Csaba

Névnap: július 6. (április 12., április 24., október 6., december 5.)

Becézései: Csabi, Csabika, Csabus, Csabuci, Csabszi, Csabesz, Csabka, Csabó, Csibi

A Csaba régi magyar név, amely egyes felvetések szerint török eredetű, és azt jelenti, "kóborló", illetve pásztor, egyúttal azonban a hun eredetű csobán méltóságnévvel is összefüggésbe hozzák. A mai török nyelvben is ismertek çaba és caba szavak, amelyek azt jelentik, elszántság, küzdelem, szorgalom, illetve fáradhatatlanság. A magyar mondavilágban Csaba királyfi, Attila fia viselte ezt a nevet. A 19. században kezdték ismét használni a nevet, elsősorban Vörösmarty Mihály és Arany János művei nyomán.

A név híres viselői közt említésre érdemes Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, Anghi Csaba zoológus, Dobó Csaba író, újságíró és labdarúgó, Fenyvesi Csaba háromszoros olimpiai bajnok vívó, orvos és rákkutató, Vastag Csaba énekes, az első hazai X-faktor győztese, Varga Csaba rajzfilmrendező és nyelvkutató, Szegedi Csaba festőművész, Szegedi Csaba operaénekes, Giczy Csaba olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnok kajakozó, Hegedűs Csaba olimpiai bajnok birkózó, valamint Tokaji Csaba magyar színész, szinkronszínész és amatőr autóversenyző is.

Az 1990-es években a Csaba igen gyakori név volt, és még a 2000-es években is a 34-40. leggyakoribb férfinév közt szerepelt.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: