Fruzsina

Névnap: január 1.

Becézései: Fru, Fruska, Fruzska, Fruzsi, Fruzsinka, Furuska, Zsina

A Fruzsina a görög eredetű Eufrozina női név magyarosított formája, utóbbi a görög mitológiában a három Grácia egyikének a neve. Az Euphroszüné annyit tesz, "öröm", illetve "vidámság".

A Fruzsina név híres viselői között említhetjük Czakó Fruzsina operaénekesnőt, Kovácsovics Fruzsina énekes-dalszerzőt és Fridel Fruzsina színésznőt is, az Eufrozina nevet pedig mások mellett Eufrozina magyar királyné, II. Géza felesége, Eufrosina Cruz mexikói aktivista, Euphrosyne Löf svéd színésznő, illetve Polack Szent Eufrozina viselték. Julia Nyberg svéd költő továbbá az "Euphrosyne" művésznevet használta.

A név egyik legismertebb viselője Alexandriai Szent Eufrozina (illetve Fruzsina) volt, akinek idős szülei nagyon szerettek volna gyermeket, és imáikban Istennek ajánlották a születendő gyermeket - a családért eközben egy szerzetes is imádkozott. Később azonban a lányt apja egy jómódú fiatal férfihoz akarta hozzáadni, de Eufrozina, aki életét Istennek ajánlotta, nem akarván megtörni ígéretét, férfinak álcázta magát, és a "Smaragdus" nevet használva egy férfi rendházba szökött. Itt a történet szerint annak a remetének az útmutatásával élte napjait, aki korábban imádkozott a megszületéséért. Eufrozina ugyan beszélt apjával már remeteként is, de egészen addig, amíg beteg nem lett, nem fedte fel előtte kilétét, apja pedig addig nem ismert rá. Később apja ugyanabban a rendházban élt remeteként, ahol korábban Szent Fruzsina.

A Fruzsina név az 1990-es években gyakori volt, majd a 2000-es években is a 29-49. leggyakrabban adott női név között szerepelt.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: