Balázs

Névnap: február 3.

Becézései: Balászka, Bali, Balika, Balikó, Balu, Bazsi, Bazsó

A Balázs férfinév az ismeretlen eredetű latin Blasio névből ered, amelyet az ókori Rómában a neves Cornelius nemzetség egy ága használt, hogy a család többi ágától megkülönböztesse magát. Egyes feltételezések szerint a Blasius jelentése két szóból ered, amelyek egyike a "nyájas", a második pedig a "kicsi".

A Balázs nevet olyan híres emberek is viselték, mint például Szent Balázs örmény származású katolikus püspök, Blaise Pascal matematikus, fizikus és filozófus, Magyar Balázs hadvezér, Mezei Balázs magyar vallásfilozófus, Németh Balázs motorversenyző, Orbán Balázs báró, szabadságharcos, történész és szociográfus, Szuhay Balázs színművész és parodista, Sebestyén Balázs műsorvezető, Szokolay Balázs zongoraművész, Kiss Balázs kalapácsvető olimpiai bajnok, Diószegi Balázs festőművész, Dzsudzsák Balázs labdarúgó, valamint Biagio Antonacci olasz énekes.

Hazánkban is elterjedt szokás volt a balázsolás, amelynek során február harmadikán a pap két gyertyát tett keresztbe a gyermekek, vagy akár felnőttek álla alatt, és így kérte Szent Balázs oltalmát a torokbetegségek, nagyon gyakran a torokgyík ellen. Ennek oka, hogy a legenda szerint Szent Balázs megmentette egy özvegyasszony halszálkától fuldokló fiát, amiért hálából a nő egy szál gyertyát és ételt vitt neki.

A Balázs név Magyarországon a 16-17. században gyakori név volt, majd a 19. században és a 20. század elején jelentősen csökkent a gyakorisága. A 80-as években viszont ismét népszerűvé vált, és az 1990-es években is gyakori volt. A 2000-es években már a 3-8. leggyakrabban adott férfinév bolt.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: