Iván

Névnap: június 24. (augusztus 29.)

Becézései: Ivánka, Ivanuska, Ivi, Ivike

Az Iván a János név szláv formájából származik, amely pedig azt jelenti: "Jahve megkegyelmezett". Az Iván női párja az Ivána és az Ivica.

Az Iván név híres viselői közé tartozott, illetve tartozik I. (Kalita), II. (Szelíd) és III. (Nagy) Iván orosz nagyfejedelem, IV. (Rettegett) Iván orosz cár, Almár Iván csillagász, Ivan Bohun kozák vezér, Ivan Grigorjevics Csernisov orosz birodalmi tábornagy és tengernagy, Böszörményi-Nagy Iván pszichiáter, Darvas Iván színművész, Fenyő Iván színész, Fischer Iván karmester, Mándy Iván író, Markó Iván Kossuth-díjas magyar táncművész, koreográfus és balettigazgató, Orosz Iván író és költő, Ivan Milev bolgár festő, Ivan Meštrović szobrász és építész, Szabó Iván fényképész, valamint Ivan Karaulov síugró is.

Érdekesség, hogy több földrajzi névben is találkozhatunk az Iván névvel, így a Győr-Moson-Sopron megyei Iván, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Nagyiván, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Borsodivánka, az ugyancsak Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Borsodivánka Sajóivánka, a Baranya megyei Drávaiványi, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászivány, továbbá a Fejér megyei Iváncsa települések nevében is.

Szent Iván napjához, illetve nyárközép éjszakájához több hagyomány is fűződik, így például az, miszerint akinek gyermeke e nap előtt meghalt, az az adott évi gyümölcsöt kiosztotta a Szent Iván-napi tűz körül álló gyerekeknek.

Az Iván egykor gyakori név volt, ám az 1990-es években már ritkán fordult elő hazánkban, és a 2000-es években sem szerepelt a 100 leggyakoribb férfinév között.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: