Négy évtizede kihaltnak hitték, de nemrég ismét felfedezték a különleges szalamandrafajt

Negyvenkét év elteltével sikerült újra felfedezni egy elveszettnek vélt szalamandrafajt Guatemalában, és különösen jó hír az is, hogy a faj látszólag nem csupán "létezik még", de él és virul.

Egy élő, Bolitoglossa jacksoni példány

Egy élő, Bolitoglossa jacksoni példány

hirdetés

Olykor nemcsak a fajok felfedezése, de akár az újra-felfedezésük is lehet tudományos szenzáció - mindez alighanem így van a csodálatosan színes, sárga-fekete Bolitoglossa jacksoni nevű szalamandrafaj esetében is, amelyről 1975-ben "állapították meg", hogy feltehetőleg kihalt.

2017. októberében azonban a Sierra de los Cuchumatanes hegységben található Finca San Isidro Kétéltű-rezervátumban egy terepi vizsgálat során a "kihalt" szalamandrafaj egy fiatal egyedére bukkantak rá. A parkőr, Ramos León készített is róla egy fényképet, amelyet a guatemalai USAC egyetem szakértőjének, Carlos Vasquez-nek is elküldött.

hirdetés

Carlos Vasquez maga több mint 3000 órát töltött azzal 2005 óta, hogy a szalamandra nyomára bukkanjon, emellett Leónt és társait is ő képezte ki arra, hogy az eltűntnek vélt kétéltűt keressék.

"Kezdtünk attól tartani, hogy a faj eltűnt, most pedig olyan, mintha a kihalásból tért volna vissza. Ez egy gyönyörű történet, amely ebben a különleges régióban a fajvédelem ígéretes jövőjét jelzi"

- jegyezte meg Carlos Vasquez.

Az újra-felfedezett szalamandrafajt csodálatos, élénksárga-fekete színei miatt "arany csodának" is nevezték. Angol (Jackson's Climbing Salamander) és latin nevét a felfedezőjéről, Jeremy Jacksonról kapta a faj. Jackson egy barátjával, Paul Elias-szal fedezte fel a Cuchumatanes hegység élővilágát még egyetemistaként, amikor a tetszetős kétéltűre bukkant.

Mi több, nem is egyetlen új fajt fedeztek fel, hanem egyetlen út során hármat - a Nyctanolis pernix és a Bradytriton silus nevű fajokat is. Utóbbiakat 2009-es és 2010-es expedíciók során megtalálták, csak a Bolitoglossa jacksoni sorsát fedte ekkor még homály.

Bolitoglossa jacksoni

A Global Wildlife Conservation nevű nonprofit csoport korábban egy elveszett fajok keresésével kapcsolatos kezdeményezésének keretében a 25 legkeresettebb faj között sorolta a Bolitoglossa jacksoni-t. Az áprilisban indított kezdeményezésben olyan fajok szerepelnek, amelyeket már évtizedek óta nem figyeltek meg - így például a Dendrolagus mayri nevű fakúszó kengurufaj, illetve a rózsásfejű réce is szerepelnek a listán. A kengurut mindössze egyszer látták Indonéziában, 1928-ban, a récét pedig 1949-ben, Mianmarban (Burma) figyelték meg legutóbb.

hirdetés

Lindsay Renick Mayer, a Global Wildlife Conservation szóvivője azt mondta, "megdöbbentő" volt számukra, hogy ilyen hamar megtalálták a szalamandrát. A csoport eredetileg januárra tervezett expedíciója egyébként így okafogyottá vált, hiszen León megtalálta előttük a ritkán látott fajt.

A szalamandra története, elmondhatjuk, valódi happy end lett, ami persze már önmagában is remek hír - de talán még ennél is fontosabb lehet, hogy az ehhez hasonló történetek adnak némi reményt azoknak, akik más, kihaltnak vélt fajok sorsáért aggódnak.

Diós Anita

2017. november