Ábel

Névnap: január 2. (június 2., augusztus 5., december 5., december 9.)

Becézései: Ábelka, Ábi, Abi, Ábika

Az Ábel bibliai férfinév, amely Ádám és Éva második fiának volt a neve. A név jelentését illetően többféle feltételezés is létezik, így míg egyesek szerint asszír, sumér eredetű lehet, és "fiút" jelenthet, addig mások szerint ugyancsak sumér származású, de annyit tesz, "Isten atya". Elterjedtebb vélekedés szerint azonban a héber "pára", "lehelet", s egyúttal "múlandóság" jelentéssel bír.

Az Ábel nevet olyan híres emberek viselték, illetve viselik, mint Mihalik Ábel dobos, Dési Ábel költő, prózaíró, kritikus és publicista, Abel Gance francia filmrendező, Abel Janszoon Tasman holland felfedező, (Szíriai) Szent Ábel, a szíriai ortodox egyház szentje, egyben a vakok és bénák védőszentje, Ábel Valdemarsson dán király, Abel Niépce de Saint-Victor francia fényképész-feltaláló, Abel Pacheco volt Costa Rica-i elnök, Abel Pintos argentin énekes-dalszövegíró, Abel Salazar portugál művész és orvos, Abel Talamantez mexikói-amerikai énekes, Abel Tesfaye - ismertebb nevén The Weeknd - kanadai zenész, Abel-François Villemain francia író, professzor és politikus, továbbá Abel Wolman amerikai feltaláló és professzor.

Az Ábel név Magyarországon az 1990-es évekig nem volt gyakori, bár 1983 és 1987 között már a 113. legnépszerűbbként tartották számon. A 2000-es évek elején az 55-65. leggyakrabban adott név volt, majd a 2010-es évekre az 59. legnépszerűbb férfinév lett.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: