Attila

Névnap: január 7. (október 5.)

Becézései: Ati, Atica, Atika, Atilka, Atis, Atácska, Atkó, Ató, Atus, Atti, Attika, Tilla, Tillus, Tilluska

Az Attila név a hun király germán, illetve gót eredetűnek tartott neve, és Iordanes itáliai történetíró úgy tartotta, a gót "atta" szó kicsinyítőképzős változata. Így a név azt jelenti, "atyácska". Több nyelvtudós viszont vitatja a név gót eredetét, így például Rásonyi László turkológus, aki úgy véli, a név valójában a török "Etil" szóból ered, amely a Volga, majd a Don folyó török neve volt. Az Etilből származhatott az Etele, illetve az Atila névalak, amelyet később a vélt gót származás miatt írtak "Attilaként".

Az Attila név legismertebb viselője Attila hun király volt, de számos híres ember is viselte, illetve viseli ezt a nevet, így például József Attila költő, Szent Attila spanyol püspök, Kaszás Attila színész, Ábrahám Attila olimpiai bajnok kajakozó, Béres Attila író, költő és újságíró, Czene Attila olimpiai bajnok úszó, Dargay Attila animációsfilm-rendező, Grandpierre Attila csillagász, fizikus és zenész, Erős Attila zenész, Dolhai Attila színész, Dolmány Attila színművész, Keresztes Attila olimpiai bajnok kardvívó, Nagy Attila színművész, Pataky Attila énekes, Repka Attila olimpiai bajnok birkózó, Tyll Attila Jászai Mari-díjas magyar színművész, Till Attila műsorvezető, Attila Levin svéd bokszoló, Atilla Altikat török diplomata, Attila Aşkar török matematikus, Áttila de Carvalho brazil focista, Atilla Engin török-amerikai zenész, Attilâ Ilhan török író és költő, Attila Sekerlioglu török focista, illetve Attila the Stockbroker (John Baine) brit punkzenész és dalszövegíró. Érdekesség, hogy az Attila nevet kapta egy ismert, 1839-ben született angol telivér fajtájú brit versenyló is, amely tizenhárom versenyéből nyolcat sikeresen megnyert.

Az Attila név nemcsak Magyarországon, de Törökországban is viszonylagos népszerűségnek örvend, emellett Csuvasföldön és Bulgáriában is említésre méltó az előfordulásának gyakorisága. A név hazánkban elsősorban a 20. század második felében vált népszerűvé, előtte nem igazán volt ismert. Olyannyira nem, hogy József Attila nevelőszülei a költő visszaemlékezése szerint úgy vélték, ilyen név nincs is. Ezután 1967-re már a hatodik leggyakoribb név lett, és a 80-as években is az első tíz között szerepelt. Nem csökkent a gyakorisága az 1990-es években sem, majd a 2000-es évek elejétől napjainkig jellemzően az első 30 leggyakrabban adott férfinév között szerepel.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: