hirdetés

Mátyás

Névnap: február 24. szökőévekben, a Mátyás ugrás miatt: február 25. (május 14., december 8.)

Becézései: Mackó, Macó, Matis, Mátis, Matkó, Mató, Matus, Matyi, Matyis, Matykó, Matya, Matyó, Matyók, Matyus, Mátyus, Móci, Matyuli, Matyesz, Motyi, Mátyáska

A Mátyás héber eredetű férfinév, amely a Mattatiás latin Matthias formájából terjedt el. Azt jelenti, "Isten ajándéka", de más felvetések szerint összetett név, amely a "jó" és "elhelyezés" szavakból áll össze. Eszerint Mátyás a rossz helyére "elhelyezett jó", miután Barnabás és Mátyás közül végül őt helyezték a "rossz" Iskarióti Júdás helyébe, aki Jézust elárulta.

hirdetés

A Mátyás nevet mások mellett olyan híres emberek is viselték, mint például Mátyás apostol vértanú és szent, Hunyadi Mátyás, II. Mátyás magyar király, Bél Mátyás magyar–szlovák polihisztor, Cheserius Mátyás püspök, Csáktornyai Mátyás író és költő, Hajnal Mátyás áldozópap és író, Cseszneky Mátyás gróf és hadvezér, Nyéki Vörös Mátyás kanonok és költő, Varga Mátyás grafikus, díszlet- és jelmeztervező, valamint múzeumalapító, Matthias Grünewald német reneszánsz festő, Matthías Jochumsson izlandi költő, Matthias Lechner német filmrendező, Mattias Ekström svéd autóversenyző, valamint Matthias Pfenninger svájci művész.

A Mátyás az 1990-es években gyakori volt, és a 2000-es években is az 53-54. leggyakrabban adott férfinév között szerepelt.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: