán

Névnap: március 8., június 23. (március 13., november 20.)

Becézései: Zola, Zolcsi, Zolesz, Zoli, Zolika, Zolka, Zolkó, Zoló, Zolti, Zotya, Zotyi, Zotyika, Zotyó, Zozi, Zozó

A Zoltán régi magyar név, amely az "uralkodó", illetve "fejedelem" jelentésű ótörök soltan/sultan szóból származik. A név Árpád-kori alakja a Zolta, rokon nevei a Zsolt és a Solt, női párja pedig a Zoltána.

hirdetés

A Zoltán nevet olyan híres személyek is viselték, mint Zolta fejedelem, Árpád fejedelem fia, egyben Taksony fejedelem apja, Zelk Zoltán költő, Veress Zoltán Kossuth-díjas vegyészmérnök, Adamik Zoltán atléta, Ambrus Zoltán író, költő és műfordító, Basilides Zoltán színész, Kodály Zoltán zeneszerző, zenetudós, és zenepedagógus, Latinovits Zoltán színész és rendező, Meszlényi Zoltán vértanú és püspök, Borbereki-Kovács Zoltán festő- és szobrászművész, Bereczki Zoltán színész, Czibor Zoltán labdarúgó, Erdőelvi Zoltán, Szent István király erdélyi vajdája, Dömötör Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó, Greguss Zoltán színművész, Halmay Zoltán kétszeres olimpiai bajnok úszó, Kallós Zoltán Kossuth-díjas néprajzkutató, Nemere Zoltán kétszeres olimpiai bajnok vívó, Petőfi Zoltán, Petőfi Sándor fia, Veress Zoltán festőművész, valamint Veres Zoltán műrepülő.

A Zoltán név már az Árpád-korban is előfordult, később a 19. század elején újították fel, majd az 1990-es években már igen gyakori név volt, és a 2000-es években is a 13-20. leggyakoribb férfinév között szerepelt.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: