Ákos

Névnap: február 27., szökőévekben a Mátyás-ugrás miatt február 28-ra esik. (január 2., március 31., június 22.)

Becézései: Áki, Ákoska

Az Ákos régi török-magyar férfinév, amelynek eredeti formája - "ak kus" - azt jelentheti, "fehér sólyom", esetleg "fehér hattyú". Más elképzelések szerint a név "kincs" jelentéssel bír.

Az Ákos név híres viselői között említést érdemel Szent Ákos (Agathius), Ákos mester udvari klerikus és történetíró, Pauler Ákos filozófus, Nagy Ákos zeneszerző, Ambrus Ákos operaénekes, Azary Ákos orvos, Barcsay Ákos erdélyi fejedelem, Matzon Ákos festőművész, Molnár Ákos író, Kertész Ákos író, Major Ákos jogász és hadbíró, Hamza D. Ákos festőművész és filmrendező, Hazslinszky Frigyes Ákos botanikus, Karkovány Ákos gépészmérnök és gazdasági akadémiai tanár, Elek Ákos labdarúgó, Fodor Ákos költő és műfordító, Ecsődi Ákos festőművész és rajztanár, Kovács Ákos zenész, valamint Császár Ákos Kossuth-díjas magyar matematikus, egyetemi tanár, egyben a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

Az Ákos név a 14. század végéig viszonylag elterjedt volt, majd egyre inkább a keresztény nevek kezdtek elterjedni, és csak a 17. században jelent meg ismét a név Ákos erdélyi fejedelem neveként - de még ekkor is igen ritka volt ez a keresztnév. 1967-ben alig több, mint kétszázan kapták ezt a nevet, ám az 1980-as években ismét a gyakori nevek között szerepelt, és a 2000-es, 2010-es években is a 20-30. leggyakoribb név közé tartozott. Népszerűsége ezóta napjainkban is töretlen.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: