Erzsébet

Névnap: november 19.

Becézései: Betta, Betti, Böbe, Böbi, Böbike, Böri, Börike, Böske, Bözse, Bözsi, Bözsike, Csöre, Csöri, Csörike, Erzse, Erzsi, Erzsike, Erzsó, Erzsóci, Erzsóka, Lici, Liszka, Liza, Lizi, Pendzsó, Pendzsu, Perzsi, Pöre, Pöri, Pörike, Pörke, Pörzsi, Pöszi, Pötyi, Zsike, Zsóka, Örzse, Örzsi, Örzsike

Az Erzsébet a héber Eliseba névből származik, amelynek nyugati Elisabeth alakjából fejlődött ki. A név jelentése "Isten az én esküm", illetve "Isten a teljesség".

Az Erzsébet névvel már az Ószövetségben is találkozhatunk, Mózes sógornőjét nevezték így, illetve az Újszövetségben Keresztelő Szent János édesanyjának is Erzsébet volt a neve. Több uralkodó, illetve uralkodók rokonai is viselték a nevet, közülük érdemes lehet kiemelni Łokietek Erzsébet királyné, Károly Róbert felesége, Luxemburgi Erzsébet magyar királyné, I. Erzsébet angol királynő, és persze II. Erzsébet brit királynő nevét. Emellett Mátyás király édesanyjáról, Szilágyi Erzsébetről sem feledkezhetünk meg. A név viselői között találhatjuk még Árpád-házi Szent Erzsébetet, Galgóczi Erzsébet Kossuth-díjas írót, Házy Erzsébet operaénekest és Lókodi Sándor Erzsi magyar operaénekesnőt.

A 14. századig az Erzsébet a leggyakoribb női név volt, és noha később veszített gyakoriságából, jó ideig még rendkívül sok gyermek kapta ezt a nevet. A 20. század végére csökkent a név gyakorisága, és a 2000-es években már nem szerepelt a 100 leggyakoribb női név között.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: