hirdetés

Katalin

Névnap: november 25., április 30. (február 13., március 9., március 22., március 24., április 29., május 9., szeptember 25., december 31.)

Becézései: Kacus, Kata, Katalinka, Kati, Katica, Katika, Katinka, Katka, Kató, Katóca, Katóka, Katuci, Katus, Katuska, Katya, Kátya, Kiskata, Kiskati, Kiskató, Tinka

A Katalin a görög Aikateriné név magyar változata, és noha általánosságban úgy vélik, a görög, "tiszta" jelentésű katharosz szóból származik, más felvetések szerint az Aeikatherina névben gyökerezik, amelynek viszont "nyilazó", "biztosan célzó" a jelentése. A név magyar változata már a német Katharina, illetve a latin Catharina forma nyomán született.

hirdetés

A Katalin név híres viselőit szinte lehetetlen volna maradéktalanul felsorolni, hiszen számtalan hírességet és kiválóságot, továbbá uralkodói családok tagjait nevezték így. Mindenképpen érdemes azonban említést tenni Bethlen Kata írónőről, Alexandriai Szent Katalin vértanúról, Sziénai Szent Katalinról, Árpád-házi Katalin szerb királynéról, Anjou Katalin magyar királyi hercegnőről (aki I. Lajos lánya volt), Podjebrád Katalin magyar királynéról, Brandenburgi Katalin erdélyi fejedelemről, I. és II. Katalin orosz cárnőkről, Katie Melua brit énekesnőről és Katy Perry amerikai énekesnőről is.

A Katalin-naphoz több népi megfigyelés és hagyomány is tartozik, amelyek közül a legismertebb talán az a népi időjárási jóslat, miszerint, "ha Katalin kopog, a karácsony locsog", de emellett november 25-ét szerelmi jóslónapként is számon tartották azok a lányok, akik meg akarták tudni, ki lesz a férjük. Katalin napja egyben vásárosnapként és dologtiltó napként is ismert volt, valamint gyakran Katalin-bált is szerveztek.

A Katalin azon ritka női nevek egyike, amelyek az évszázadok során megőrizték népszerűségüket hazánkban. Egészen az Árpád-korig visszanyúlóan szinte mindig a legkedveltebb nevek között szerepelt, így még az 1990-es években is igen gyakori volt. A 2000-es években a Katalin az 54-69. leggyakoribb női név volt.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: