Mit tegyünk, ha otthon elmegy az áram (nem a szolgáltató hibájából)?

Vegyük a leggyakrabban előforduló példát. Ha a kismegszakítóról túl sok fogyasztó működik, akkor leold, ez természetesen nem meghibásodás, csak azt jelenti, hogy nem bírja el a róla működtetett berendezéseket (hűtő, tv, mosógép, hősugárzó...), mert túl nagy áram folyik át rajta.

Mit tegyünk, ha otthon elmegy az áram

hirdetés

Ilyen esetekben a legtöbbször nem kell villanyszerelőt hívni, csupán csak annyi a teendő, hogy kikapcsoljuk vagy kihúzzuk a dugaszolóaljzatból (konnektorból) a leoldott kismegszakítóról működtetett berendezéseket és visszakapcsoljuk a kismegszakítót. Ne féljünk ezt a műveletet elvégezni, mert, ha kihívjuk a villanyszerelőt ő is ugyan ezt fogja megtenni, csak átlagosan 5-10 ezer Forintért.

Vannak olyan "villanyszerelők", akik felszámítják a kismegszakító cseréjét is, pedig a berendezésnek semmi baja, csak le volt oldva (tette a dolgát), de természetesen nem mindenki ilyen. Még az is fontos, hogy a motoros, nagyobb áramfelvételt igénylő elektromos berendezésnek (ilyenek a mosógép, búvárszivattyú, stb.) legyen külön kiépített hálózata. Ez azt jelenti, hogy a kismegszakító csak azt az egy berendezést védi és a dugaszolóaljzatról is csak 1 berendezést működtetünk, mást nem.

hirdetés

Figyelem! A fent olvasottak ellenére, bármily apróságnak is tűnő, elektromos hálózattal, elektromos berendezéssel kapcsolatos problémánk is akad, első alkalommal, ha csak egy kicsit is nem vagyunk biztosak magunkban, mindenképpen kérjük egy hozzáértő ismerős, vagy szakember segítségét!

2013. január