Bálint

Névnap: február 14. (január 7., március 16., november 3.)

Becézései: Bagyi, Bála, Bali, Balika, Bálintka, Balkó

A Bálint a latin Valentinus családnévből származik, amelynek alapszava, a valens "erős", "egészséges" jelentéssel bír. Sokakban talán felmerül a kérdés, mégis, hogyan lett a latin Valentinus alakból "Bálint" - erre pedig úgy válaszolhatunk, hogy először Valentin, később Valent, majd Balent, legvégül pedig Bálint alakban kezdték használni a nevet. A Bálint rokon neve a Valentin, női párja pedig a Valentina.

A Bálint név híres viselői közé tartozott, illetve tartozik mások mellett Bacsó Bálint orvos, Vécsei Bálint labdarúgó, Török Bálint főnemes, Bajner Bálint labdarúgó, Bakfark Bálint lantművész, Balassi Bálint költő, Tóth Bálint kortárs költő, Tárkány-Kovács Bálint zenész, Szent Bálint, Balogh Bálint jezsuita szerzetes, Barna Bálint színész, Dobai Bálint kortárs költő, Farkas Bálint színész, Kiss Bálint festőművész, Kocsi Csergő Bálint református tanár, egyben a magyarországi barokk gályarab-irodalom egyik jeles írója, továbbá Mantskovits Bálint lengyel származású nyomdász is. Magyarországon többféle hagyomány is kapcsolódott a Bálint-naphoz, így például a szőlőmetszés kezdetét jelezte a gazdáknak, de néhol a Felvidéken például ezen a napon a Szent Bálint templom helyén a hóban mosakodtak meg, ettől egészséget remélve.

Az Árpád-korban is ismert Bálint név jó ideig nem tartozott a gyakoribbak közé, 1967-ben például csak 97 gyermeknek adták ezt a nevet. A 80-as években vált népszerűbbé, amikor már a 39. leggyakoribb volt, majd az 1990-es években is gyakran fordult elő, és a 2000-es években is a 6-16. leggyakrabban adott férfinév között tartották számon.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: