Veronika

Névnap: január 13. (január 12., január 19., január 24., február 4., július 9.)

Becézései: Roni, Ronika, Vera, Verácska, Veron, Veronka, Verocska, Verus, Veruska, Verni, Vernike, Veca, Vercsi, Vercsike, Véri, Verinka, Verka, Verona, Víró, Víróka, Vironka

A Veronika a görög eredetű Bereniké név latin változatából ered, amelynek jelentése "győzelmet hozó". Viszonylag elterjedt volt az az alighanem téves vélekedés is, miszerint a név a latin "vera", vagyis "igaz", és az "icon", vagyis "kép" szavak összetételéből ered. Ennek oka, hogy egy apokrif irat szerint egy Veronica nevű nő Jézusnak egy kendőt adott át a keresztúton, amelyen a legenda szerint megmaradt Jézus arcmása, s ezt az arcképet a középkorban Veronikaként kezdték nevezni.

Érdekesség, hogy Veronika (Veronica) nevű növénynemzetség is létezik, amelynek legismertebb képviselője a már a rómaiak által is nagy becsben tartott orvosi veronika (Veronica officinalis), de a nemzetségbe ezen a fajon felül több mint kétszáz másik tartozik.

A Veronika nevet olyan híres emberek is viselték, mint például Csapody Vera botanikus, Veronica Pivetti olasz színésznő, Tóth Vera énekesnő, Ádám Veronika orvos, biokémikus és egyetemi tanár, Fekete Veronika színésznő, Fűz Veronika szobrász, Janicsák Veronika énekesnő, Kincses Veronika operaénekes, Marék Veronika író és grafikus, Marton Veronika történész és sumerológus, valamint Schmidt Vera énekesnő és dalszerző.

A Veronika név az 1990-es években gyakori volt, majd a 2000-es években a 38-58. leggyakoribb női név között szerepelt.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: