hirdetés

Gábor

Névnap: március 24. (február 27., szeptember 29.)

Becézései: Gabi, Gabika, Gabica, Gabcsi, Gabó, Gabóca, Gabuci, Gabus, Gabesz, Gabos, Gáborka, Gabkó, Gábris

A Gábor héber eredetű férfinév, a Gabriel névből ered, amely azt jelenti, "Isten embere". A Gábor női párja a Gabriella, rokon nevei pedig a Gabos és a Gábriel.

hirdetés

A Gábor névről elsőre Gábriel arkangyal juthat eszünkbe, aki Máriának megvitte a hírt, hogy a gyermeke lesz a megváltó, emellett azonban számos híres személy is viselte a nevet, így például Goda Gábor Kossuth-díjas író, Garai Gábor Kossuth-díjas költő és műfordító, Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író, Gavril Radomir bolgár cár, Gabriele Tarquini olasz autóversenyző, Gabriel Milito argentin labdarúgó, Karátson Gábor Kossuth-díjas festőművész, Gabriel Fauré francia zeneszerző, Gabriel Marcel francia filozófus, Lükő Gábor Kossuth-díjas néprajzkutató, Mádi Szabó Gábor Kossuth-díjas színész, Keveházi Gábor Kossuth-díjas balettművész, Agárdy Gábor Kossuth-díjas színész, Blaskó Gábor Széchenyi-díjas kémikus, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem, Delneky Gábor olimpiai bajnok vívó, Görgey Gábor Kossuth-díjas író, költő és miniszter, Zsámbéki Gábor Kossuth-díjas rendező, Szirtes Gábor Jászai Mari-díjas színművész és rendező, Székely Gábor Kossuth-díjas rendező, Talmácsi Gábor világbajnok motorversenyző, valamint O. Nagy Gábor nyelvész is.

A Gábor nevet 1514-ben jegyezték fel először, ugyanakkor a latin Gabriel alakot már a 12. században is használták. A 16-18. században jellemzően úri családokban fordult elő a Gábor név, majd a 19. század végétől sokáig a legnépszerűbb férfinevek közé tartozott, és még az 1990-es években is igen gyakori volt. A 2000-es években a 16-26. leggyakoribb férfinév között szerepelt.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: