Mikulásvirág

Az elmúlt 100 év során a karácsonyi asztalok díszévé vált, igen népszerű mikulásvirág, nem csak, hogy nagyon dekoratív szobanövény, de viszonylag ellenálló és egy kevés odafigyeléssel rendkívül tartós is! A gondozást pedig gyönyörű, élénkpiros fellevelekkel és időnként apró, sárga virágzattal hálálja meg, méltán ékesítve így ünnepi asztalunkat.

Karácsonyi mikulásvirág

Karácsonyi mikulásvirág

hirdetés

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima), mielőtt Európa szerte elterjedt volna, már hazájában, Közép-Amerikában ősidők óta nagy népszerűségnek örvendett. Ezt az eredetileg magas növekedésű kutyatejfélét az Inkák például (főként piros) festékanyagok készítésére, valamint lázcsillapításra is előszeretettel alkalmazták. E vidékeken cserjéje elérheti akár a 4 méteres magasságot is, azonban nálunk már nemesített, jóval alacsonyabb és bokrosabb változatai kaphatóak. Érdemes még megjegyezni, hogy a piroson kívül több színváltozata is létezik, a rózsaszíntől a cifráig.

Ha megvettük a kiszemelt növényt, ügyeljünk arra, hogy, ha hidegben vásároltuk, akkor csomagoltassuk be selyempapírba, vagy óvatosan bugyoláljuk be valamivel, hogy a hazaúton minél kevesebb hideg érje, mert érzékenysége miatt mindössze néhány percen belül megfázhat és így napok alatt tönkre is mehet.

hirdetés

Vásárláskor gyakran celofánba csomagolva árulják, azonban miután megvásároltuk és hazavittük, először is igyekezzünk mielőbb megszabadulni a csomagolástól, mert a mikulásvirág gyökerei meglehetősen oxigénigényesek, s így gyakorlatilag fuldokolnak.

Cifra mikulásvirág

Cifra mikulásvirág

A lakásban olyan helyet válasszunk neki, ahol a hőmérséklet nem túlságosan ingadozik, általában 16-20 °C körül mozog, fényes, azonban nincs huzat, vagy nem éri majd közvetlen erős napsugárzás. A száraz levegő szintén nagyon rosszat tesz e szobanövénynek, ezért a viszonylag magas páratartalom is fontos a számára, de semmiképp se öntözzük gyakran, pláne nem túl (ne álljon soha alatta a víz!). Inkább úgy próbáljuk megoldani a párásítást, hogy a lakás egy olyan szegletébe tesszük, ahol már van több növényünk is csoportosan. Ha levelei sárgulnak, vagy alakjuk megváltozik, túl száraz levegőre, valamint kártevőkre (takácsatkák, üvegházi molytetvek) gyanakodhatunk. ilyenkor azonnal szerezzünk be ezek ellen megfelelő szereket. Ritkán szürkepenész és gyökérrothadás is okozhatja pusztulását.

Szaporítása igen egyszerű, tavasszal, vagy nyáron néhány nagyra nőtt hajtását levágva, és vízbe helyezve néhány hét alatt gyökeret eresztenek és ültethetőek, azonban bánjunk vele körültekintően, mert a belőle kifolyó tejnedv mérgező, így, ha bőrünkre kerül, bő vízzel, szappannal azonnal mossuk le! (Mérgezéskor bőr esetén irritáció, allergiás reakció, belső bekerülésnél gyomorbántalmak, émelygés, hányás következhet be, kezelésként bő folyadék javallott, súlyosabb esetben pedig azonnal forduljunk orvoshoz!) Az anyanövényről egyszerre ne vágjunk le sok hajtást, mindig hagyjunk rajta párat!

Tipp:

Frissen levágott hajtásainak vágott részét 1-2 másodpercre langyos, vagy meleg víz alá tartva megakadályozható a tej kifolyása és nagyban elősegíthető a gyökéreresztés is!

hirdetés

A mikulásvirág májustól októberig "pihen", így gyakorlatilag megkopaszodik, de ne aggódjunk, ez természetes. Az ősz beköszöntével (szeptember, október magasságában) már el kell kezdeni a két hónapon át tartó újravirágoztatási folyamatot, melynek lényege, hogy napi 12-14 órára (pl. 18:00 órától reggel 7-ig) teljes sötétségbe helyezzük a növényünket. Ezt a legkönnyebben úgy valósíthatjuk meg, ha egy kartondobozt rakunk rá, melyen biztosan sehol nem hatol át a fény. Megjegyzendő még, hogy ha egyszer is elfelejtjük letakarni a mikulásvirágot, akkor azonnal leáll a folyamat és nem fog végül virágozni. Minderre egyébként azért van szükség, mert hazájának fényviszonyait tekintve rövidnappalos növényről van szó. Ha mindent jól csinálunk azonban, akkor a jutalmunk karácsonyra egy csodálatosan lombos, szép és teljes pompájában díszelgő mikulásvirág lesz!

Jó szobakertészkedést és kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk!

2013. november