Mit tegyünk, ha lakásunk, házunk elektromos hálózata elavult?

Elég sokféle meghibásodás léphet fel az otthoni elektromos hálózatokban, következzék most egy példa. Régebbi építésű házaknál előfordul, hogy a falban futó vezeték nem rézből van, hanem még alumíniumból, ami 10 Amperes áramerősségnél többet nem bír el (ez régen elégnek bizonyult, mivel nem volt sok elektromos berendezés a lakásban).

Mit tegyünk, ha lakásunk, házunk elektromos hálózata elavult

A napjainkban használt 1,5 mm2 rézvezeték terhelhetősége már 16 Amper. Szóval, ha alumínium a vezető anyaga, akkor sürgősen cseréltessük ki, mert túl nagy áramfelvétel esetén, ami a rézvezetőnek nem jelent gondot, az alumínium vezeték azonban egyszerűen elolvad, vagy a szigetelése, ami ráadásul textilből vagy műanyagból van, igen tűzveszélyes és zárlatot is okozhat.

Fontos továbbá, hogy alumínium és rézvezetéket ne kössünk össze, ugyanis az alumínium és a réz galvanikusan távol eső fémek, így ha összeérnek, galvánelemet alkotnak. Ez gyakorlatilag megeszi az anyagot, így egyre bizonytalanabbá válik a kötés, nő az ellenállása.

Komoly veszélyforrás (és nem csak lehet!): a nagy ellenállás miatt melegedni kezd a drót, az amúgy is rideg, régi vezeték pedig nem bírja: jó esetben csak zárlatos lesz, rosszabb esetben viszont bizony lakástűzhöz is vezethet. Ne felejtsük el, hogy egy ilyen meghibásodás tönkreteheti méregdrága berendezéseinket, ne is beszéljünk egy esetleges lakástűzről, ahol nem csak értékeink vannak veszélyben, hanem az emberi élet is!

A régi vezetékek szükségszerű cseréjét tehát mielőbb végeztessük el, de mindenképpen bízzuk szakemberre.

2013. január