Mikulásváró ötletek

December hatodikán érkezik a Mikulás, a gyerekek nagy örömére. Bár a karácsonyi készülődés közepette erre az alkalomra általában kisebb figyelmet fordítunk, néhány kedves kis kreatív "projekttel" emlékezetessé tehetjük ezt a kora decemberi napot is.

Mikulás karácsonyfadísz

hirdetés

Eper-Mikulások

Alig néhány perc alatt elkészíthetjük ezeket az aranyos kis "Eper-Mikulásokat", feltéve persze, ha találunk a tél közepén friss epret. Bár vendégségbe nem érdemes vinni ezt az egyszerű, de igen látványos desszertet - a sérülékenysége miatt -, otthon meglephetjük fele a gyerekeket, vagy akár a cukiságokra fogékony felnőtteket is.

Hozzávalók:

Eper

Tejszínhab vagy krémsajtos krém

Pici csokigolyók vagy olvasztott csoki habzsákba töltve

Elkészítés:

1. Vágjuk le a megmosott eper végét, majd nagyjából a felénél, de picivel inkább a "csúcsához" közelebb vágjuk ketté.

2. Töltsük az eper két része közé a tejszínhabot a habzsákból egy csillag alakú cső segítségével, majd egy másik habzsák végét levágva készítsünk egy kis "pom-pomot" az eper csúcsára.

3. Helyezzük fel a csoki-szemeket a tejszínhabra, vagy egy újabb habzsákkal óvatosan helyezzük az olvasztott csokiból készült szemeket az őket megillető helyre.

hirdetés

Mikulás-szaloncukor

Ez a papírból készült, Mikulást idéző óriásszaloncukor nemcsak dísznek lehet látványos, hanem akár a hagyományos mikuláscsomagokat is érdekesebbé tehetjük, ha a piros nejlonzacskók helyett ilyet használunk. Persze, ügyelni kell arra, mit teszünk bele, nehogy kihulljanak belőle az apróbb ajándékok, esetleg kiszakadjon a nagyobb súlyú meglepetések miatt a papír, ezzel egy szintén elég nagy, de annál kellemetlenebb meglepetést okozva...

Mire van szükség az elkészítéséhez?

Piros papírlap

Vastagabb fehér papírlap (2 db)

Fekete papírlap

Olló

Ragasztó

Piros szalag

Ha tenni szeretnénk bele kisebb ajándékot, akkor ne felejtsük el ezt még az összeragasztás előtt megtenni!

A Mikulás-szaloncukor elkészítése

Hajtsuk félbe kétszer a négyzet alakú fehér papírt, majd a két végénél vágjunk rá két-két háromszög formát úgy, hogy azok csúcsa egymással szembe nézzen, befelé.

Bontsuk szét a papírlapot, és vágjunk ki a piros kartonból egy nagyjából olyan magas téglalapot, ami a vágott minták között található, a szélessége néhány centiméterrel legyen nagyobb, mint a fehér lapé. Ragasszuk a fehér kartonra, az egyik oldalon hagyjunk meg egy kb. 5 centiméteres részt, amit hajtsunk be.

Ezt kenjük be ragasztóval, és miután a hajtásvonalak mentén téglatestet formáztunk a kartonból, ragasszuk a fehér lap belső oldalához.

Szalaggal kössük össze a kivágott résznél a "szaloncukor" végeit, az egyiket csak az után, hogy megtöltöttük.

Vágjunk szakállt, bajszot és övet a Mikulásnak fekete és fehér kartonokból, ezeket is ragasszuk fel.

Hajtogassunk Mikulásmintás szalvétát!

Amilyen látványos, olyan egyszerűen elkészíthető az alább látható, Mikulás-mintás szalvéta, amelynek hajtogatásához alapvetően két textilszalvétára (egy pirosra és egy fehérre) van szükség, valamint egy csatra, amellyel a hajtogatás közben rögzíteni tudjuk az anyagot. Egy finom desszertet a látványos tálalással még nagyszerűbbé tehetünk!

A Mikulás-szalvéta elkészítése

A kiterített fehér szalvéta egyik sarkát hajtsuk középre a szalvéta háromnegyedéig, majd tegyünk így a másik felével is – egy rombuszt kapunk eredményként.

Fordítsuk meg a fehér szalvétát, és tegyük rá a kb. a feléig érő, kisebb méretű pirosat is a csúccsá formált végére, pici helyet hagyva fent. A kilógó sarkakat hajtsuk a fehér szalvéta mögé, egy csattal rögzítsük.

Hajtsuk picivel a piros szalvéta alja fölé alulról a fehéret, majd miután hajtottunk egyet a fehér szalvétán felül, a lelógó végeit helyezzük a Mikulás "sapkája" alá. Ezzel el is készültük az ünnepi szalvétával.

hirdetés

Egyszerű origami-mikulás

Nem kell az origami mesterének lennünk ahhoz, hogy a lenti videón látható módon mi is elkészítsünk egy-két kedves kis papírmikulást, amelyekkel aztán kedvünk szerint dekorálhatjuk az ajándékcsomagokat, a képeslapot, vagy bármit, ami csak eszünkbe jut. Egyetlen négyzet alakú origami-papírra lesz szükségünk az elkészítéséhez (az egyik oldala piros, a másik fehér legyen), és persze sok-sok türelemre és összpontosításra.

Origami Mikulás elkészítése

Vegyük a piros lapot, és hajtsuk félbe egy háromszöggé úgy, hogy a fehér oldala legyen kifelé.

Ezután hajtsuk szét, majd pedig ketté a szélével párhuzamosan, majd ezt ismételjük meg úgy, hogy az újabb hajtás merőleges legyen az előbbire.

Ezek után hajtsuk ki ismét a lapot, és vegyük magunk elé úgy, hogy a fehér oldala legyen felénk. Hajtsuk az alsó oldalával párhuzamosan a harmadáig – így tulajdonképpen egy piros sávot kapunk az alján.

Hajtsuk ki ismét, fordítsuk 90 fokban jobbra, és ismételjük meg az előbbit.

Hajtsuk ismét ki a papírt, majd fordítsuk úgy, hogy az a csúcsa legyen alul, amelynél az utóbbi két hajtás találkozik.

Fordítsuk meg úgy, hogy a piros része legyen felénk. Az alsó sarkát hajtsuk a feléig, hogy egy kis fehér háromszöget lássunk. Hajtsuk ki, és az imént keletkezett hajtásvonalig hajtsuk ismét a papír alsó sarkát, majd ismételjük meg az előbbit úgy, hogy egy még ennél is kisebb háromszöget kapjunk.

Ez utóbbit már ne hajtsuk ki, hanem tegyünk egy újabb hajtást a csúcsáig, majd még egy kis hajtás után fordítsuk ismét úgy a papírt, hogy a fehér oldala legyen felénk. Óvatosan nyomjuk befelé a lentebb eső két oldal két szélső hajtását, így középen egy pici rombuszt kell látnunk. Fordítsuk úgy a papírt, hogy ez legyen a tetején.

Az alsó felét hajtsuk rá a felsőre, majd az így fentre került csücsköt először hajtsuk le úgy, hogy az így keletkezett, lefelé álló háromszög alja a papír alsó harmadáig érjen, ennek a végét pedig hajtsuk ismét vissza a legfelső háromszög kb. feléig, amit kövessen egy újabb lefelé irányuló hajtás.

Fordítsuk a másik oldalára az egészet, és a jobb oldalon lévő csücsköt illesszük a felsőre, majd tegyük ezt meg a bal oldalival is. Így egy kis négyzetet fogunk magunk előtt látni.

Hajtsuk a feléhez a jobb-, majd a baloldali felső háromnegyedet, amivel ismét rombuszt fogunk kapni. Végezetül a kettő találkozásához hajtsuk fel az alsó csücsköt, fordítsuk meg az egészet, és láthatjuk is a kész eredményt.

Diós Anita

2017. december