Miért fogyasszunk aszalt szilvát?

Ha valaki meghallja azt a szót, hogy aszalt gyümölcs, akkor vagy a szilvára vagy a barackra gondol. Na jó, talán még a mazsola is szóba jöhet. De a szilva maga a jóság, a természet egy igazi ajándéka az emberiségnek.

Aszalt szilva

Forrás: pixabay.com; Fotó: Couleur; Licenc: CC0; Link: https://pixabay.com/hu/szilva-gy%C3%BCm%C3%B6lcs-f%C3%A9lbev%C3%A1gj%C3%A1k-1690579/

Bár itthon is őshonos a kökényszilva, de hagyományosan keletről került be Európába. Az eredetije egy savanykás ízvilágot képvisel, de a nemesítések során elérték a mai kellemes, édeskés végeredményt. Hamar rájöttek, hogy nagyon hasznos az emésztés szempontjából, nem véletlen, hogy a kisbabáknak a székletfogó banán mellé is a szilvát ajánlják, hogy nehogy szorulása legyen.

A szilva és így az asztalt szilva is remek B- vitamin forrás, csak a B12 vitamin és biotin hiányzik a palettájáról, mert azokat nem tartalmazza. Tehát olyan, mintha egy nagy B vitamint kapnánk be az összes hatékonyságával együtt. Mint már említettük, jó hatással van az anyagcserére, a szénhidrát anyagcsere katalizátorának is hívják. Emellett nagyon jól hat az idegrendszerre, növeli a stressztűrő-képességet is, valamint segít a szellemi frissesség megőrzésében.

Tehát lehet kiegyensúlyozottabb lenne a munkaerő, hogyha minden nap biztosítana a főnökség pár szem szilvát mindenkinek, amivel a teljesítőképességet is remekül növelnék. A réznek köszönhetően elősegíti pl. a vörösvértesteket, és az oxigént a szövetekbe szállító vastartalmú hemoglobin képződését, valamint az ezek hiányának gyógyítására adagolt vas felszívódását. A másik mikroelem a cink, ami számos enzim alkotásához elengedhetetlen, mint amilyen például az inzulin.

A friss szilvában 100 gramm esetén 20-30 gramm szacharózt találhatunk, ami aszalás esetén csak növekszik. Éppen ezért alkalmazzák a népi gyógyításban hashajtóként, valamint hozzájárul ehhez a magas rosttartalma is. Végül, de nem utolsó sorban pedig az immunrendszerünkre is kiváló hatással van, hála a magas antioxidáns tartalmának. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor további előnye, hogy erősíti a sejthártyákat, tisztítja a beleket, erősíti a szívműködést, és csökkenti a nyugtalanságot.

Miért fogyasszuk?

A korábban felsoroltak mellett az asztalt szilva hatása a szervezetre továbbá, hogy vízhajtó hatással rendelkezik, ezért mindenképp odafigyelve szabad csak fogyasztani, de ugyanígy természetes módon a kilók is leolvadnak rólunk, ezért ideális a gyümölcskúrához.

A fogyást azzal is elősegíti, hogy megköti a felesleges zsírt a belekben, így az nem raktározódik, valamint nem engedi, hogy a szénhidrátok trigliceriddé alakuljanak. Stressz, depresszió esetén napi 200 gramm szilva fogyasztása csodákat tehet, ugyanígy hasznos, megerőltető szellemi tevékenység végzése közben is. Az aszaláson kívül főzhetünk belőle lekvárt, vagy csinálhatunk szilvalevest belőle. Ha pedig már semmi nem jut eszünkbe, akkor jöhet a méltán közkedvelt szilvapálinka.

Szponzorált tartalom

Forrás: Magzsola

2018. október